|
 |
|

AK Parti'ye karşı şüphe duymuyoruz
2 günlük Türkiye ziyaretinin olumlu geçtiğini belirten Katsav, Arafat için de "O, son 10 yılda 4 İsrail Başbakanı'nı aldattı. Abbas'a güveniyoruz" dedi
Manavgat Suyu için yakında anlaşma imzalamak istiyoruz. Türkiye, GAP için Ekim'e kadar zaman istedi...İsrail Cumhurbaşkanı Moshe Katsav, 8 Temmuz'da Ankara, dün de İstanbul'daydı. Ankara'da devlet erkanı ile biraraya gelen Katsav, dünü de Yahudi cemaati ve İstanbul Valisi ile geçirdi. Cumhurbaşkanı, Balkan ülkeleri turuna çıkmadan önce Swissotel'de SABAH'ın sorularını cevapladı. Ortadoğu barışından, İsrail-Ankara ilişkilerine kadar her konuda açıklamalarda bulundu.
GÜVENMİYORDUK...
* Filistin Başbakanı Mahmud Abbas'ın istifaya meyilli olduğuna dair haberler var. Ederse, bu Ortadoğu barışını nasıl etkiler?
Çok kötü olur. Çünkü uzun süreden bu yana Filistin yönetimine güven duymuyorduk. ABD Başkanı George W. Bush geçen aylarda Filistin'in yeni bir lidere ihtiyacı olduğunu açıkladı. Yaser Arafat zaman içinde önümüze çok taş koydu. Ancak Filistin'in yeni başbakanı Mahmud Abbas'a (Lakabı Ebu Mazen) güvendik. Çünkü, onun barışı sağlamak için çok ciddi olduğuna inandık. Sürekli olarak terörün Filistin için bir facia olduğunu belirtti. Çok dürüstçe konuştu ancak ne yazık ki, Ebu Mazen başa geçtikten sonra Yaser Arafat yine barışın önüne taş koymaya devam etti.
*Ortadoğu'da Arafat'sız bir barış yapabileceğinize inanıyor musunuz?
Arafat, son 10 yıl içinde İsrail'e karşı çok dramatik hareketlerde bulundu. Barış için çok fazla fırsatı vardı. Oslo Anlaşması'na bakın. Bundan 10 yıl önceydi. Arafat, bu zirveden yalnızca birkaç ay sonra Johannesburg'daki bir toplantıda Oslo Anlaşması'nın geçici bir anlaşma olduğunu belirtti. Buna rağmen son 10 yıl içinde Filistin yönetimiyle görüşmelere devam ettik. Ancak o, bu dönem içindeki 4 İsrail Başbakanı'nı aldattı. Ve Oslo Anlaşması'ndan sonra İsrail'de hiç "sessiz" bir gün yaşayamadık. Yönetici konumunda kalsaydı, bir şey değişmezdi. Çünkü Arafat her anlamda İsrail'e karşı negatif oldu.
* AK Parti iktidara geldiğinde İsrail'de bir endişe olduğuna dair iddialar vardı. Peki gerçekten 3 Kasım gecesi sonuçlar açıklandığında ilk tepkiniz ne oldu?
Demokratik bir ülkesiniz. Bu tamamen Türk halkının seçimiydi. Türkiye ve vatandaşlarına inanıyorum. Başka bir ülke hakkında yorum yapmaya hakkımız olmadığına inanıyorum. Ankara'dan yeni geldim. Cumhurbaşkanınız, Başbakanınız, Meclis Başkanınız ve muhalefet liderinizle çok önemli ve yapıcı görüşmeler yaptım. Tüm bu görüşmelerden sonra Türkiye'nin politik yapısıyla ilgili şüphe duymak için bir neden görmedim.
REVİVO İYİ FUTBOLCU
* Türkiye ile İsrail arasındaki GAP ve Manavgat suyu projeleri tehlikede mi? Siz, Türkiye'ye gelene kadar bu projeler askıya mı alınmıştı?
İsrail olarak Manavgat Suyu'nun İsrail'e taşınması konusunda anlaşma imzalamak niyetindeyiz. Ekim ayında da Türkiye'nin GAP'la ilgili bir karara varmasını umuyoruz. Bazı ekonomik sorun ve farklılıklar var. Türk yetkililerin bu projelere sıcak baktığını biliyorum. Bana da Ekim ayına kadar düşünme süresi istediklerini belirttiler.
* İsrail vatandaşı olan Haim Revivo, Fenerbahçe'den Galatasaray'a geldi. Peki şimdi hangi takımı tutuyorsunuz?
Revivo, çok iyi futbolcu. Sizin de benim gibi onun futbol yeteneklerinden hoşlandığınızı sanıyorum. İki takım da iyi. İkisini de tutuyorum. İkisinin de maçlarını TV'den izliyorum. Bu gezimde ne yazık ki Türk futbolunu takip edemedim...
"BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİNİ KABUL EDİYORUZ"
Dış Haberler Müdürümüz Emre Ergül'ün sorularını cevaplayan Katsav, Ortadoğu barışı için şunları söyledi Aradan bir nehir dolusu kan akmasına rağmen artık çok daha iyimserim. Bunun iki nedeni var. İlki Ebu Mazen'in "Terör Filistin için faciadır" sözleridir. İkincisi ise Ortadoğu barış sürecinin başlamasıdır. İsrail açısından bu, bağımsız Filistin devletini kabul ettiği anlamına geliyor... Fotoğraflar Sadık GÜLEÇ
ABD-Türkiye ilişkileri için devreye girdik
* ABD-Türkiye ilişkilerindeki gerilim, Türkiye-İsrail ilişkilerini kötü yönde etkiler mi?
Böyle bir şey olacağına inanmıyorum. Çünkü Türkiye ile İsrail arasında gerilim yok. ABD ile ilgili sorunların da yakında çözüleceğini düşünüyorum. Bu üç ülkenin (ABD-Türkiye-İsrail) ortak çıkarları var. ABD ile Türkiye arasında gerilim olduğu için çok üzgünüm. Ancak bu sorunu aşacağınızı umuyorum.
* Peki İsrail hükümeti ya da Washington'daki Musevi lobisi, bu sorunun üzerinden gelinmesi için bir şey yaptı mı?
ABD tüm dünyadaki en iyi dostumuz. ABD, İsrail'i bağımsızlığını ilan ettiği yıldan bu yana, 55 yıldır her alanda destekliyor. Türkiye de bizim en iyi dostlarımızdan. Çok yakın ilişkilerimiz var. Tabii ki, bu iki ülke ile olan iyi ilişkilerimizi, birbirleriyle olan sorunları atlatmaları için kullandık. Eminim ki, tüm bu yaşananların sonunda sorunlar giderilecektir.
"ABD-İsrail-Kürt" ittifakı iddiası, spekülasyondur
* İngiliz BBC Televizyonu ile İsrail yönetimi arasında ne gibi sorunlar var?
Bence İsrail'in son 10 yıllık politikasında şikayet edilecek bir şey yok. Son 10 yılda Filistin'le ilişkileri düzeltmek için çok şey yaptık. Ancak ne yazık ki, Avrupa'da bizi kınayan bazı sesler oldu. Halkımızı koruduk diye kimsenin bizi kınamaya hakkı yok. Cehaletleri yüzünden hata yaptık. Umarım, bunlar bize karşı duyulan düşmanlıktan kaynaklanmamıştır.
* İsrail, Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürdistan kurulmasına nasıl bakıyor?
Irak birleşik olarak kalmalı. Şimdi zaman, Irak'ı nasıl böleriz diye tartışmanın değil, yeniden nasıl yapılandırırız sorusuna cevap bulmanın zamanıdır.
* ABD-İsrail-Türkiye üçgeninin yerini Irak Savaşı sonrası ABD-İsrail ve Kürt üçgeninin aldığına dair bazı spekülasyonlar var...
Bunlar sadece spekülasyondan ibarettir.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|