kapat
29.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Türk erkeği Mehmet, kadını Fatma...

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Türk isimleriyle ilgili bir istatistik yayınladı. Sonuçlara göre erkeklerde 'Mehmet', kadınlarda 'Fatma' ismi açık farkla önde.

1.5 milyon Türk'ün soyadı ise 'Yılmaz'... Ancak aynı araştırmaya göre son 10 yılda nüfus cüzdanlarına kaydedilen isimlerde büyük bir değişim var. 'Murat' gözden düşerken, 'Emre' yükseliyor. Bayan isimlerinde yeni gözde ise 'Merve' ve 'Büşra'


Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün internetteki www.nvi.gov.tr adresindeki verilere göre, Türk erkekleri arasında en popüler isim Mehmet. Türkiye'de tam 2 milyon 826 bin 306 kişinin ismi Mehmet. Türk ailelerin çocukları için tercih ettiği isimlerin ikinci sırasında ise Mustafa yer alıyor. 2 milyon 87 bin 134 kişinin nüfus cüzdanında ise Mustafa ismi bulunuyor. Kayıtlara göre 1 milyon 734 bin 871 kişi Ahmet, 1 milyon 674 bin 448 kişi Ali, 1 milyon 345 bin 828 kişi de Hüseyin adını taşıyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün istatistikleri, Mehmet isminin önümüzdeki yıllarda da liderliğini koruyacağını gösteriyor. Son 10 yıl içinde doğan çocuklardan 175 bin 507'sine Mehmet ismi konulurken, 145 bin 626 bebeğe Mustafa, 124 bin 491 çocuğa Ahmet, 112 bin 926 bebeğe Emre, 94 bin 6 çocuğa da Ali adı verildi.

MURAT GİTTİ, EMRE GELDİ
İstatistikler bir ilginç noktayı daha açığa çıkarttı. 1980-90 yılları arasında yeni doğan bebeklere 203 bin 340 kişi ile en çok konulan isimler arasında üçüncü sırada bulunan Murat, son 10 yıl içinde konulan isimler arasında ilk beşe giremedi. Murat isminin yerini ise Emre'nin aldığı gözlendi.

Bayanlarda ise en gözde isim Fatma. 4 milyon 199 bin 600 Türk kadınının adı Fatma. Kadın isimleri sıralamasında ikinci sırayı 3 milyon 184 bin 45 ile Ayşe alırken, 2 milyon 509 bin 480 bayanın nüfus cüzdanlarındaki ismi Emine. Sıralamada 2 milyon 154 bin 569 ile Hatice dördüncü, 1 milyon 4 bin 704 ile de Zeynep beşinci sırada bulunuyor.

ŞİMDİ MERVE İSMİ MODA
Bayan isimleri arasındaki istatistik verileri, 1980-90 yılları arasında çocuklara verilen Ayşe, Emine, Hatice ve Zeynep isimlerinin de popülaritesini kaybettiğini gösteriyor. Veriler, son 10 yılda ailelerin çocuklarına Merve, Fatma, Büşra, Elif ve Kübra isimlerini vermeyi tercih ettiklerini belgeliyor. Son 10 yılın istatistikleri göz önüne alındığında, Merve 155 bin 67 kişi ile ilk sırayı alırken, 124 bin 971 ile Fatma ikinci, 118 bin 466 ile Büşra üçüncü, 108 bin 693 ile Elif dördüncü, 101 bin 244 ile de Kübra beşinci sırada bulunuyor.

SOYADI KRALLIĞI YILMAZ'IN
Soyadı kullanımı konusunda ise Yılmaz en çok tercih edilen isimler arasında ilk sırayı alıyor. Türkiye'de 1 milyon 508 bin 846 kişi Yılmaz soyadını kullanırken, 1 milyon 38 bin 538 Kaya, 973 bin 133 Demir, 875 bin 848 Şahin, 841 bin 971 kişi de Çelik soyadı taşıyor.

EN ÇOK KULLANILAN İSİMLERİN ANLAMLARI
Mehmet; Muhammed'in Türkçe'si

Mustafa; Temizlenmiş seçilmiş güzide

Ahmet; En çok övülmüş methedilmiş

Ali; Yüce, ulu, yüksek

Hüseyin; Küçük sevgili

Murat; Arzu, istek, dilek

Emre; Aşık, müptela, vurgun

Fatma; Cehennemden uzak kılınmış

Ayşe; Rahat yaşayan

Emine; Hz. Muhammed'in annesinin Türkçe adı

Hatice; Erken doğan kız çocuğu

Zeynep; Değerli taşlar, mücevherler

Büşra; Müjde, sevinçli haber

Elif; Ülfet eden, dost, tanıdık

Kübra; Büyük olan

Merve; Mekke'de bir dağın adı

İSİMLERİN DEĞİŞİMİNE SOSYOLOGLAR NE DİYOR?

Doç. Dr. Arus Yumul (Bilgi Üniversitesi)

Toplumsal değişimin etkisi isimlere yansıdı Toplumsal değişimle bağlantılı olarak isimler de değişiyor. 70'lerde Devrim, Barış gibi isimler daha popülerdi. Küreselleşme arttıkça özellikle şehirlerde batı kökenli isimler çoğaldı. Televizyondan etkilenme de söz konusu oldu. İnsanların çocuklarına verdikleri isimler genelde bir görüntü oluşturur. Çeşitli dönemlerde çeşitli isimler moda olur. İdeolojik akımlar, imajlar, popüler starlar, uluslararası başarı göstermiş sporcular, hepsi bunu etkileyen faktörler. Referansını dinden, kutsal kitaplardan alan isimler de var. Zannediyorum Emre ismi de bunun bir yansıması.

Prof. Dr. Orhan Tekelioğlu (Bilkent Üniversitesi)

Siyasi görüş, isim koymayı etkiliyor
O günün koşullarında ne popülerse onunla ilgili isimler konuyor. Örneğin adı 'Eylem' olanların çoğu solcu bir aileden gelir. Kıbrıs Barış Harekatı döneminde, Barış ya da Savaş, 80 sonrası dönemde Deniz gibi isimler revaçtaydı. Artık dini ya da milliyetçi kesime ait isimler göze çarpıyor Furkan, Büşra, Alp gibi. Türkiye, cemaat toplumu özelliği gösteriyor. Birbirinden 'ödünç alınan' isimler konuyor. Murat isminin yerine 'Emre' adının daha popüler olması ise bence İslamcı sağın popülerliğinin ağır basmasıyla ilgili. Sonuçta, dini göndermeli bir isim. Emre, hem geleneksel hem modern duruyor. Daha yumuşak bir geçiş yani.

Ortak isimlerin lideri Dursun
Erkek ve kadınlar arasında ortak kullanılan isimlerin lideri ise 144 bin 184 kişi ile Dursun. 119 bin 946 erkekte Dursun adı tercih edilirken, 24 bin 238 kadın da aynı taşıyor. Veriler bir başka ilginç gerçeği de ortaya çıkartıyor. Erkek adı olarak bilinen Şahin isminin daha çok kadınlara verildiği belirlenirken, rakamlar da çok çarpıcı olarak gözler önüne seriliyor. Kayıtlara göre 30 bin 57 bayanın adı Şahin olarak yer alırken, buna karşılık 7 bin 48 erkekte aynı isme rastlanılıyor.

Kadın ve erkekler arasında ortak kullanılan isimler ise şöyle Ayhan, Cihan, Deniz, Durdu, Dursun, Elvan, Ergül, Ferhan, Fikret, Günay, Güner, Güngör, Hidayet, Hikmet, İlkay, İsmet, Kamuran, Mukadder, Özgür, Pınar ve Şahin.

Mustafa ÖZBESLER


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır