kapat
29.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

ABDURRAHMAN YILDIRIM


Bankacılıkta 4 yılda 4 değişiklik sorunları çözmeye yeter mi?

Ben 1999 Haziran ayından itibaren Bankalar Kanunu'nun en az üç kez değiştiğini hatırlıyorum. BDDK'nın hazırladığı yeni taslak dördüncüsünü oluşturuyor. Belki arada daha küçük değişiklikler de olmuştur.

Ancak neresinden bakılırsa bakılsın dört yıla sığan dört değişiklik fazla. Ya da sektörün sorunları fazla ki, bu değişiklikler yapılmış. Yol boyunca ortaya çıkan sorunlar, tecrübeler yeni değişiklikleri gerektirmiş. Ancak kanunu değiştirmek durumu kurtarmaya yetmemiş. Sektörün sorunları devam ediyor. Bugünden yarına da çözülecek gibi görünmüyor.

Zaten yeni taslak biraz değiştirilerek de yasallaştırlsa sektörün yeni sorunları ortaya çıkacak.

Çünkü, yeni taslak bankalıcılıkta yeni bir yapıyı öngörüyor. Getirdiği asıl önemli değişiklik kimlerin bankacılık yapacağı, kimlerin yapamayacağı. Bunun net bir tarifi yapılıyor. Vakıflar, dernekler, meslek kuruluşları, kooperatifler, birlikler, munzam ve emeklilik sandıkları, siyasi partiler, sendikalar, yerel yönetimler ile medya patronları banka sahibi olamayacak. Aslında kimin banka sahibi olabileceğine lisansı verirken zaten BDDK karar veriyor. Ancak taslak mevcut bazı banka sahiplerini safdışı bırakıyor. Bunun için biçtiği süre de üç yıl. Bir kurumun yeniden yapılanması için oldukça kısıtlı bir süre. Bir sürü devir, birleşme, bölünme ve hisse değişimi olacak. Bunlar elbette kolay değil. Yeni kıstaslara uymayanın bankasına el konulup Fon'a alınacak. Bu radikal bir değişim. Taslak böyle yasalaşırsa hemen hemen bütün özel sektör bankaları yeni durumdan az veya çok etkilecek. Yeniden yapılanma geçirecek, sahipleri değişecek veya yeni ortaklar alınacak.

* Finansal holdingler geliyor- Bu yapılanma içinde bankaların yeni sahipleri, finansal holdingler olacak. Reel üretim şirketleri ile finansal şirketler birbirinden ayrılacak. Bazı bankalar sahip değiştirecek. Özelleşecek bankaları da yukarıdaki kategorilere girenler alamayacak.

Yapılacak düzenlemeler gerekli, ancak yeterli değildir. Bankacılık sorunlarının çözümü için kâr edecekleri bir ortam yaratılmalıdır. Yoksa sektör ya gittikçe yabancıların eline geçecek veya büyüyemeyecek. Yabancıların eline geçmesinin bazı zorlukları elbette var. Ama daha kötüsü, bankacılık sektörünün büyüyememesi ve ekonomiye gerekli finansman desteğini verememesi olur.

* Makas değiştiriyor- Kolay değil, sanayi gruplarının sahipliğinde kurulan ve grup şirketlerini finanse etmesi amaçlanan bir bankacılık yapısından sadece finansal işlerle uğraşan banka yapısına geçiliyor. Banka sistemi makas değiştiriyor. Son yıllarda yapılan düzenlemelerle bankaları buna zorluyoruz. Zorladığımız ortam da, kriz ve kârlılığın çok azaldığı bir ortam. Bu nedenle 50 yıllık, 70 yıllık bir yapının değişmesi zaman alacak. Galiba deneye deneye zaman içinde sektörün sorunlarını çözebileceğiz. Kanun değişmesine değişecek ama sektörde sorunlar bitmeyecek.

* Sonuç " Ne olduğumuzu biliyoruz ama ne olabileceğimizi bilmiyoruz" Shakespeare

Mesajlarınız için: ayildirim@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır