|
 |
|

Bu koy satilacak
Ankara'nin Sereflikochisar Ilcesi'ne bagli 100 haneli Sanlikisla koylulerinin Ziraat Bankasi'ndan aldiklari krediyi odeyemedikleri icin koyleri 350 milyara satilacak
Ankara'nin Sereflikochisar Ilcesi'ne bagli Sanlikisla Koyu, icra yoluyla satilik. Ziraat Bankasi'ndan kredi ceken koyluler, kredilerini geri odeyemediler. Hepsi birbirine kefil oldugu icin de tum koy halki icraya verildi. 1996'de 40 milyar lira olan borclar odenmedigi icin faizleriyle 350 milyar liraya cikinca koylulerin tum umudu tukendi. Ziraat Bankasi da icra islemlerini baslatarak, koyun 50 bin donum civarindaki arazisinin 45 bin donumluk kismini satisa cikardi.
100 haneli Sanlikisla Koyu'nun kabusu, 1996 yilinda yaklasik 70 kisinin Ziraat Bankasi'ndan 500 milyon ile 1 milyar lira arasinda degisen miktarlarda kredi cekmesiyle basladi. Birbirlerine kefil olan koyluler Ziraat Bankasi'na borclanarak, parayi isletmeye calistilar. Ancak ekonomik kriz, deli dana hastaligi derken koyluler, bankaya olan borclarini odeyemez duruma geldi.
NASIL ODEYELIM?
Sanlikisla Koyu Muhtari Bektas Alp, koylunun 40 milyar lira civarinda olan borcunun 350 milyar liraya ciktigini ve bu parayi veren birinin koyun agasi olabilecegini belirterek, "Koye Sener Sen'in filmindeki gibi bir aganin gelmesini istemiyoruz" dedi. "Biz bu borcu nasil odeyelim" diye isyan eden Alp, koylunun 1986 yilinda da kredi aldigini ve zamaninda odedigini soyleyerek, "Kriz doneminde faizler yuzde 120'ye cikti" diye konustu.
Koyun 50 bin donum civarinda arazisi bulundugunu ve bunun 45 bin donum kadarinin icra yoluyla satisa ciktigini anlatan Alp, Ziraat Bankasi'nin son kararname ile af cikardigini, ancak yalnizca son iki yilin temerrut faizini indirdigini soyledi. Borclarina dusuk faizli taksit imkani istediklerini ifade eden Alp, bankanin buna yanasmadigini ileri surdu.
Bakanlar Kurulu karari olmasina ragmen, Tarim Kredi Kooperatifi'nin de 'Dogrudan Destekleme'den alacaklari paraya haciz koydugunu ve paranin ellerine ulasmadigini soyleyen Alp, bu nedenle gubre alamadiklarini ve tarlalarindaki verimin giderek azaldigini ifade etti.
Son uc yildir tarlalarindan dogru durust gelir elde edemediklerini bildiren Bektas Alp, "Ne yapacagimizi sasirdik" dedi. Muhtar Alp, koyde her seyin hacizli oldugunu ve buna evlerindeki beyaz esyanin da dahil oldugunu vurguladi.
Banka "Odemek istemiyorlar"
Sereflikochisar Ziraat Bankasi Mudur Yardimcisi Muzaffer Demir ise, Sanlikisla koylusunun iyi niyetli olmadigini iddia ederek, yillar once koyluye hayvancilik ile zirai kredisi actiklarini, ama krediyi kullanan koylunun odemeye yanasmadigini soyledi. Borclar toplamini "ticari sir" oldugu gerekcesiyle vermek istemeyen Demir, koylunun bu borcu odemek icin hicbir caba gostermedigini one surdu.
'BARDA YEDILER'
"Krediyi aldilar, barda, pavyonda yediler" diye konusan Demir, zirai kredinin yuzde 51 faizle verildigini, o donem verilen kredilerin faizlerinin yuzde 80 oldugunu soyledi. Demir, "Burasi bir banka, para satarak para kazaniyoruz. Sizin, bizim paramizi yiyorlar, bankayi zarara ugratiyorlar" diye konustu.
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|