kapat
12.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Ahmet'in molekülü Science'ın kapağında

Adapazarlı Ahmet Yıldız'ın ABD'de yaptığı buluş bilim dünyasını heyecanlandırdı

Adapazarı'nın Arifiye ilçesi yakınlarındaki Cumhuriyet köyünde, 7 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak doğan Ahmet Yıldız, yaptığı buluş ile dünyanın sayılı bilim dergilerinden Science'ın 27 Haziran 2003 sayısına kapak oldu.

Vücuttaki hücrelere hayat taşıyan myosinV molekülünün nasıl hareket ettiğini keşfederek dünya literatürüne giren Yıldız, Myosin V (5) Molekülü'nü anlatan makalesiyle bilim dünyasını heyecanlandırdı.

Adı ünlü profesörlerle yanyana yazılan Yıldız, 7 yaşında babasız kalıp ortaokulu bitirene kadar fındık toplayarak yaşamını kazanan bir çocuktu. 1993 yılında fen lisesi sınavlarına girerek İstanbul Atatürk Fen Lisesi'ni kazanan Yıldız'ın başarıları da bu tarihten itibaren başladı. Liseyi birincilikle bitirip Boğaziçi Üniversitesi'nin Fizik bölümüne 50 puan fazlayla giren Yıldız, Üsküdar Yardımseverler Derneği'nin verdiği burslar ve dernek aracılığıyla tanıştığı Ömer Koç'un desteğiyle okudu. Bölümü bitirdiğinde dünyanın en önemli üniversitelerinden doktora daveti almıştı. Ancak o, hayal ettiği araştırmaları yapabilmesi için en iyi donanıma sahip olduğuna inandığı Illinois Üniversitesi'ni seçti. 2001 Ağustos ayında Amerika'ya uçan Ahmet, doktora konusu olarak yıllardan beri çözülmeye çalışılan MyosinV molekülünün vücut içindeki hareketlerini seçti.

DEV PROTEİNİ ÇÖZDÜ
Dev bir protein olan bu molekül ilk kez 1995 yılında Amerikalı profesör Lee Sweeney tarafından bulunmuş ancak vücudun canlı kalmasında çok önemli rol oynayan böylesi bir proteinin nasıl hareket ettiği konusunda henüz hiçbir ipucu elde edilememişti. Ahmet, iki yıl süren çalışması ile iki bacaklı bu proteini florasan molekülleri ile aydınlatarak nasıl hareket ettiğini keşfetti. Hazırladığı makale ile 4 Mart 2003'te San Antonia'da düzenlenen Dünya Biofizik Konferansı'na katıldı. Bilimadamlarının büyük coşkuyla karşıladığı buluşu, dünyanın en itibarlı bilim dergilerinden Science'ın 27 Haziran tarihli sayısına kapak oldu. Tüm detaylarıyla ele alınan bu makale sayesinde, tüm dünya, Ahmet Yıldız'ı tanıdı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır