kapat
29.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Ankara NATO dedi Washington'u böldü

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Washington'da yaptığı görüşmeler, ABD'nin "güvercin" ve "şahin" olarak bilinen Dışişleri Bakanlığı ile Pentagon arasındaki bölünmeyi iyice su üzerine çıkardı.

Bakan Gül, önce ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, sonra da ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile yaptığı görüşmede, "Irak'a asker göndermeyi, 'askeri boyutu olan siyasi bir süreç' olarak değerlendiriyoruz. Ancak bizim tercihimiz, askerimizi NATO gücü kapsamında Irak'a göndermek" mesajını iletti.

ABD Dışişleri yetkilileri Gül'ün sözlerine şu yanıtı verdi "Biz de Ankara gibi, İstikrar Gücü'nün, NATO ve BM tarafından oluşturulacak Barış Gücü kapsamında görev yapma olasılığını değerlendiriyoruz. Almanya ve Fransa başta olmak üzere NATO ve BM içinde 'Barış Gücü' oluşturulmasına ve asker göndermeye karşı ülkeler var. Ancak bu durum, sözkonusu iki ihtimali hiç denemeden gözardı etmek anlamına gelmemeli. BM Barış Gücü olasılığı zor olmakla birlikte, NATO'dan bir karar çıkması için elimizin daha güçlü olduğuna inanıyoruz."

Gül, Powell ile görüşmeden umutlu ayrıldı, Pentagon'da yaptığı temaslar ise olumsuz geçti. Pentagon'dan Gül'e, "Şu anki konjektürde, BM'nin kapısını bir daha çalmanın anlamı yok. NATO kapsamında bir askeri güce ise gerek olduğunu zannetmiyoruz. Koalisyon ülkelerince oluşturulan İstikrar Gücü'ndeki askerlerimizin kabiliyeti, becerisi ve gücü, NATO'yu aratmaz" yanıtı verildi.

İki yanıtı da not alan Türk diplomatlar, SABAH'a "BM kapısı çoktan kapanmış durumda. Biz de NATO şemsiyesini, 'bir tercih' olarak masaya koyduk" dediler.

Zeynep TUĞRUL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır