kapat
09.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

MUHARREM SARIKAYA


Krizin esrarı Ankara'da çözülecek

Süleymaniye'de ABD askerlerinin, 11 Türk askerini gözaltına almasının Ankara ile Washington arasında yarattığı kriz dün de çözülemedi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e göre krizin çıkmasının sorumlusu; "Kuzey Irak'taki ABD güçleri..."

Nitekim, dünkü sohbetimizde bu görüşünü açıkça dile getirdi

"Bizim tespitimiz, bunun tamamen lokal bir davranıştan kaynaklandığı yönünde."

Bu kanaate varma nedenini de şöyle gerekçelendirdi "ABD Dışişleri Bakanı Powell, Başkan Yardımcısı Cheney, Bağdat'ta emekli General Paul Bremer ile temas kuruldu, hiçbirinin olaydan bilgisi yoktu. Washington da olandan memnun değildi."

Sorun Mayville
Gül'e bu aşamada krizin arkasındaki ismin ABD'nin bölgedeki komutanı, Albay William Mayville olma ihtimalini sorduk. Yanıtı net oldu "Onunla ilgili sıkıntılar yeni değil ki, ilk günden beri var. Biz bu konudaki uyarımızı ve o kişi hakkında işlem yapılmasını ilk günden beri istiyoruz..."

Pentagon'daki bir grubun TBMM'nin Tezkere'ye onay vermemesinin acısını çıkardığına dönük yorumlara ise Gül şöyle yanıt verdi

"Biz ABD'ye Irak konusunda her aşamada yardımcı olduk. Şimdi ABD'nin o bölgedeki yaşadıkları sıkıntıları açıkça görüyoruz. Her gün bir saldırı ile yüz yüze kalıyor. Biz bu yöndeki sıkıntıları baştan görüp girmedik diye mi böyle bir tavır sergileniyor? Başka yöne götürülmeye çalışılıyor. Her şey ortaya çıkacak."

Zararı kendilerine
Olayla ilgili olarak, Washington'un Türk askerini Kuzey Irak'tan çıkarma çabasının ilk adımı olarak yorumlar yapıldığını anımsattığımızda da Gül'ün yanıtı sert oldu

"Ne yani asırlardır yaşadığımız coğrafyada, tarafımıza gelen tehditleri ve saldırıları önlemek için, kendi güvenliğimizi sağlamamızdan mı rahatsız olunuyor. Böyle bir düşünceleri varsa zararı kendilerine olur. Koskoca bir Türkiye'yi rencide etmiş olurlar. Bunu da göze alacaklarsa tamam. Ama böyle olmadığını söylediler."

Bu aşamada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün, "olayın lokal olduğuna inanmakta güçlük çektiğini" söylediğini hatırlattık. Gül, "Bilemem. Tespitimiz lokal olduğu yönünde" demekle yetindi.

Gül bunları söylerken, olaya sert tepki veren Genelkurmay'ın sürpriz bir ziyaretçisi vardı. Irak operasyonunda kendilerine verilen destek için Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'e teşekkür mektubu gönderen, ABD'nin Avrupa'daki Kuvvetleri'nin Komutanı General James Jones dün öğle saatlerinde acil olarak Ankara'ya geldi.

Org. Özkök ile Org. Jones, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal'in de katıldığı toplantıda, bir saat süreyle olay üzerinde görüş alışverişinde bulundu. General Jones'un Ankara ziyareti dolayısıyla Kerkük'te oluşturulan Kriz Çözüm ve İşbirliği Komisyonu da "Üst düzeyde görüşmeler varken, alt düzeyde görüşme olmaz" gerekçesiyle ilk toplantısını gerçekleştirmedi. Genelkurmay'da yapılan görüşmede varılan karar, krizin nedenlerinin Ankara'da ortaya çıkarılması yönünde. Bu amaçla, General Jones'un yardımcısı Korgeneral Sylvester bugün Ankara'ya gelecek. Korgeneral Sylvester ile yapılacak görüşmeler tamamlanıncaya kadar da Kerkük'teki Türk heyeti bölgeden ayrılmayacak. Bazı bilgilere ihtiyaç duyulması halinde bilgi akışını sağlayacak.

ABD'nin elindeki deliller
Türkiye'de herkesin tepkisini çeken olayın nedeni konusunda ise net bir veri ABD tarafından düne kadar henüz ortaya konulmuş değildi. Ortada sadece, "Kerkük Valisi'ne suikast düzenleneceği istihbaratı ulaştı" tezi vardı.

Ancak dün ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden şu sözler gelmeye başladı

"Elimizde çok net bilgi ve deliller var. Bunların bir kısmı hükümete sözlü olarak aktarıldı. Bu deliller Korgeneral Sylvester görüşmelere başladığında masaya konulacak."

Bunların ne olduğu konusunda açıklamada bulunulmaktan kaçınıldı. Büyükelçilik yetkilisine, "Bu kadar güçlü delilleriniz varsa, müttefik bir ülkenin yetkililerine bunları iletip tedbir almak varken, neden askerlerini gözaltına alma yönüne gittiniz?" sorusunu yönelttiğimizde şu yanıtı aldık

"O bölgede hala güvenlik sıkıntıları sürüyor. Bilgi iletişiminde sorunlar olmuş."

ABD tarafı ellerinde güçlü deliller olduğunu ileri sürerken, akıllarda çelişki yaratan bir durum ortaya çıkıyor. Gül'ün de söylediği gibi; Washington'un, hatta Bağdat'ın olaydan haberi dahi yok. Bu durumda da şu iki sorunun yanıtını bulmak gerekiyor

1- Müttefik bir ülkenin askerleri hakkında, bölgedeki ABD güçlerinin elinde çok güçlü deliller varsa, bundan bırakın Washington'u, Bağdat'taki ABD'li askeri yetkililerin de bilgi sahibi olması gerekmiyor mu?

2- Yoksa, ABD tarafı yapılan hataya kılıf mı arıyor?

Bu soruların yanıtı Ankara-Kerkük hattında yapılacak görüşmelerde ortaya çıkacak.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır