kapat
29.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Dinozorlar gibi yok olacağız!

Alman profesör Keppler, yeraltındaki karbonun şiddetli bir volkan patlaması sonucu yeryüzüne çıkıp, insanoğlunun sonunu getirebilecek bir küresel ısınmaya neden olabileceğini öne sürdü

İnsan ırkı yok olmak üzere mi? Alman bilimadamı Hans Keppler'in Nature dergisinde yayınladığı bir makaleye göre insan ırkı büyük tehlike altında. "Karbonun Yer Kabuğunda Muhafazası" isimli makalede açıklananlar dehşet verici. Dünya basını makaleye geniş yer verdi. Fransız Le Monde gazetesi, haberi baş sayfadan verirken "65 milyon yıl önce dinazorların başına gelenler, şimdi de insanoğlunun başına mı gelecek?" diye sordu.

Almanya'nın Tübingen Jioloji Enstitüsü'ndeki bir grup bilimadamıyla birlikte çalışan Dr. Keppler'in iddiasına göre, yeraltındaki karbon şiddetli bir volkanik patlamayla yeryüzüne çıkacak ve oluşacak karbondioksit nedeniyle insanoğlunun yaşamı sona erecek... Keppler, bunun için bir tarih belirlemiyor.

NASIL ENGEL OLUNUR?
Nature dergisinin tam sayfa ayırdığı bilimsel iddia şöyle Yeraltındaki katmanlarda olivin adlı bir kimyasal bileşik bulunuyor. Olivin karbon da dahil birçok molekülden meydana geliyor. Yeraltı katmanlarının en üstünde sıkışmış olarak duran olivin, şiddetli bir volkanik hareketle kırılabilir. Ve içindeki karbon yeryüzüne çıkabilir. Oluşacak karbondioksit, atmosferdeki sıcaklığın artmasına ve küresel ısınmaya neden olabilir...

Keppler, yaptığı testlerde belirli bir miktardaki olivini 1200 derece ve 350 km derinlikteki basınca eş bir ortamda teste tabii tutdu. Profesör, şimdi bu ortamda patlama yapan olivindeki karbonun atmosfere ulaşmadan nasıl yok edileceğini araştırıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır