kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Silahsız PKK planı gündemde

ABD, Irak'taki diğer gruplarla birlikte PKK'nın da silahsızlandırılmasını hedefliyor. Washington bu çalışmayı Türkiye ile koordinasyon içinde yapmayı düşünüyor

Washington Irak ve tüm Ortadogu'da görev yapan Amerikan Merkez Kuvvetleri CENTCOM'un, Irak'taki tüm siyasi grupların silahsızlandırılması çerçevesinde Kuzey Irak'taki PKK/KADEK militanlarının da silahsızlandırılması icin bir plan hazırlamakta olduğu ögrenildi.

ABD'li bir yetkili, "Bu Türkiye'ye rağmen silahsızlandırma degil Türkiye ile koordinasyon icinde düşünülen adımlar" derken, konunun dün Ankara'ya gelen Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral John Abizaid'in gündemindeki maddeler arasında oldugu belirtildi. CENTCOM planı, PKK/KADEK unsurlarının Türkiye'yi tehdit etmeyecek şekilde silahsızlandırılması üzerine kurulu. Bu çerçevede Washington, hem Irak'ta istikrarsızlik yaratabilecek bir silahlı grubu bertaraf etmek, hem de Türkiye'nin bölgeye olası bir askeri mudahalesine yol açacak önemli sebebi ortadan kaldırmak istiyor. ABD'li yetkililer bu çerçevede halen TBMM'de tartışılan "Eve Dönüş Yasası"nın da PKK'nın Kuzey Irak'taki gücünün azaltılması açısından faydalı olacağı görüşünde. ABD yönetimi konunun daha önce Türk makamlarıyla "dolaylı olarak" görüşüldüğünü belirtiyor. Amerikan hükümetine yakın bir kaynak, önümüzdeki dönemde Kuzey Irak'ta silahsızlandırma konusunda PKK/KADEK güçleriyle doğrudan temas sağlanırsa, bu görüşmelerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bilgisi dahilinde olacağını söyledi.

FORMÜL ARANIYOR
Afganistan'dan Afrika'ya kadar konuşlanmıs ABD güçlerinin komuta merkezi olan CENTCOM, Mayıs ayında Kuzey Iraklı Kürt partiler dışında Irak'taki tüm silahlı gruplar ve siyasi partilerin silahsızlandırılması kararı almıştı. Bu çerçevede Kuzey Irak'taki PKK varlığının durumunu da tartışan Amerikan yönetimi, hem Türkiye tarafından kabul edilecek hem de Kuzey Iraklı Kürt grupların desteğini alacak bir formül bulmaya çalışıyor..

Kuzey Iraklı Kürt grupların konuyla ilgili tutumu henüz bilinmezken, Mart ayı sonunda Mesut Barzani ve Celal Talabani, PKK'ya ait Mahmur Kampı'nın ABD güçleri tarafından bombalanmaması için arabuluculuk yapmıştı.

Aslı AYDINTAŞBAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır