kapat
12.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

NECATİ DOĞRU


Subayımızı çuvallıyor! PKK, doğuda diriliyor! Acaba neler oluyor!

53 Yıl önce komünist Kuzey Kore, kapitalist Güney Kore'ye "Gel birleşelim" diye saldırmıştı. Çin de Kuzey Kore'ye açık destek vermişti. Güney Kore, ABD'yi yardıma çağırmıştı.

Kore Savaşı, böyle patlamıştı.

Türk askeri de Meclis'imizin kararıyla Amerikalı generallerin komutasında Kore'ye gönderilmişti. Kunuri Savaşı'nda Amerikan birliğinin hayatta kalması, bizim 300 Mehmetçik feda edilerek başarılmıştı. Binlerce Türk askeri de ağır yaralar almış, sakat kalmış, "Kore Gazisi" diye geri gönderilmişti.

Önceki gün bir protesto oldu.

Kore'de Amerikan askerleri ile aynı safta yüzbaşı rütbesiyle savaşan emekli Kıdemli Albay Cevdet Erinç, Amerikan rambolarının Süleymaniye'de 11 Türk Subayı'nı esir alıp, başına çuval geçirmelerini Kore gazisi 74 yaşında iki arkadaşıyla birlikte protesto etti ve "Biz Kore'de onların hayatını kurtarmıştık. Amerikalılar'ın askerimize yaptığı ise hakarettir. Bizi rencide etti" dedi.

****

Nereden nereye!

ABD, subayımızı çuvallıyor.

Türkiye-ABD ile çatışma noktasına geliyor. Aynı anda bizim Göneydoğu Anadolu'da "Ne olduğunu anlamadığımız" hareketlenmeler oluyor. Sanki PKK, yeniden diriltiliyor. Tunceli Valisi'nin otomobili taranıyor, iki er şehit. Yol kesilip, otobüsler, minibüsler durdurulup, "PKK propagandası" yapılmakta... Dün de Bingöl'de mezra basılıp 4 köylünün başları taşla ezilip, sonra da kurşunlanarak öldürülmekte...

Neler oluyor?

Kuzey Irak'ta işgalciliği kabul etmediği için "Tezkereye hayır" diyen Türkiye'nin ordusunun bizim sınırımızdan 200 kilometre ötedeki Süleymaniye'de bulunması, uluslararası hukuka uygunsa ve Irak'ı kaba, acı, üstün kuvvetiyle işgal etmiş ve bütün dünyayı da susturmuş ABD, bizim askerlerin orada bulunmasına bugüne kadar izin verdiyse birdenbire niçin "başa çuval geçirme" azgınlığına giriyor? ABD ile Türkiye ordusunu savaşa sokacak bir süreç mi başlıyor?

****

Merkezi Londra'da bulunan The Economist İntelegence Unit adlı bir ciddi kurum 12 Haziran günü "2003 Türkiye Raporu" yayınlamıştı. Bu kurum, dünyada 200 ülke için her yıl bir araştırma yayınlıyor. O ülkenin, ekonomik, politik, sosyolojik gelişmeleri 500 tane seçkin beyinli, iyi eğitimli, "Uzman analist" tarafından değerlendiriliyor. Büyük şirketlere, işadamlarına, yatırımcılara "O ülkenin geleceğinin ne olacağı" konusunda ışık tutuluyor. Son Türkiye raporunda özetle şu öngörü yapılmıştı

Türk ve ABD ordusu savaşabilir.

Türkiye'de laik kesimler ile iktidarı ele geçirmiş eski antilaik kesimler arasında hesaplaşma başlar, siyasi bir kriz patlayabilir. Ve iç-dış dinamiğin ittirmesiyle 2004 yılının sonbaharında da bir ekonomik kriz olur.

Cumhurbaşkanı susuyor.

Başbakan sessiz kalmakta.

Neler oluyor?

Mesajlarınız için: ndogru@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır