kapat
29.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Türk siyaseti için tam bir dönüm noktası

Amerika'da yayımlanan Time dergisi son sayısında Uzan'la bir söyleşi yaptı. Dergi 'Uzan-Erdoğan kavgasını' dönüm noktası olarak değerlendirdi

Amerika'da yayımlanan saygın haber dergisi Time, son sayısında Cem Uzan'la yaptığı geniş bir söyleşiye yer verdi. Uzan'ın iş yaşamındaki başarılarından siyasi parti liderliğine, Motorola ve Nokia şirketleriyle olan davalarına ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la "kavgasına" değinen haberde Time, şunları yazdı "Cem Uzan, büyük Batılı firmaları dolandırmak, bankacılık kurallarıyla oynamak ve Başbakan hakkında karalayıcı yayın yapmakla suçlandı. Haziran ayında Başbakan Erdoğan'ın hükümeti, Uzan'ın sahibi olduğu tesislere enerji düzenlemelerini ihlal ettikleri gerekçesiyle el koydu. Temmuz ayında da ülkenin bağımsız bankacılık düzenleme kurulu, Uzanlar'ın İmar Bankası'na el koydu. Ardından televizyonlarına kapatma cezası geldi.

BUSH DEVREYE GİRDİ
Bunlar ailenin sadece Türkiye'deki sorunları. Bu kavga, Türkiye'de bir dönüm noktası. Eğer engelleme başarılı olursa, hükümet Türkiye'deki eski tarz iş yapma olaylarına karşı önemli bir zafer kazanmış olacak. Bu, AB müzakerelerinde de yardımcı olabilir. Geçtiğimiz yıl ABD Başkanı George W. Bush da Motorola adına ağırlığını koymuştu. Konu, Irak savaşından sonra Ankara'nın ilişkileri düzeltmesinde Washington'u memnun edebilir. Ancak eğer başarılı olunmazsa, Uzan siyasi olarak eskisinden de güçlü olarak çıkacaktır. Cem Uzan, Motorola davasındaki dolandırıcılık suçlamalarını reddediyor. Türk hükümetinin yaptıklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet edeceğini söylüyor. "Erdoğan'ın amacı bizim servetimizi yok etmek. Ben finanse edemezsem Genç Parti'nin başarılı olamayacağını düşünüyor" diyen Uzan, "Beni siyasi olarak yasaklamak istiyor" diye konuşuyor. Siyasi düşmanları yüzünden hayatının tehlikede olduğunu dahi söyleyen Uzan, "Özgürlüğe ne oldu, Avrupa Birliği'ne? Demokrasiye ne oldu Sayın Erdoğan?" diyor. (Motorola davasına bakan Yargıç Jed Rakoff'un aileye karşı karar vermesi bekleniyor.) Uzan, Yargıç Rakoff'un da Türk karşıtı olduğunu söylüyor "O Türklere karşı önyargılı" diyor.

SİYASİ TEHDİT
Kimse Uzan'ın aşırı sağ milliyetçi Genç Partisi'nin siyasi bir tehdit olduğunu inkar etmiyor. Anketlerde son 8 ayda desteği yüzde 7'den 17'ye çıktı. Uzmanlar bunu ekonomik olarak geçirilen zor günlere bağlıyor. Haberin tümünde "Uzan" olarak söz eden dergi, bu noktada "Cem" ifadesini kullanarak şöyle diyor Cem birçok kişi tarafından çekiciliği işteki başarısı ve herşeyi yapabilir imajında gizli bir girişimci, Berlusconi'nin Türk versiyonu olarak görülüyor. Ve tıpkı Berlusconi gibi Uzan'ın da medyanın kendisine nasıl muamele ettiği konusunda endişelenmesine gerek yok. 8 televizyonu ve radyo istasyonları, 2 gazetesi mesajlarını iletmesini sağlıyor. "Türk halkı beni istemediği zaman siyaseti bırakacağım" diyor. Belki de parası bittiğinde.

Time sordu, Cem Uzan yanıtladı
* Şirketlerinize hükümetin müdahalesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Herkes bunun bir siyasi linç olduğunu biliyor. Dünyanın hiçbir yerinde Erdoğan'ın benim aileme yaptıklarını yapan bir ülke yok.

* Motorola firması, Telsim şirketinizin kredilerini geri ödemeye hiç niyeti olmadığını söylüyor.

-Bunların hepsi yalan. Ailemiz hiçbir zaman ödemeyeceğini söylemedi. Bir kez bile.

* Kariyerinizindeki dönüm noktası neydi?

-Çukurova Elektrik şirketinin 1993'te alınması.

* Son cezaların şirketlerinizdeki etkileri ne oldu?

-Amaçları, başarımızın ününü yıkmaktı. Bunda da başarılı oldular.

* Mal varlığınızın dondurulması sizi nasıl etkiledi?

-Dondurulan mal varlıkları Motorola'nın yasal masraflarını karşılamaya yetmez. Ayrıca mal varlığımızın yüzde 99'u Türkiye'de.

* Yüzde 99'u mu?

-Tamam, düzeltin. Yüzde 98'i.

* Ya getirilen seyahat yasağı?

-Eğer Türkiye içinde seyahat edemeseydim bir sorun olurdu. Önemli olan bu.

* 2002'de siyasete girmeye neden karar verdiniz?

-Türkiye'ye geri bir şeyler vermek istedim. Ben başarılı bir işadamıyım. Aynı başarıyı Türk ekonomisine de verebilirim ödeyebilmek için sefalet çekiyor.

* İtalya Başbakanı Berlusconi'yle kıyaslandınız. Berlusconi'yi kendinize onu örnek alıyor musunuz?

-O bir başbakan. Onun bir örnek model olduğunu söyleyemem ama o bir Başbakan...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır