kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Merkez'den dolara ağır bombardıman

Merkez Bankası dün kademeli alımlarla piyasadan yaklaşık 600 milyon dolar çekti. Bankanın doğrudan müdahalesine karşın dolar gün sonunda 1 milyon 396 binde kaldı

Merkez Bankası, dövizdeki aşırı oynaklığı frenlemek için bankalararası döviz piyasasında alım yönünde müdahale etti. Kademeli olarak gün boyunca süren döviz alımında Merkez, piyasadan yaklaşık 600 milyon dolar çekti. Merkez ilk müdahaleyi sabah saatlerinde yaptı. Dolar kuru 1 milyon 380 bin liranın altına indiğinde banka piyasadan yaklaşık 200 milyon dolar satın aldı. Bu hamleyle kurlar 1 milyon 405 bini liraya kadar yükseldi. Ancak piyasanın yeniden satışa geçmesi, Merkez'i yine dolar almaya itti. Bu kez Merkez Bankası küçük çapta alımlarla piyasaya mesaj vermeye çalıştı. Ancak dövizde satış durulmadı. Banka ikinci yoğun alımını öğleden sonra gerçekleştirdi. Piyasada kurlar 1 milyon 405 bin lirayı bir kez daha gördü. Bu üçüncü müdahaleden sonra yeni bir alım beklenmezken Merkez bir kez daha sahneye çıktı. Ve doları 1 milyon 400 bin liranın üzerine taşıdı. Gün sonunda Merkez Bankası kapanış kuru 1 milyon 396 bin lira olurken, Merkez Bankası'nın yaptığı alımlar kuru tutmakta zayıf kaldı.

Raymond James Fon Yönetim Müdürü Erden Emanet de, yaptığı değerlendirmede, alım yönünde yapılan müdahalenin piyasalara etkisinin zayıf olduğunu belirterek, "Dolarda piyasanın beklentisi çok önemli. Yaşanan gelişmeleri, yukarı yönlü bir trendi başlangıcı olarak nitelendirmek için çok erken" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır