kapat
21.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ÅžANS&OYUN
ACİL TEL

300 milyon liraya servet taşıyorlar

Kapalıçarşı'dan her gün Anadolu'ya akan 2 milyon $'lık altın, 300 milyon lira kazanan kuryenin çantasında taşınıyor

Türkiye'nin altın merkezi Kapalıçarşı'dan Anadolu'daki kuyumculara trilyonca liralık altın taşıyan kuryeler ayda ancak 300 milyon lira ücret alabiliyor. Her gün kelle koltukta yanlarında servet taşıyan kuryeler, "babadan kalma" yöntemlerle çalışmaya devam ediyor. Kovboylar gibi taşımacılık yapan kuryelerin nakil yöntemleri, soygunculara davetiye çıkarıyor.

Kimi zaman ölümle sonuçlanan kurye soygunlarından sonuncusu Denizli'de yaşandı. Geçtiğimiz cumartesi günü İstanbul'dan aldığı 23 kilo külçe altın, alyans, ziynet, oluklu künyeyi muz kutusuna koyan Nihat K. adlı kurye otobüse binerek Denizli'ye geldi. Kurye, Denizli'de indikten sonra altını sakladığı muz kutusunu el arabasına koyarak taşımaya başladı. İşte olan da o anda oldu. Kimliği belirsiz üç kişi, kuryenin yolunu kesti ve altınları alarak kaçtı.

SIRT ÇANTASI YOKSA MUZ KUTUSU
İstanbul Kapalıçarşı, altın dünyasının kalbinin attığı bir yer. Trilyonlarca liralık altın her gün Anadolu'nun dört bir yanına dağıtılıyor. Ancak bu dağıtım en ilkel şartlarda gerçekleştiriyor. Altın işiyle uğraşan her gün yüzlerce kurye toptan altın satan dükkandan diğerine mekik dokuyor. Bu kuryelere "emanetçi" veya "çantacı" deniyor.

Kovboy filmlerini aratmayacak nitelikteki maceralı taşımacılık, Anadolu'nun herhangi bir ilinde kuyumcuların siparişlerinin toplanmasıyla başlıyor. Altınlar üç kişinin organizasyonu tarafından İstanbul'dan getirtiliyor. Üç "emanetçi"nin de çok güvenilir olması gerekiyor. İki kişi siparişleri topluyor. Bir kişi sipariş listesini alıp otobüse binerek İstanbul'a geliyor. Malı Kapalıçarşı'dan alıyor.

1500 KİŞİLER
Çantacılar, sipariş üzerine Kapalıçarşı'dan aldıkları milyarlarca lira değerindeki altınları dikkat çekmemek için muz kolilerine, sırt çantalarına, büyük boy çöp torbalarına veya valizlere koyuyor. Bu kutu veya çantaların içine gazete kağıtları konulup çanta üzerinde şüpheler ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. İstanbul'dan alınan malla birlikte otobüse binen kuryenin indiği yerde bir kişi ona gözcülük ediyor. Üç emanetçi malları teslim alıp dükkanlara dağıtıyor.

Kapalıçarşı'dan hafta içi yaklaşık iki ton altın dolaşıma çıkıyor. Bunun değeri ise iki milyon dolar. İki milyon doların taşınmasını sağlayan emanetçi veya çantacıların sayısının bin 500 olduğu tahmin ediliyor. Kuryelerin ortalama aylıkları 300 milyon lirayı buluyor. Bütün kuryeler otobüsle gidip geliyor.

'AYNI FİRMAYI KULLANMAYIN'
İstanbul Kuyumcular Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Karbeyaz, kuryeleri, gidiş gelişlerinde aynı otobüs firmasını kullanmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Karbeyaz, bu sistemin çok ilkel olduğunu bildiklerini ancak Türkiye'de bu yöntemin dışında bir sistemin uygulanamadığını söyledi. Karbeyaz, "Ben 1966 yılından beri bu sektörün içindeyim. Maalesef babamın zamanından beri aynı sistem kullanılıyor" dedi.

AVCI YELEĞİYLE BİLE GELİYORLAR
Kapalıçarşı'da 25 yıldır toptan kuyumculuk yapan Serdar Tamşen de sistemin değiştirilemeyeceğini düşünüyor. Özel güvenlik sisteminin olabileceğini ancak bunun da soygunların önüne geçemeyeceğini söyleyen Tamşen, birçok kuryenin kendine has yöntemlerle yüklü miktardaki altınları taşıdığından bahsediyor "Bazıları yaz sıcağında avcı yeleği giyiyor, bazıları da özel yelek. Gizli ceplerine altınları doldurarak taşıyorlar. Bazıları ise dikkat çekmemek için sıradan bir paket yapıp çöp torbalarında taşıyor."

ZORLA SATIŞ YAPMAYA ÇALIŞAN SEYYAR SATICI VE ÇIĞIRTKANLAR YANDI

Turistin kolundan çekene hapis
Antalya Valiliği turistlere 'zorla' satış yapmaya çalışan çığırtkanlara altı aya kadar hapis cezası getirdi

Turistleri canından bezdiren çığırtkanlara kötü haber Antalya'dan geldi. Türkiye turizminin kalbi Antalya'da valilik, turistlerin şehirde rahatça gezebilmeleri ve güzel bir tatil geçirebilmeleri için 10 maddeden oluşan bir dizi ilginç kararlar aldı. Valilik, satış yapmak için turistlerin önüne geçilip kolundan çekilmesini, seyyar satıcıların turistlere zorla satış yapmasını, otogarlarda sözlü ve hareketle çığırtganlık yapılmasını, taksicilerin müşterileri yönlendirmesini yasakladı.

Otogarlarda müşteri toplamak için çığırtkanlık yapanların çalıştırılmasını da yasaklayan valilik, tüm işletmelerdeki personele yaka kartı takma zorunluluğu getirdi. Ayrıca, otel, pansiyon ve diğer işletmelere müşteri toplamak için çalışan kişilere de otogara giriş yasağı getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararlara uymayanlar ise altı aya kadar hapisle cezalandırılacak.

Özkan GÜVEN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır