kapat
12.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Gürüz: Taviz veremeyiz

YÖK Başkanı Prof. Gürüz, bakanlığın hazırladığı taslağı eleştirerek, "Kılık-kıyafet ve imam hatip liseleri için esnek davranmamız isteniyor, bu mümkün değil" dedi

Yüksek Öğretim Kurulu Yasa Tasarısı'na muhalefeti ile tanınan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, "özgürlük ve özerklik'' adı altında ''kılık-kıyafet'' ve "imam hatip liselerinin üniversitelerin bütün bölümlerine yüksek ortaöğretim ağırlık puanıyla girmeleri''nin önünün açılmak istendiğini öne sürdü.

Gürüz, Türk üniversitelerinde özgürlüklerin her açıdan dünya standartlarının üzerinde olduğunu belirterek, "Üniversitelerin köktendincilik ve etnik bölücülüğün platformu haline getirilmesine izin vermedik, vermeyeceğiz de. Böyle bir özgürlük dünyanın hiçbir yerinde yoktur, Türkiye'de de yoktur'' dedi.

'ESNEK DAVRANAMAYIZ'
"Özgürlük ve özerklik'' adı altında "kılık-kıyafet'' ve "imam hatip liselerinin üniversitelerin bütün bölümlerine yüksek ortaöğretim ağırlık puanıyla girmeleri'' meselelerinin söylenmek istendiğini anlatan Gürüz, şöyle devam etti "Bizden açıkça, bu iki konuda esnek davranmamız istenmektedir. Anayasa Mahkemesi, dini sembol sayılacak kıyafetlerle üniversitelere girilmesini yasaklamıştır ve bunun Anayasa'nın değiştirilmesi teklif edilemeyecek hükümlerine aykırı olduğuna karar vermiştir. Bu hükmü beğenmeyebilirsiniz. Ama değiştirmeye çalışmak, Anayasa'ya aykırıdır; Anayasa'nın değiştirilemeyecek hükümlerine karşı çıkmaktır. Bu konuda esnek davranmamız mümkün değildir, bu, laik Cumhuriyetin sonu olur. virgülüne bile dokunulmasını istemediğimiz konu budur.''

İmam hatiplerin devletin din hizmetlerinin görülmesi amacıyla kurulduğunu vurgulayan Gürüz, mezunlarının ilahiyat dışında üniversitelerin başka bölümlerine girmelerinin, bu okulların kuruluş kanununun özüne aykırı olduğunu savundu.

Sezer YÖK'ü sordu
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edildi. Çelik, rektörlerin sert eleştirilerine hedef olan YÖK yasa taslağını Sezer'e sundu. Sezer, görüşmede, YÖK Yasa Taslağı ile ilgili olarak çıkan haberleri gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı, bütün YÖK üyelerinin üyeliklerinin düşeceği bilgisinin doğru olup olmadığını sordu. Sezer'in, bir başka sorusu da taslağın laiklik karşıtı eğilimleri içerip içermediği ve kadrolaşmaya zemin hazırlayıp hazırlamadığı yönünde oldu. Çelik, Sezer'e taslakla ilgili yorumların doğru olmadığını anlattı.

Fatma CAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır