kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

ABD'li generaller asker için nabız yokladı

İki orgeneralle Ankara'ya çıkarma yapan ABD, Türkiye'nin Irak'taki İstikrar Gücü'ne asker vermesi için nabız yokladı ancak beklediği sıcak yanıtı alamadı

ABD Avrupa Müttifik Kuvvetler Komutanı James Jones, Pentagon ile Genelkurmay Başkanlığı arasında yine arabulucuk görevi üstlendi. Orgeneral Jones'un, Merkez Komutanlığı (Centcom) Komutanı Orgeneral John Abizaid'den önce gelerek, Abizaid'in temaslarına zemin hazırlamayı hedeflediği ifade edildi.

Orgeneral Jones'un adı Türk kamuoyunda ABD'nin Irak'a operasyon düzenleme kararı almasından kısa süre önce duyuldu. Jones, Türkiye'nin koalisyon güçleri ile birlikte hareket etmesi için Ankara'yı ikna etmeye çalıştı. Orgeneral Jones, savaş sürerken ve Süleymaniye krizinden sonra Türkiye'yi toplam 4 kez ziyaret etti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile NATO'da birlikte bir süre görev yapan Orgeneral Jones'un "Irak'ta ABD ile birlikte olsaydınız, bu olumsuz gelişmeler yaşanmazdı. Koordinasyon içinde çalışılırdı. ABD'nin isteklerini değerlendirmeye alın. Koordinasyon içinde çalışılmalı" mesajını getirdiği öğrenildi.

JONES NABIZ YOKLADI
ABD Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Jones, dün sabah saatlerinde Ankara'ya geldi. Etimesgut Askeri Havalimanı'na uçağı inen Orgeneral Jones doğrudan Genekurmay Karargahı'na geçti. Orgeneral Jones burada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök tarafından karşılandı.

Orgeneral Jones, görüşmelerinde Türkiye'den Irak'ta oluşturulan İstikrar Gücü'ne asker istemek için hem havayı yumuşatmaya hem de zemin hazırlamaya çalıştı. Orgeneral Jones, Orgeneral Özkök'e "ABD'nin, İstikrar Gücü'ne Irak'ın komşularından katkı istemeyeceği tamamen spekülasyondan ibaret. BM'nin bu yönde bir politikası var. Ama Irak şu anda BM tarafından değil, koalisyon ülkeleri tarafından yönetiliyor. Dolayısıyla koalisyon ülkeleri Türkiye'nin yaptığı asker gönderme talebine olumlu yaklaşırsa, Türkiye'nin katkısı memnuniyetle karşılanır" dedi.

3 GEREKÇE GÖSTERİLDİ
Ancak Orgeneral Jones, Washington'un dolaylı teklifine karşılık beklediği sıcak yanıtı alamadı. Süleymaniye'de gözaltına alınan Türk askerinin Ankara'da büyük hayalkırıklığı yarattığı anımsatılan Orgeneral Jones'a, "Türkiye, zamanında Washington'a asker gönderme önerisini yaptı. Ancak bu teklifi çok dikkatli bir şekilde yeniden değerlendirmeden yanıt veremeyiz" mesajı verildi. Orgeneral Jones'a, Ankara'nın Süleymaniye'de yaşanan "üzüntü verici" olay dışında Irak'a asker göndermede isteksiz davranmasının nedenleri şu şekilde sıralandı

1- BM'nin 1483 sayılı kararı gereğince şu anda Irak'ta bulunan koalisyon ülkeleri 'işgalci devlet' statüsünde bulunuyor. Türkiye, komşusu bir ülkede işgalci devlet statüsünde bulunmayı ahlaki olarak hoş karşılamıyor.

2- ABD askerine karşı saldırılar her geçen gün artıyor. Irak'ta güvenlik ve asayiş tam olarak sağlanmış değil.

3- Türkiye'nin yurtdışına asker göndermesi, askeri ve siyasi olduğu kadar hukuki de bir süreç. Genelkurmay Hükümet, Dışişleri Bakanlığı, asker gönderme fikrine sıcak yaklaşsa bile ABD, son sözü TBMM'nin söyleyeceğini unutmamalı.

GÜL TALEP GELMEDİ
Bu arada CNN-TÜRK'te "Eğrisi Doğrusu'' programına konuk olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD'nin Avrupa'daki kuvvetlerinin komutanı ve NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral James Jones ile ABD'nin Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral John Abizaid'in Türkiye'nin Irak'a asker göndermesine ilişkin görüşlerini açıklamalarının mümkün olduğunu kaydetti. Henüz net bir talep gelmediğini söyleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Mümkündür, bununla ilgili görüşlerini de getirebilirler. Ama görüşmeler sürüyor, bitince bilgileri hemen hükümete gelir ve değerlendirilir'' diye konuştu.

Zeynep TUĞRUL - Işıl ABIŞGİL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır