kapat
29.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Esirler Bush'tan 1 milyar $ istiyor

17 ABD askeri, Körfez Savaşı'nda gördükleri işkenceden dolayı Saddam'dan tazminat alacaktı. Ancak ABD, Irak'ın malvarlığını dondurunca parayı alamayan esirler, Bush'a dava açıyor

Körfez Savaşı'nda Iraklı güçlere esir düşen Amerikalılar, devrik Irak yönetimine karşı kazandıkları davanın tazminatını şimdiki Başkan George W. Bush'tan istiyor. 17 eski esir, başkent Washington'da açtıkları davada Irak'tan toplam 1 milyar dolar tazminat kazandı. Ancak bu parayı ne diplomatik ne de ekonomik hiçbir bağın bulunmadığı Irak yönetiminden almaları mümkün değildi. Eski esirler, tazminatın Irak'ın Amerika tarafından dondurulan malvarlığından ödenmesini sağlamaya çalışıyor.

"PARAYI HAK ETTİLER"
Önce Bush yönetiminden, Irak'ın dondurdukları 1.7 milyar dolarlık mal varlığından tazminatlarını ödemesini istediler. Ancak Bush yönetimi, o paranın Irak halkı ve ülkenin yenilenmesi için kullanılacağını söyleyerek talebi geri çevirdi. Bir üst mahkemeye giderek haklarını aramaya hazırlanan eski esirlerin avukatı Steve Fennell, "Bu cesur Amerikalılar ülkelerinin onlardan istediği her şeyi yerine getirdi. Yaşadıkları psikolojik ve fiziksel çöküntülerin tazmin edilmemesi komik. Hak olarak elde ettikleri parayı almalarını kendi yönetimleri engelliyor" diye konuştu. Washington D.C. mahkemesi, 118 sayfalık karar metninde eski esirlerin Iraklılar'ın elinde yaşadıkları işkenceleri de sıraladı.

BAKANLIK VETOSU
Savaşın ilk günü Kuveyt üzerinde uçağı düşürülen Yüzbaşı Clifford Acree, Iraklı askerlerden dayak yediğini, burnunun kırıldığını ve kafatasında ezikler oluştuğunu anlatıyor. Diğer esirler de kemiklerinin kırıldığını, enfeksiyon kaptıklarını, kilo kaybettiklerini, sistematik olarak aç ve uykusuz bırakıldıklarını belirtiyor. Avukat Fennell, ABD Hazine Dairesi'nin Irak'ın mal varlığını savaş sonrası yapılanmada kullanmasını engelleme kararı çıkarttı. Ancak Adalet Bakanlığı, mahkemeye Saddam Hüseyin artık Irak lideri olmadığı için Irak'a yaptırımların kalktığını, bu durumda Irak'ın ABD mahkemelerinde yargılanmasına da gerek kalmadığını belirtti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır