kapat
12.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Kaydırılan off-shore hesapları yandı

İmar'da 3 Temmuz'dan önce talimatlara aykırı biçimde yurtiçi mevduata dönüştürülen off-shore hesapları ödenmeyecek. Karşılığı olmayan Hazine bonoları için ödeme yapılmayacak. Bono sahipleri paralarını iflas masasından talep edebilecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), İmar Bankası'nda müşterilere yapılacak ödemelere yönelik yol haritasını çizdi.İmar Bankası'nda hesabı bulunan tasarruf sahiplerine ödemelerin başlayabilmesi için, öncelikle banka ortaklarının yasal defter ve belgelerini Fon yetkililerine teslim etmesi ve sonraki aşamada ise yeni banka yönetiminin gerekli incelemelerini tamamlaması gerektiği açıklandı.

Belgelerin tesliminden sonra yapılacak inceleme ve tespitlerin ise 15 günden fazla sürmesi beklenmiyor. Mevduat hesaplarından Hazine bonolarına kadar pek çok konuda ayrıntılı bilgi verilen açıklamadan sürpriz niteliğinde kararlar da çıktı.

Bunlardan biri, bankaya verilen talimatlara aykırı olarak yurtiçi mevduata dönüştürüldüğü tespit edilen off-shore hesaplarının garanti kapsamında ödenmesinin mümkün olmaması.

YA KAYITLAR?
İmar Bankası' ndaki mevduatın tamamının hesap sahiplerine peşin ödeneceği, ödeme yapılacak yerlerin ve tutarların da şubelerde duyurulacağı açıklandı. Açıklamada, bankanın resmi muhasebe kayıtlarının hesap cüzdanları ile uyumlu olması gerektiğine işaret edilirken, banka kayıtları ile mutabakat sağlanmaya çalışılacağı bildirildi. BDDK'nın açıklamasında, banka personeli ve emekliler konusunda ise, SSK mevzuatı çerçevesinde kalan işlem sınırları içinde sorun olmadığı vurgulandı.

DÖVİZ HESAPLARI 1 MİLYON 391 LİRADAN, TL OLARAK ÖDENECEK
10 Temmuz itibariyle bankanın resmi muhasebe kayıtlarına ulaşılamadığına işaret eden BDDK, kayıtlara ulaşılması halinde işlemler tamamlandığında yapılacak ödemeler için gerekli finansal kaynak konusunda TMSF, Hazine ve Merkez Bankası tarafından gerekli mali hazırlıkların tamamlandığını açıkladı. BDDK'dan yapılan açıklamada şu noktalara dikkat çekildi

MEVDUATLAR NASIL ÖDENECEK?
* Bankanın fona alınış tarihi itibariyle tüm hesaplar dondurulmuştur. Bu çerçevede ödenecek faizde, en son gerçekleşmiş vade tarihi ile Fon'a alınma arasındaki süre için, bankanın bankacılık işlemleri yapma izninin kaldırıldığı tarih itibariyle, mevduat toplamları en yüksek 5 banka tarafından uygulanan faiz oranlarının ortalaması üzerinden hesaplanacak faiz oranı geçerli olacak.

* Fon'a devir tarihinden sonrası için faiz ödenmesi söz konusu değil. İflasın gerçekleşmesi halinde, TMSF'nin bankaya el koyma tarihinden ödemenin yapılacağı tarihe kadar geçen sürede oluşan faiz kayıpları, iflas masasından talep edilebilecek.

* Döviz tevdiat hesapları bankanın bankacılık yapma yetkisinin kaldırıldığı tarihteki (3 Temmuz) Merkez Bankası döviz alış kuru olan 1 milyon 391 bin lira esas alınarak, TL olarak yapılacak.

OFF-SHORE'CULARA SÜRPRİZ AÇIKLAMA
* TMSF'ce, İmar Bank Off-Shore'da mevduatı olanlara sigorta kapsamında ödeme yapılması mümkün değil. İmar Bankası'nın paraları gönderdiği off-shore bankası bu paraları İmar Bankası'na öderse banka ödemeyi hak sahiplerine yapar. Ayrıca banka hissedarlarına da (Uzan Grubu) bu hesapların ödemeleri için başvurulabilir. Bankaya verilen talimatlara aykırı olarak yurtiçi mevduata dönüştürüldüğü tespit edilen off-shore hesaplarının garanti kapsamında ödenmesi mümkün değil.

HAZİNE BONOLARININ AKIBETİ NE OLACAK?
* Hazine bonoları ve repo hesaplarına ilişkin olarak, Hazine bonosunun veya repo hesabı karşılığındaki menkul kıymetin bankanın emanetteki kıymetlerinde mevcut olup olmamasına göre işlem tesis edilmesi gerekiyor. Bankanın lisansının iptal edildiği tarihten önce vadesi dolmuş olup da bedeli yatırımcıya ödenmemiş tutarlar, vade dolduğunda bankanın yapmış olduğu işleme bağlı olarak değerlendirilecek.

* Banka vade sonunda yatırımcısının parasını vadesiz hesabına yatırmış ama fiziken ödeyememiş ise bu tutar mevduat kapsamında değerlendirilecek. Vade sonunda menkulün geri alımı bankaca gerçekleştirilmiş ancak tutar hesap sahibine ödenmemiş ise, iflas masası tarafından ilgili mevzuatın öngördüğü sıraya göre nakit durumuna göre ödenecek.

* Açığa repo yapılması ile hazine bonolarının karşılığı olmaması halinde, hak sahiplerine herhangi bir ödeme yapılmayacak. Bu alacaklar iflas masası tarafından ilgili mevzuatın öngördüğü sıraya göre nakit durumuna göre ödenebilecek.

* Açığa satış durumu ile karşı karşıya kalan tasarruf sahiplerinin ise iflas masasına alacak kaydı yaptırmaları gerekecek.

* Hazine bonolarının faizi, bononun üzerinde belirlenmiş miktardır. Bu konuda kurumun bir müdahalesi ve katkısı olmayacak.

* İmar Bankası'ndan bir başka bankaya EFT yapılması durumunda İmar Bankası kayıtlarının incelenmesinden sonra durum netleşecek.

MÜŞTERİLERİN TEMİNAT MEKTUPLARI YANDI MI?
* Bankanın gayrinakdi yükümlülükleri konusunda sorun yok. İflasın kesinleşmesi halinde, bankanın verdiği teminat mektuplarının geçerliliği iflasın kapanmasına kadar devam etmekle birlikte, bunların nakde çevrilmesi gerektiğinde iflas masasına alacak kaydı yaptırılması gerekiyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır