kapat
12.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

SERVET YILDIRIM


Enflasyonda dünya ikincisiyiz

Aşağıdaki tabloda çoğunluğu bizim gibi gelişmekte olan piyasalar kategorisinde yer alan bazı ülkelerin yıllık tüketici fiyat enflasyonları var. Tabloda, Yunanistan gibi gelişmiş ülkeler kategorisine girebilmiş ve Bulgaristan gibi AB'ye üye olmaya çalışan komşularımızın enflasyon rakamlarını da görebilirsiniz.



Tablo, Türkiye'nin enflasyonu yenmekte olduğunu söyleyenleri yalanlıyor ve birkaç aylık rakamlara bakarak rehavete kapılınmaması gerektiği yolunda uyarıda bulunan Merkez Bankası'nı destekliyor. Enflasyonu yüzde 70'in üzerinden yüzde 30'un altına çekebildik ancak yukarıdaki tablo, Türkiye'nin enflasyon ile mücadelede henüz yolun çok başında olduğunu ortaya koyuyor.

Dünyada Türkiye dışında yüksek enflasyona sahip olan çok fazla ülke kalmadı. Daha iyi durumda olduğumuz tek ülke Venezuela. Onlar da aylardır Amerikan malı ciddi bir politik istikrarsızlık ve resesyon ile boğuştukları için böylesine kötü durumdalar.

Benzer sorunları yaşadığımız Brezilya ve bizden daha derin bir krizi yaşayan Arjantin bile enflasyon konusunda daha iyi durumda. Eğer her şey planladığımız gibi giderse onların bugünkü düzeyine biz ancak 2004 sonunda geleceğiz. Bu yıl biraz da şanslıydık, çünkü enflasyon üzerinde muazzam bir kur etkisi yaşadık. Yıla 1.650.000 liralık dolar kuruyla başladık, şimdi ise 1.400.000'ün altında. Gelecek yıl bu kadar şanslı olamayabiliriz. Eğer hava değişir ve kur bazılarının istediği gibi yükselmeye başlarsa enflasyonda son aylarda görülen trendi koruyabilir miyiz? Çok emin değilim. Onun için işi sıkı tutmakta fayda var. Çünkü enflasyonu yüzde 20'lerden 12'ye çekmek, yüzde 60-70'lerden 20'lere indirmekten çok daha zor bir hedef.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır