kapat
06.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

Yine ayni albay yine gerginlik!

11 Turk Ozel Tim gorevlisinin gozaltina alinmasinin arkasindan yine William Mayville isimli albay cikti. Mayville, daha once de Turk timlerinin "Turkmenlere silah dagittigini" ileri surmustu

Irak'in Suleymaniye kentinde gorevli 11 Turk Ozel Timi'nin ABD askerleri tarafindan gozaltina alinmasiyla Ankara ile Washington arasinda yasanan gerginligin arkasindan yine ayni albay cikti. PKK/KADEK'e yakinligi ile taninan ve daha once Incirlik Ussun'de gorevli iken "disiplinsiz" davranisi nedeniyle gorevden alinan ABD'nin Kerkuk'te gorevli albayi William Mayville'nin olaya neden oldugu bildirildi. Ankara, Albay Mayville'in derhal gorevden alinmasini istedi.

BU ILK DEGIL
ABD'li Albay Mayville, daha once de Kuzey Irak'taki Turk timlerinin "Turkmenler'e silah dagittigi" yonundeki iddialarini ortaya atarak, sinir disi edilmelerinin arkasindaki isimdi. Mayville, bu olaya iliskin yabanci basin kuruluslarina verdigi demeclerde, "Buradaki Turk askerleri Turkmen gruplara silah ve para dagitarak, onlarin guclenmesini saglamaya calisiyorlar" aciklamasinda bulunmustu. Albay Mayville, bolgede bulunan PKK/KADEK unsurlari ile de temas etmis ve bu durumda Turkiye'nin tepkisine neden olmustu. Albay Mayville'in PKK/KADEK ile temasini ABD tarafi, "Silah birakmalarini saglamak icin temas edildi" diye gerekcelendirirken Ankara bu duruma, "Teror orgutunu cesaretlendiriyor" diye tepki gostermisti.

UYARILACAK
Nitekim, Disisleri Bakanligi Mustesari Ugur Ziyal de gecen ay Washington'da yaptigi temaslarda, Mayville'in Turkiye'ye karsi tutumundan duyulan rahatsizligi ABD'li yetkililere iletti. Disisleri Bakanligi ust duzey yetkililerinden biri, Ziyal'in, Albay Mayville konusunda Washington'dan inisiyatifi ele almasini istedigini bildirdi. ABD'li yetkililerin ise Ziyal'in ortaya koydugu bazi belgeler ve bilgiler karsisinda Mayville'nin fevri davranislarda bulundugunu kabul ettiklerini de belirten ust duzey Disisleri yetkilisi, Washington'un "Turkiye'den biraz daha sabirli davranmasini rica ediyoruz. Albay Mayville kisa bir sure sonra zaten emekli olacak. Bizde bu sure icinde, kendisini uyaracagiz ve davranislarini daha dikkatli izleyecegiz" sozunu verdigi bilgisini de aktardi.

ISTE ALBAY'IN SABIKA LISTESI
Ankara'ya ulasan istihbarat raporlarina gore Kerkuk'teki ABD Kuvvetleri'nin komutani Albay William C. Mayville'in bugune kadar yaptigi uygulamalar bolgedeki Turkmen nufusun aleyhine isledi.

Iste Kuzey Irak'ta Turk askerine baskin yapan Mayville'in sabika dosyasi;

* Kerkuk kent konseyi secimlerinde Turkmenleri yok saydi. 24 kisilik listeye 6 kontenjan daha aldi ve bunlarin tamamina Kurtleri atadi.

* Arap ve Asurilerden Kurt adaya oy vermelerini istedi. Buna ragmen Araplarin buyuk bolumu Turkmenlerden yana tavir koydu.

* Pesmergelerin Kerkuk'e girmesinin ardindan Araplar'a yonelik saldirilara goz yumdu. Mayville'e durumu sikayet icin giden bir Arap komutanin odasindan cikista olduruldu.

* Kurtlerle Araplar arasinda cikan catismada ABD askerlerine "Araplar'i puskurtun Kurtlere dokunmayin emri" verdi.

* Araplarin uzerine helikopterlerle ates acma emri verdi. Ates sonucunda 11 Sunni Arap olduruldu.

* 144 kisilik meclise kendi inisiyatifini kullanarak 117 Kurt delege atadi. "Kurtler bizim muttefikimiz. Onlara karsi savasamayiz" dedi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sari Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayincilik ve Iletisim A.S. - Tum haklari saklidir