kapat
09.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

ABDURRAHMAN YILDIRIM


İhracat artışının % 42'si pariteden

Dün açıklanan mayıs ayı dış ticaret verilerine göre ihracat yüzde 28.2'lik artış kaydetti. Ocak-mayıs döneminde ise ihracat artışı yüzde 30.1 düzeyinde. İhracattaki bu artış Türkiye ekonomisi için son derece kritik bir öneme sahip. Ekonominin kurtuluşu ihracat artışına bağlı. Çünkü enflasyonu azdırmadan büyümenin tek ve kalıcı yolu ihracat. Aynı zamanda artan ithalatı finanse etmenin tek yolu da ihracattan elde edilen döviz gelirleri.

İhracatımızda dolar kurunun düşmesine, ihracatçıların yakınmalarına karşılık beklenmeyen bir artış sürüyor.

İhracattaki artışın en büyük nedeni Euro'nun dolara karşı değerlenmesi. Bunu Merkez Bankası son olarak yayımladığı Ödemeler Dengesi Raporu'nda ortaya koydu. Aşağıdaki grafiklerden de izlenebileceği gibi, ihracat 2002 yılının ikinci çeyreğinden itibaren parite değişmesinden olumlu etkileniyor. Bu yılki ihracatın yaklaşık yüzde 10'luk artışı da bu pariteden ileri geliyor. Örneğin nisan ayında yüzde 30.4 büyüyen ihracat, 350 milyon dolarlık parite etkisinden arındırıldığında yüzde 17.7 ancak artıyor. Yani parite değişmeseydi artış yüzde 17.7 olacaktı. Bir başka değişle ihracattaki artışın yüzde 42'si parite değişiminden kaynaklanıyor. Bu yılın ilk dört ayında parite değişikliğinin olumlu etkisiyle ihracat olduğundan 1.336 milyon dolar daha fazla çıkmıştır.

Parite etkisini olumluya çeviren yapı ihracatın daha çok Euro ile ithalatın ise dolarla yapılmasından kaynaklanıyor. Aşağıdaki küçük tabloda görüldüğü gibi, 2003 yılında ihracatın yüzde 49.2'si Euro ile yapılırken dolarla yapılan ihracat yüzde 43.1 düzeyinde. Buna karşılık ithalatın yüzde 58.2'si dolarla ve yüzde 36.4'ü Euro'yla.

Dış ticarette ve ihracatta şans şimdilik bizden yana. Bu da cari dengenin daha fazla kötüleşmesini önlüyor.

* Sonuç- "İnsanın elinde olmayan tek şey mevsimleri yönetmektir" James Russell Lowell

Mesajlarınız için: ayildirim@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır