kapat
18.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

HINCAL ULUC


Suc medyanin

Fransa Bisiklet turu'nda neden bir Turk yok?

Gunahin yuzde 90'i medyada. Benim gazetecilige basladigim yillarda her turlu spor gazetelerde yer bulurdu. Ben biniciligin hatta eskrimin mansetlere ciktigi gazeteler hatirliyorum. Turkiye Sampiyonasi duzeyinde butun yarismalar detayli haber olurdu. Hatta liselerarasi yarismalarin sonuclarini gazetelerde okurduk. Bizim Ankara'daki 30 bin tirajli yerel Yenigun gazetemiz o gunun adeta imkansiz iletisim kosullarinda Fransa Turu'nu gunu gunune mansetten verirdi. Aktuel haberleri binbir parazitle dinlenen kisa dalga Fransiz radyolarindan alir turla ilgili ilginc notlari roportajlari ve yazilari da L'Equipe'ten tercume ederdik. Hic unutmuyorum turun sona erdigi gunun aksami yil 1957, altini cizeyim, bizim minik gazetenin telefonlari kilitlendi. Herkes turu kim aldi, diye soruyordu. O zaman bu ulkeden birinci sinif bisikletciler cikiyordu. Turkiye Bisiklet Turu ulke capinda Fransa Turu kadar ilgi goruyordu, ki o zaman televizyon yoktu.

Sokaktaki adam bir suru bisikletcinin adini ezbere bilirdi. Onlarin arasindaki yarismalar merakla beklenirdi. Gazeteler yazmaz olunca Turkiye bisikleti unuttu. Is sadece para degil. Moral odulu de onemli. Sampiyon sporcu gazetede adini, resmini gormezse o sporu yapma motivasyonunu kaybediyor. Bu kusaklar boyu devam ediunce de spor yok oluyor. Bisikletin durumu bu.

Oysa Turkiye'de bisiklet icin cok iyi bir zemin var. Ikincisi yaris bisikletini bu dedigim yillarda milli sporcular zor temin ederdi. Ayni bisiklet tamir ustune tamir gecirerek yillarca kullanilirdi. Bugun mahalle aralarinda cocuklarin en gelismis bisikletleri gezi icin kullandiklarini goruyorum. Yani arac sorunu da yok. Medya ilgilense binlerce cocuk bisikletle yarismaya baslar. Binlerce cocuk yarisinca da Fransa Turu'nda kosacak sampiyonlar ortaya cikar.

* Bisiklet disindaki sporlarda durum nasil?

Bu sadece bisikletle ilgili bir sorun degil. Eurosport'ta Barcelona'dan naklen Dunya Yuzme ve Atlama Sampiyonasi'ni izliyorum. Olimpiyat'a talip Turkiye'de 2003 yazinin en buyuk iki organizasyonundan biri bu sampiyonayi TRT vermiyor mesela. Bunu vermezse neyi verir? TRT'nin gorevi nedir? Butceden trilyonlarca lirayi niye alir? Kimse dusunmez ve sormaz. Cunku sormasi gereken medya da bu sampiyonanin farkinda degil. Neyse ben izliyorum. Baktim, atlamalarda bir Misirli bashakem var. Senkronize yuzmede Kosta Rikali bir kiz yarisiyor. Bir tek Turk ismi ekrana gelmiyor. Biz Misir'dan ve Kosta Rika'dan da mi geriyiz? Ustelik yuzme bizim ulkemizde son yillarda yaz aylarinin en populer sporu. Hani nerede Turk sporcular, Turk hakemler? Mithat Hantal oldugunden beri hakemlerde adimiz kalmadi. Allah Derya Buyukuncu'ya saglik ve sihhat versin. O yuzmeyi birakinca sporcumuz da kalmayacak.

Bu ayip. Bu da aynen medyanin ve teskilatin ayibidir.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler



Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir