kapat
19.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Fındık üretimi 2 milyon ton olmalı

Düşük fiyatın, yabancı temsilcilerin oyunu olduğunu savunan Lokman Kondakçı, üreticiye "Avrupa'da üretim artıyor yalanına inanmayın" diyor

Lokman Kondakçı, kendi deyimiyle 1876'dan beri fındık üreten bir ailenin üyesi. Fındık İhracatçıları Birliği eski başkanlarından Kondakçı, şimdi DYP Başkanı Mehmet Ağar'ın danışmanlığını yapıyor. 1996-1998 arasında DYP-RP koalisyonu döneminde Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez'in müşavirliğini yapan Kondakçı, üretimin kısıtlanmasını değil aksine yıllık 2 milyon tona çıkarılmasını savunuyor. "Düşük fiyat, kendini ihracatçı olarak tanıtan yabancı firmaların temsilcilerinin oyunudur" diyen Kondakçı, kendisinin müşavirlik yaptığı dönemde iç fındığın fiyatının 4.6 dolara kadar çıktığını hatırlattı. Üreticiye, bir-iki ay pazara ürün indirmeme çağrısı yapan Kondakçı, "Avrupa'da üretim artıyor. Bizim fındığımızı almayacaklar yalanına da inanmayın" uyarısında bulundu.

Fındıkta devletin aldığının verdiğinden çok daha fazla olduğuna işaret eden Kondakçı, son 32 yıl boyunca 11 milyon ton fındık üretilip 10 milyon tonunun ihraç edildiğini, ancak 1 milyon tonunun yağlığa gittiğini söyledi. Bu 32 yılda fındık ihracatından toplam 16 milyar dolar ihracat geliri elde edildiğini kaydeden Kondakçı, 1 milyar dolar gibi gözüken yağlık zararının 200-300 milyon dolarının ise yağ ve küspe satışıyla karşılandığını belirtti.

AVRUPA ALMAK ZORUNDA
Aynı dönemde Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'na (DFİF) fındık ihracatından 1 milyar doların üzerinde kaynak aktarıldığını vurgulayan Kondakçı, gelir vergisi, stopaj ve diğer kesintilerle birlikte devletin aldığının 4 milyar doları bulduğunu savundu.

Fındık alanlarının kısıtlanmasının gereksiz olduğunu savunan Kondakçı'ya göre Avrupa, iddiaların tersine hangi fiyattan olursa olsun Türkiye'den fındık almak mecburiyetinde. Çünkü Avrupa'da üretim 30 yıldır çok büyük değişim göstermemiş. Kondakçı'ya göre emek yoğun bir sektör olan fındık Avrupa için bir hayalden öteye gitmez. Türkiye'nin üretimi ise 100 bin tonlardan 600 bin tonlara ulaşmış durumda. Üstelik Çin, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerde iyi bir pazarlama stratejisi ile tüketimin 1 milyon tona çıkması mümkün.

Kondakçı, "Türkiye'nin üretimdeki hedefi 2 milyon ton olmalı. Bunun 1 milyon tonunu -ki 500 bin ton iç fındık eder- ihraç etmeli. Kalan 1 milyon tondan da mamul üretip satmalı. Naturelden 2 milyar dolar, mamulden de 3 milyar dolar gelir elde edebilir" dedi.

PSİKOLOJİK SAVAŞ
Türkiye'nin fındık fazlası gibi bir sorunu olmadığını ısrarla savunan Kondakçı, "Bu, ürünü ucuza kapatmak isteyen yabancı alıcıların psikolojik savaşı. 1996-1997-1998 döneminde 200 bin tonun altında ürün ihraç ettik. Ama kazancımız 700 ile 1 milyar dolar oldu. Çünkü o dönemde iç fındığı 4.6 dolara sattık. Biz psikolojik savaşı kazandık" dedi.

'Biz üreticinin düşmanı değiliz'
İstanbul ve Karadeniz Fındık İhracatçıları dün basının karşısına çıkıp doğrudan destek istedi

Fındıkta yaşanan sorunların basının gündemine oturması ihracatçıları harekete geçirdi. Dün İstanbul ve Karadeniz Fındık Mamülleri İhracatçıları Birlikleri ortak bir basın toplantısı düzenlerek, "Yeni ürün fındık fiyatının belirlenmesine yönelik çalışmaların yoğun olarak sürdüğü bugünlerde her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı çevreler karar mercilerini etkilemek istemektedirler" değerlendirmesinde bulundu.

Her iki birlik adına konuşan İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ufuk Özongun, ihracatçıların alivreci, vurguncu olarak gösterilmeye çalışıldığını iddia ederek, "Hatta daha da ileri giderek bazı basın organlarında yüksek fiyatın verilmesini engelleyen kişiler olarak gösteriliyoruz" dedi.

ÜRETİCİ DESTEKLENSİN
Özongun, fındık politikaların tespitinde ürünün değil, üreticinin desteklenmesi gerektiğini düşündklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti "Her yıl bu ülkeye 600-700 milyon dolar döviz girdisi sağladığı için onere edilmesi beklenen ihracatçıların bilhassa üretici gözünde 'düşman' ilan edilmesi bölgenin birlik ve bütünlüğü ile ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir."

Özongun fındığa verilecek 2 milyon 500 lira gibi bir fiyatın iç fındığın ihracat fiyatını 3.6-4 dolarlara çıkaracağına dikkat çekerek, "Bunu yurtdışında kimseye anlatamazsınız. Adam daha önce 2-2,5 dolara sattığınız fındık ne oldu da bu kadar arttı diye sorar. Bunun yerine ürünün değil, üreticinin doğrudan desteklenmesi gündeme getirilebilir. Örneğin 2 milyon lira taban fiyatı, artı 500 bin lira da üreticinin doğrudan desteği düşünülebilir" diye konuştu.

Ozongun, fındıkta üretim fazlası konusunda da değindi ve "bunda üreticinin suçu yok" dedi.

Leyla ŞEN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır