kapat
29.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

İsrail 540 militanı serbest bırakıyor

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Filistin Başbakanı Abbas'a destek amacıyla İslami Cihad ve Hamas militanlarını bırakma kararı aldı. Ancak bu karar, Arafat kanadını memnun etmedi

İsrail bu hafta, Filistin'le yürütülen barış görüşmelerinin "yol haritasına" katkıda bulunmak için hapishanelerindeki 540 Filistinli militanı serbest bırakma kararı aldı. Bunların 210'u Hamas ve İslami Cihad, 210'u El Fetih Örgütü'ne bağlı. 120'siyse cinayet ve hırsızlık gibi adli suçlardan tutuklu bulunuyor. Ancak serbest bırakma işlemleri hafta sonunda başlayacak. Çünkü İsrail Başbakanı Ariel Şaron şu anda ABD Başkanı George W. Bush'la görüşmek üzere Amerika'nın başkenti Washington'da. Amerika temaslarının ardından, hafta sonuna doğru ülkesine geri dönecek olan Şaron, serbest bırakılacakların listesini son bir kez daha gözden geçirecek ve ardından onay verecek. Ancak militanların bırakılabilmesi için sadece İsrail Başbakanı'nın değil Cumhurbaşkanı Moshe Katsav'ın da bu listedeki isimleri "affetmesi" gerekiyor.

"GELİŞMELER YETERSİZ"
Her ne kadar Filistinli tutuklular serbest bırakılacak olsa da Filistinli yetkililer bu durumdan pek memnun değil. Nedeniyse bırakılacakların sayısını yeterli bulmamaları, bunun sağlanmaya çalışılan barış için önemli bir adım olmadığını düşünmeleri. Filistin Enformasyon Bakanı Nabil Amer, yaptığı açıklamada "Eğer bu kararın devamı gelecekse, cesaret verici bir adım olduğunu söyleyebiliriz. İsrail, haftabaşında da bazı kararlar aldı. Ramallah'taki 3 kontrol hoktasının ikisinden çekildi. Ancak bunlar kısmi ve yetersiz gelişmeler" ifadesini kullandı.

Terör örgütü Hamas yetkilisi İsmail Haniyes ise "Filistinli mahkumların serbest bırakılması ateşkes için önemli bir zemin oluşturuyor. Fakat yine de şüphelerimiz var" dedi. İsrailli yetkililer, geçtiğimiz hafta 100 Filistinli'yi serbest bırakacaklarını açıklamışlardı. Tasarı, geçtiğimiz gün onay için Bakanlar Kurulu'na sunulduğunda 14 "evet"e karşı 9 "hayır" yanıtı geldi ve bu rakamın 540'a çıkartılması kararlaştırıldı.

ORDU DA DESTEKLİYOR
Serbest kalan her Filistinli, bir daha suç işlemeyeceğine dair "garanti verecek" ve Filistinli yetkililerin kontrolü altında olacak. İsrail hükümeti de bu kişileri bir daha suç işlemeyeceklerinden emin olana kadar takip edecek. Şaron'un Filistinli militanları bırakma kararına, İsrail ordu yetkilileri de destek verdiklerini açıkladı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır