kapat
29.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

MUHARREM SARIKAYA


Tezkere 'hayır' getirir mi?

Hükümet, ABD ile Irak'a asker gönderme konusunu tekrar müzakere ederken, AKP'de ortaya çıkan görüş aynen şöyle "Tezkerenin TBMM'den geçmemesinin hayırlı sonucu ortaya çıkmış bulunuyor..." Bu görüşü dün konuştuğumuz AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da açıkça dile getirildi.

Kapusuz'a göre, "Tezkere çıkmış olsaydı, Türkiye bugün elde edeceği görülen kazanımları kaybetmiş" olacaktı.

AKP Grup Başkanvekili'ne göre, tezkere çıkmış olsaydı, Türkiye bugün Kuzey Irak'ta en fazla 30 kilometrelik bir bant içinde kalacaktı. Dolayısıyla, Bağdat ve güneyinde Türk askeri varlığının etkinliği söz konusu olmayacaktı.

Kapusuz, gelinen noktada Türkiye'nin elde ettiği edinimi şöyle anlatıyor

"Kuzey'e sıkışıp kalmayacak. Irak'ın güneyinde de görev üstlenecek. Türkiye Bağdat'ta oluşacak yönetimde de söz sahibi olacak ve oradaki yapılanmaya katkı sağlama hakkını elde edecek."

AKP yönetimine göre, ABD'nin isteklerini yerine getirmesi durumunda Türkiye'nin Irak'taki istikrar gücüne asker göndermesi ile ilgili tezkerenin çıkmasında herhangi bir sorun olmayacak.

Ekimden önce çıkmaz
Bu aşamada şu soru akla geliyor; "Ne zaman çıkar?"

Çünkü, Meclis 1 Ağustos Cuma günü tatile girecek, yeni yasama dönemi iki ay sonra 1 Ekim'de başlayacak.

Dolayısıyla Washington yönetiminin beklediği gibi çok kısa süre içinde bu kararın çıkması ihtimali gözükmüyor. AKP Grup Başkanvekili Kapusuz da dün altını özenle çizdiği gibi bu süre içinde Meclis de tezkere için olağanüstü toplantıya çağırılmayacak.

ABD'nin sabır süresi
AKP planını bu şekilde yapmış olsa da hem Washington, hem de Ankara'daki ABD'li yetkililerden alınan izlenim bu kadar uzun süre beklemeye tahammülleri olmadığı yönünde. Öyle gözüküyor ki, Washington yönetimi de kısa bir süre sonra Ankara'ya zaman baskısını hatırlatmaya başlayacak.

Dolayısıyla, bir süre önce Tezkere'nin Meclis'ten geçme sürecine dönük sıkıntılarla yeniden karşılaşılacak.

Terapi süresi
AKP'nin bu konuda fazla aceleci bir tavır içine girmemesinin nedeni her ne kadar, "Dışişleri bürokratları ve Genelkurmay Başkanlığı kapsamlı bir analiz yapacak" diye dillendirilse de asıl neden başka.

Sorunun temelinde, AKP grubunda bu konuda ortaya çıkmış olan direniş yatıyor.

Özellikle Süleymaniye olayından sonra, AKP'de Meclis'ten geçmeyen tezkereye oy verilmesi için büyük efor sarf eden milletvekilleri dahi bugün, "tezkere oy vermem" yaklaşımı gösteriyor.

Dolayısıyla, AKP bir yandan ABD ile pazarlığını daha sıkı tutmaya çalışma eğilimi gösterse de aslında iki aylık sürede "Grup terapisi" yapma yönüne gideceğe benziyor.

Her ne kadar, ABD'nin Ekim'de daha sıkışık bir durumda kalacağı ve Türkiye'nin her isteğine evet diyeceği varsayılsa da, aslında Washington yönetiminin bu konuda sabır katsayısının yüksek olmadığını da biliniyor.

Aslında Washington yönetimi uzun süredir Türkiye'yi, "Bir daha kendisine hayır diyemeyeceği noktaya getirmek" için uğraşıyor.

Washington yeni tezkere için de bu süreci çalıştırıyor.

Dolayısıyla, daha birinin krizi aşılmadan, ikinci tezkere krizi kapıda görünüyor.

Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay'ın, "BM ve NATO şemsiyesi altında asker gönderilmesi gerekir" yaklaşımı da AKP'yi bu konuda daha da yalnızlığa itiyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır