kapat
09.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Dışbank'tan Doğan'a 304 milyon

Garanti Yatırım'ın açıkladığı rapora göre, Dışbank, kullandırdığı 750 trilyon kredinin 304 milyon dolarını grup şirketlerine vermiş. Grup, bu krediler karşılığında, halka açık şirketlerin mevduatını rehin etmiş

Garanti Yatırım, yerli ve yabancı yatırımcıları bilgilendirmek amacıyla hazırladığı raporda, Doğan Grubu'nun finansal iştirakler hariç 1.2 milyar dolar dolayında borcu bulunduğunu açıkladı. Doğan Grubu'nun konsolide bilançosunun yakında açıklanacağını umduklarını belirten Garanti Yatırım, Doğan Grubu'na ait Dışbank'ın gruba kullandırdığı kredilere de açıklık getirdi.

Raporda, Doğan Grubu'na ait şirketlerin, 2003/3 aylık bilançosuna göre 750 milyon dolar kredi veren Dışbank'tan kullandığı toplam kredi miktarı 304 milyon doları bulduğu belirtildi. Rapora göre Grup, bankanın toplam kredi hacminin yüzde 40'nı kendi şirketlerine kullandırmış durumda.

Raporda, gruba kullandırılan 304 milyon dolarlık kredinin 267 milyon dolarının nakit, 37 milyon dolarının ise gayrinakdi olduğu belirtildi.

Garanti Yatırım'ın raporunda şu ifadelere yer verildi "Dışbank'ın toplam grup riski 291 milyon dolardır. Toplam grup riskinin 48.7 milyon dolarlık bölümü Dış Faktoring, Dış Leasing gibi grubun mali iştiraklerine kullandırılmıştır. Bu krediler karşılığında grup şirketleri teminat olarak Dışbank'ta mevduat bulundurmaktadır. Dışbank'taki temlik ve rehinli Doğan Grubu mevduatı 244 milyon dolar düzeyindedir. Dolayısıyla Dışbank'ın gruba yönelik net riski 60 milyon dolar. Ayrıca Doğan Grubu, Dışbank'ta 68.9 milyon dolar serbest mevduat tutmaktadır. Bu da dikkate alınırsa grup riski eksi 8.6 milyon dolar düzeyindedir."

Bu raporda, tespitleri doğrulayan bir başka açıklama ise bundan kısa bir süre önce, Doğan Grubu'nun gazetelere verdiği ilanlarda açıklanmıştı.

O dönem, Dışbank'ın özsermayesinin yarısından fazlasını POAŞ'a kredi olarak kullandırılmasının risk olup olmadığı yolunda tartışmalar üzerine Doğan Grubu şu açıklamayı yapmıştı

"İş Bankası Doğan Holding ortak girişimi olan İş Doğan'ın Dışbank'tan aldığı kredi, limitleri kesinlikle aşmamıştır. Dışbank'tan İş Doğan'a verilen kredi 145.8 milyon dolardır. 55 milyon dolar ise Doğan Holding'in Garanti Bankası hesabından Türk lirası karşılığı olarak İş Yatırım'ın hesabına geçirilmiştir. Bunun içinde 119.6 milyon dolarlık nakit teminat alınmıştır. Yani bu miktar Dışbank'a rehin ve bloke edilmiştir." Açıklamayla, halka açık şirketlerin nakit varlıkları, grubun diğer şirketleri için Dışbank'tan alınan kredilere rehin edildiği ortaya çıkmıştı.

Teminatlar nedeniyle grup kredilerinin banka acçısından risk olmadığını açıklayan Garanti Yatırım, Garanti Bankası'na ait. Doğan Grubu,'nun 50 milyon doları Doğan Yayın Holding, 200 milyon doları da POAŞ için olmak üzere Garanti Bankası'na 250 milyon dolar borcu bulunuyor. Garanti Bankası, geçtiğimiz hafta vadesi dolan ve Malta Garanti kanalıyla kullandırdığı 200 milyon dolarlık POAŞ kredisini, 2006'ya uzattı. Raporda Dışbank'ın, Doğan'ın özellikle POAŞ için diğer bankalardan aldığı krediler için rehin mevduat verip vermediği açıklanmadı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır