kapat
12.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Yuvacık'ta Örgütlü soygun

Yuvacık'a onay veren eski Başbakan Çiller ve 10 bakan hakkında Yüce Divan yolu açıldı. Komisyon ayrıca Gama'nın patronu Erol Üçer'in de aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında "alım satıma fesat karıştırma" suçu iddiasında bulundu

TBMM İzmit Kentsel Su Temini Projesini Araştırma Komisyonu, Yuvacık Barajı'nda devletin zarara uğratıldığı gerekçesiyle, projeye onay veren 11 eski Bakan hakkında Yüce Divan'a sevk talebiyle Soruşturma Komisyonu kurulmasını istedi. Yuvacık'taki yolsuzluk iddiaları için "örgütlü soygun" teşhisini koyan Komisyon, Gama Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer'i, "Devlet aleyhine ağır mali zararın doğması yönünde amaç ve eylem birliği içerisinde bulunmakla" suçladı. Projenin başlangıcında yer alan ancak daha sonra ayrılan Güriş'in patronu İdris Yamantürk de Hazine zararından sorumlu tutuldu ve hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Komisyon, Yuvacık'la ilgili Yüksek Planlama Kurulu ve Bakanlar Kurulu kararlarına imza atan DYP-SHP hükümetinin Başbakanı Tansu Çiller, Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, Bakanlar Necmettin Cevheri, Aykon Doğan, İsmet Attila, Halil Çulhaoğlu, Mehmet Dönen, Veysel Atasoy, Ufuk Söylemez, Mustafa Yılmaz, Ekrem Ceyhun hakkında Yüce Divan talebiyle Meclis Soruşturma Komisyonu kurulmasını istedi.

ECEVİT'E POAŞ SÜRPRİZİ
TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu önceki gün de POAŞ'ın özelleştirilmesiyle ilgili olarak eski Başbakan Bülent Ecevit için Yüce Divan yolunu açan soruşturma kararı vermişti. Komisyon, POAŞ'ın özelleştirilmesi sonrasında devletin elinde bulunan "altın hissenin" kaldırılmasını ve azınlık hisselerinin Aydın Doğan'a satış sürecini, görevi kötüye kullanma ve devleti zarara uğratma olarak tanımlamıştı.

Komisyon Başkanı Muzaffer Baştopçu, yaptıkları hesaba göre, devletin, Yuvacık Projesi'nde 5.2 milyar dolar zarara uğratıldığını vurgulayarak, "Biz yanlışı ortaya çıkardık" dedi. DSİ'nin 217 milyon dolar olarak planladığı projenin maliyetinin 900 milyon dolara çıktığını belirten Baştopçu, suya verilen alım garantisi nedeniyle devletin bugüne kadar kullanılmayan suya 1 milyar doların üzerinde ödeme yaptığını anlattı. Baştopçu, "Ödemeler 2013 yılına kadar sürecek. Hazine'nin hesaplarına göre proje için 4.5-5.2 milyar dolar daha ödeme yapılması gerekiyor" dedi.

Komisyon, 11 eski Bakan, 12 bürokrat, iki belediye yöneticisi, Gama ve Güriş'le ilgili iddialarını Türk Ceza Kanunu'nun af kapsamına girmeyen "alım satıma fesat karıştırma" suçunu düzenleyen 205'inci maddesine dayandırdı.

HAZİNE KORUNMADI
Raporda Yuvacık'la ilgili şu suçlamalara yer verildi

* Hazine Müsteşarlığı üst düzey yetkilileri, tamamen kanunsuz ve mevzuata aykırı işlemlerle yapımına başlanacak olan ve suyun satışı da mümkün bulunmayan bir projenin finansmanı için alınacak yüksek faizli dış kredilere garanti vererek Hazine'yi bilerek ve isteyerek zarara soktular.

* Konsorsiyum ile İzmit Büyükşehir Belediyesi arasındaki görüşme sürecinde 480 milyon dolar yatırım bedeli pazarlık sonucunda azalması gerekirken, 865 milyon dolara yükseldi.

* Sözleşme şartlarına garantör sıfatıyla Hazine'yi koruyacak herhangi bir hüküm konulmadı.

* 17 Ağustos depreminden sonra İzmit Belediyesi edimlerini yerine getirmekte güçlük çekmesi ve Hazine tarafından uyarılmasına rağmen, mücbir sebeple su satın almama hakkını devlet lehine kullanmadı.

* Proje mücbir sebebe bağlı olarak devir alınsaydı, Hazine'ye toplam maliyet 1.3 milyar dolar olacaktı.

BÜROKRATLARA SUÇ DUYURUSU
Komisyon, Yuvacık Projesi'ni gerçekleştiren dönemin İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen ve Kadri Veziroğlu'nun yanı sıra bürokratlar Aydın Karaöz, Osman Birsen, Nevzat Saygılıoğlu, Ayfer Yılmaz, Osman Ataman, Murat Kudat, Bülent Özgün, Serhat Şamlıoğlu, Osman Emed, Necati Özfırat, Yavuz Arınsoy, Bahaettin Güngör hakkında da suç duyurusunda bulunacak. İşte Sefa Sirmen'e yöneltilen suçlamalar

* Sefa Sirmen dahil bazı kamu görevlileri, projenin devlete zarar vereceği uyarısında bulunmalarına rağmen sonradan belirlenemeyen bir nedenle görüş değiştirdiler.

* Projenin bu haliyle uygulanması ve devletin zarara uğratılması yönünde çaba harcadılar. İşlemleri bilerek ve isteyerek icra ettiler.

* Sirmen ve Veziroğlu, devlet zararının artması hususunda şirket görevlileriyle eylem birliğine girdi.

GAMA DEVLETİ ZARARA UĞRATTI
TBMM İzmit Kentsel Su Temini Projesini Araştırma Komisyonu, raporunda, Yuvacık Projesi'ni üstlenen Gama ile Güriş'e yer verdi. Raporda Gama, "Devlet aleyhine ağır mali zararın doğması yönünde amaç ve eylem birliği içerisinde bulunmakla" suçlandı.

Gama'ya yönelik iddialar şöyle sıralandı

* Yuvacık Projesi, yürürlükteki yasalara ves mevzuata aykırıdır.

* Proje ihalesiz, pazarlıksız, rekabetsiz ve değerinin çok üstünde bir maliyetle yapılmıştır.

* Dış kredi kullanılması sebebiyle kredi geri ödemelerinde uygulanan faizler yüksektir.

* Şirketin "sair gider" adı altındaki harcamaları ve işletme masrafları dünya standartlarının çok üstündedir.

* Kâr payları normal verilerin çok üstündedir ve Hazine tarafından üstlenilmiştir.

* Bu olumsuzlukların devamına sebebiyet veren, başta Gama Yönetim Kurulu Başkanı ve diğer yetkililer olmak üzere; özel hukuk gerçek ve tüzel kişileriyle, kamu gücünü kullanan merkezi ve mahalli idarede yer alan pek çok siyasetçi, merkezi ve mahalli idarede görevli bürokratlar farklı yer, zaman ve birimlerde ancak, birbirini tamamlayan, bir sonraki eylem ve işleme zemin hazırlayan araç suç niteliğinde pek çok eylem ve işlemde bulunmuşlardır.

* Projeyi ihalesiz ve fahiş fiyatla İsaş'a yaptırma amacı doğrultusunda yasal olmayan faaliyetlerde bulunulmuştur.

* İSAŞ içerisinde yer alan Türk ve yabancı ortaklara mevzuata aykırı bir şekilde çıkar sağlanmıştır.

TEPKİLER

Çiller: Benim ilgim yok
Yüce Divan yoluyla ilgili olarak SABAH'a konuşan Tansu Çiller, konuyu gayri ciddi bir yaklaşım olarak nitelendirdi. Çiller, "1994'te YİD kapsamında Yuvacık işini imzaladık. Sonra CHP belediyesinde bir şeyler çıkmış. Benim ne alakam olabilir" dedi.

Karayalçın: Mahkemeye vereceğim
Murat Karayalçın, kenidisine Yüce divan yolunu açan kararı Fatih'teki esnaf ziyareti sırasında öğrendi. Karayalçın'ın karara ilk tepkisi, "Kararımızın arkasındayız. Bu bir çamur atmadır. Bu kararı alan milletvekillerini mahkemeye vereceğim" diye konuştu.

Fatih ATİK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır