kapat
29.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Cesetleri dert oldu

Uday ve Kusay'ın öldürülmelerinin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen cesetlerinin hâlâ defnedilmemesi ve naaşların 'makyajlanması' Amerika'ya yönelik eleştirileri artırıyor

Irak'ta, köşe bucak Saddam'ı arayan Amerika, bunun yanı sıra bir de 22 Temmuz'da öldürülen oğulları Uday ve Kusay'ın cesetlerini ne yapacağını düşünüyor. Bugün, ölümlerinin tam birinci haftası doldu. Ancak Hüseyin kardeşler, halen Bağdat Havaalanı'nda özel bir odada tutuluyor. İşte bu, Saddam karşıtı olan Müslümanlar'ı dahi kızdırıyor. Dünya basını "Uday ve Kusay gömülecek mi? Eğer öyleyse ne zaman? Mezarlarının yeri belirlenecek mi?" sorularının cevaplarını arıyor. Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri ise, mezarların yerini söylemekten yana değil. Korkuları, bu mezarların mabed haline gelmesi ve sürekli ziyaret edilmesi. Bu gerçekleşirse, olaysız bir günün bile geçmeyeceği düşünülüyor. Diğer seçenek ise cesetleri sahiplenecek birini beklemek. Amerika da şu anda bu seçeneği uyguluyor. Defin işlemleri halen yapılmayan Hüseyin kardeşlerin öldürüldükten sonra tıraş edilmeleri de bir başka büyük tartışma konusu. Amerikalı yetkililer bunu yapmalarının nedenini Iraklılar'ın cesetleri tanıması olarak değerlendirirken, Müslüman din adamları bu hareketi İslam'a aykırı buluyor.

"KABİLE İSTEDİ AMA"
Amerika tarafından yapılan açıklamalarda Uday ve Kusay'ın cesetlerine sahip çıkacak birinin beklendiğine değinilirken, Başta Saddam Hüseyin'in kabilesi ve kuzenleri bu duruma tepki gösteriyor. Saddam'ın kabilesinden olduğu belirtilen ve Bağdat'ta yaşayan kardiyolog Dr. Zuhair İbrahim el-Nasiri, "Bu bizim geleneğimiz. Kurallara göre en kısa sürede defnedilmeleri gerek" dedi. Defin işlemlerini yapmaya talip olduğunu açıklayan Mahmut el-Nida isimli kabile üyesi de, kardeşlerin mezarlarının yerinin saklanması gerektiğini söylüyor.

AMERİKA SUÇ İŞLEDİ
Din adamlarından ise farklı yorumlar geliyor. Sunspot.net sitesinin, geçtiğimiz gün yayımladığı haberde, din adamlarının ve Iraklılar "Cesetlerin televizyonda gösterilmesi kabul edilemez. Amerikalılar büyük bir suç işledi" yorumlarında bulundu. Sitede "Müslümanlar, ölüleri mümkün olduğu kadar kısa sürede defneder. Hatta kişinin hayatını kaybettiği gün, güneş batmadan defnederler. Cesedin en kısa sürede gömülmesi, ölü için bir onurdur. İslam dininde mumyalamak ya da ölüyü ölmeden önceki hali gibi göstermek yasaktır. Otopsi, sadece özel durumlarda yapılır" ifadesine de yer verildi. Din adamlarının görüşlerinin ayrıntılarıyla ele alındığı sitede, Mısır'daki El Azhar Üniversitesi teologlarından Suad Salih'in "Bu yapılan, cesetlere zarar vermekten başka bir şey değil. İslam kurallarına göre hareket edilmedi. Öldürüldüklerini ispatlamak için cesetleri tıraş etmeleri küstahça bir davranış" yorumu yer aldı. Eski bir yargıç olan Suudi avukat Şeyh Abdül-Aziz el-Kasım ise Uday ve Kusay'ın savaş sırasında öldükleri için şehit olduklarını belirtti.

"IRAK'A KIZDI"
Gündemde olan diğer bir konu ise cesetlerin fotoğraflarının dünya basınında yayınlanması. Amerikalı yetkililer bu konuda kendilerini "Gerçekten öldüklerini Irak halkına ispat etmemiz gerekiyordu" diyerek savunuyor. Ancak Iraklılar aynı fikirde değil. Ürdünlü bir siyasi analist ise "Irak, ölü ya da esir Amerikan askelerin görüntülerini yayımladığında, Amerika Cenevre Anlaşması'na uygun hareket edilmediğini söylüyordu. Şimdi kendisi de aynısını yaptı" diyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Sarı Sayfalar


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır