kapat
29.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

YAVUZ SEMERCİ


Mazeretleri kalmadı...

Kayseri'de doğalgaz dağıtımın gerçekleştirecek firmanın belirlenmesi için açılan ihale gösteriyor ki;

Dağıtım işine özel sektörün girmesi ve ilk ihalenin sonuçlanması, belediye başkanları için iyi olmadı! İstanbul, Ankara, İzmit, Eskişehir ve Bursa'da yaşayanlar, her metreküp doğalgaz için Kayseri'de yaşayanlara göre yaklaşık 5 cent fazladan para ödüyor.

Kayseri, verimliliği esas almayan, maliyet artı kâr gibi sosyalist ekonomi mantığı ile çalışan belediye işletmelerinden neden kurtulmamız gerektiğini ortaya koydu.

Düşünün, Kayseri'de ihaleyi kazanan firma, yolları kazacak, boruları döşeyecek, evlere hizmete götürecek. Karşılığında BOTAŞ'tan satın aldığı gaz fiyatı üstüne sadece 0.7 cent ekleyecek. Ve bu fiyatı 8 yıl boyunca değiştirmeyecek. 10 yıl önce yatırıma başlayan ve 2.1 milyon abonesi olan İGDAŞ ise gaz fiyatının üzerine 5.4 cent ekliyor.

Hesap yapalım

Yıllık ortalama 2 bin metreküp doğalgaz tüketen İstanbullu bir abone belediyesine hizmet bedeli olarak yıllık 108 dolar (155 milyon lira) öderken, Kayserili abone yıllık sadece 14 dolar (20 milyon lira) verecek.

Aradaki fark 6.6 kat.

Kayseri'de doğalgazı konutlara götürecek HSV adlı firma altyapı yatırımının 3 yılda kendisini amorti edeceğini düşünüyor.

Yani bir konuta yıllık 2 bin metreküp doğalgaz götürmenin maliyetini yaklaşık 32 dolar olarak hesap ediyor. Hadi yanıldı, işler ters gitti, birim başına maliyet 50 dolara çıktı.

İstanbullu abone ise her yıl kişi başına yatırım ve işletme giderleri için aynı miktar gaz için 108 dolar ödüyor. Aboneler, kendini çoktan amorti eden yatırımın bedelini, her yıl tekrar tekrar ödüyor.

İstanbul'da konut yoğunluğu düşünüldüğünde maliyetlerin daha da düşük olması gerekmiyor mu?

Kayseri'deki ihale, 4 büyük şehirde yaşanların kazıklandığını ortaya koydu.

Bazı belediyelerin ayıbını ortaya çıkardı.

Denilebilir ki HSV bu işi bilmiyor...

Peki ihaleye girip de kazanamayan firmalar? Onlar da metreküp için 2 sent teklif verdi. Yani, İstanbul, İzmit, Bursa, Eskişehir ve Ankara belediyelerini yönetenlerin hesap-kitap işini bilmediği söylenebilir.

Doğalgaz dağıtımında devlet tekeli kalktığında doğalgaz fiyatlarının ucuzlayacağını da söyleyebiliriz. Elimdeki belgelere göre, BOTAŞ, yap-işlet-devret ile çalışan 4 elektrik santraline doğalgazın bin metreküpünü 251 dolara, yap-işlet ile çalışan santrallere 244 dolara, devlet santrallerine 175 dolara, belediyelere ise 165 dolara satıyor.

Aynı gazı Rusya'dan kaça alıyor?

Tartışma bu. Aylardır yazılıp çiziliyor. Türkiye doğalgaz konusunda Rusya'ya ve empoze edilmiş fiyatlara mahkum edildi.

Geçtiğimiz hafta Işın Çelebi, köşesinde Gazprom'un doğalgazın metreküpünü 25 dolara mal ettiğini, aynı gazı Avrupa'ya 95 dolara, Türkiye'ye ise 148 dolara sattığını, referanslarına dayandırarak yazdı.

BOTAŞ dışında başka firmalara da doğalgaz ithal hakkının tanınmasının fiyatları önemli ölçüde düşüreceğinden emin olabiriz. Bu nedenle ucuz doğalgaz kullanmak ve ucuz elektrik satın almak için aşılması gereken engeller belli.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır