kapat
12.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

1 trilyon dolar karapara dünyayı böyle dolaşıyor

MASAK eski Başkan Yardımcısı, Yeminli Mali Müşavir Ramazan Başak, kitabında hacmi 1 trilyon dolara ulaşan karaparanın aklanma yöntemlerini tek tek yazdı

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) eski Başkan Yardımcısı ve Yeminli Mali Müşavir Ramazan Başak, hacmi 1 trilyon dolara ulaşan karapara sorununa ışık tuttu. "50 Soruda Karapara ve Karaparanın Aklanmasının Önlenmesi" adlı kitabında Başak, beklenmedik fon giriş-çıkışlarıyla döviz kurları ve faiz oranlarında istikrarsızlığa neden olan karapara sorununun milli bir mücadele olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Başak, yıllardır Türkiye'nin dünyada en ön sıralarda yer aldığı sorunu her açıdan irdeleyen kitapta, karaparanın aklanması için kullanılan yöntemleri sıraladı

* Mantarlama; Ülkelerin getirdiği yasal sınırların altında işlem yaparak, anılan işlemlerin devamlı bilgi verme kapsamında yetkili kurumlara bildirilmesi veya kimlik tespiti yapılması engellenir.

* Yanlış isimle hesap açma; Dikkat çekmemek için işlem fiktif ya da başkasının ismi kullanılarak yapılır.

* Finansçılarla işbirliği; Bildirim tutarının üstünde paranın yatırıldığı kuruluşun çalışanıyla anlaşılarak, bildirimin yapılmaması, yanlış doldurulması veya tanınan muafiyetlere sokulması sağlanır.

* Şirketlerden yararlanma; Bu yöntemde göstermelik, yasal olarak faaliyet gösteren ve kağıt üstündeki (paravan) şirketlerden yararlanılır.

* Nakit kaçakçılığı;Nakitler, ya para kuryesi olarak görev yapan şahıslar veya başka vasıtayla denetimin çok fazla olmadığı ülkelere götürülür.

* İşçileri kullanma; Gelişmiş ülkelerde çalışan işçilerin kendi ülkelerindeki yakınlarına yapacakları havale işlemleri dikkat çekmez.

* Döviz büfeleri; Nakit halindeki yasadışı gelir döviz bürolarınca alınarak finansal sistem içerisine plase edilir.

* Yanıltıcı ithalat/ihracat faturaları; İthalat ve ihracat faturaları olduklarından düşük veya yüksek gösterilerek, aradaki fark karapara aklamak amacıyla kullanılır.

* 900'lü hatlar Aklayıcılar, uyuşturucu satışından sonra alıcıdan parayı nakit almak yerine, işlettikleri erotik telefon hatlarını verirler. Uyuşturucuyu alanlar, borçlarını, bu hatlarda telefonla konuşurarak öder.

* Sigorta poliçeleri Aklayıcılar ikincil piyasadaki poliçeleri, yüksek fiyatla alırlar.

* Şans oyunu ikramiyeleri; Aklayıcılar, talihliye kazandığı ikramiyeden daha fazlasını vererek eindeki bileti alır.

* Gazino ve kumarhaneler; Aklayıcıların elindeki nakit, gazinolardan fiş almak için kullanılır ancak hiç kumar oynanmaz veya çok az oynanır ve fişler gazinodan alınan çeklerle değiştirilir.

* Finans dışı sektörler; Para havale edenler, seyahat acenteleri, lüks mal satıcıları, profesyonel kuryeler, çekleri paraya çevirenler, paralel para değişim piyasaları veya karaborsa, değerli taşlar, sanat ve tarihi eser aracıları da aracı olarak kullanılır.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır