kapat
04.07.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

İLKER SARIER


"Karşılıksız vadeli çeke ceza, hukuka aykırıdır"

8 Mart 2003'te yürürlüğe giren "Çek Yasası"nın, sorunları çözmediğine ilişkin yazıma değişik tepkiler geldi.

"Yeni düzenlemeler mağdur olmuş çek suçlularının durumunu iyileştirdi ama çek hamillerine bir yarar sağlamadı" diyen okurlarımız da var, aynı fikirdeyim.

Fakat bakın, bir başka okurumuz ne kadar "radikal" görünen ve fakat o derecede de tartışılmaya "değer" hukuksal bir yaklaşım öne sürüyor.

Avukat Dr. Mehmet Köksal'ın gönderdiği görüşlerine virgülüne dokunmadan yer veriyorum. Buyrun okuyun

"Yeni çek kanununda aslında sizin yazdıklarınız dışında daha vahim bir şey var. İlgili kanunun 16. maddesine göre, karşılıksız çek keşide eden, ilk defasında 80 milyarı aşmamak kaydıyla ağır para cezasına çarptırılıyor. Bu cezanın tahsilatı da amme alacaklarının tahsiline göre yapılacaktır. O halde, çek hamilinin alacağından önce gelecektir. Yani, karşılıksız çekten para cezasına çarptırılan kişi, mazallah sonradan para bulursa, önce devlet parasını tahsil edecektir. Geriye bir şey kalırsa, çek hamiline ödenecektir. Oysa, kanunun başlığı çek hamillerinin korunmasıydı. Bu mudur korunma?

Aslında kanunu değiştirmeye hiç gerek yoktu. Çeklerle ilgili temel prensiplerden hareketle sorunu çözmek mümkündü. Şöyle ki; çekte vade olmaz. Çek görüldüğünde ödenmek üzere keşide edilir. Bu şu demektir Ticaret hayatında, yanınızda o anda para yoksa, fakat bankadaki hesabınızda varsa, çeki keşide ettiğiniz kişiye dersiniz ki, "yanımda para yok. Ama bankadaki hesabımda var. Git ordan al."

Çek hamili de bankaya gidip para bulamazsa, o zaman karşılıksız çek keşide etmek suçu işlenmiş olur. Çünkü, karşılıksız çek keşide etmek suçu dolandırıcılığın özel bir halidir. Ama, siz bir ay sonrasına çek keşide etmişseniz ve benim bir ay sonra bankada param olacak, o zaman git ve al demişseniz, bunun senet vermekten başka bir anlamı olmaz. Ancak, senetler için de mutlaka "senet", "bono" veya "emre muharrer senet" kelimelerininbulunması şekil şartı olarak arandığı için vadeli çeki senet saymak da mümkün olmayacaktır. Bu halde sadece bir borç ikrarından söz edilecektir. Böylece karşılıksız çek keşide etmek suçu da işlenmiş olmayacak ve çekle ödemeler de düzene girmiş olacaktır. Aslında, hukuk uygulamamızdaki hemen hemen tüm karşılıksız çek nedeniyle açılan ceza davaları ve verilen cezalar hukuka aykırıdır. Senette nasıl, bir ay veya bir yıl sonra ödeyeceğim deyip de, ödemeyen adamı dolandırıcı sayamıyor ve ceza veremiyorsanz, vadeli düzenlenmiş bir çekte de aynı şekilde ceza veremememiz lazımdır. Kanunu yanlış bir şekilde değiştirmektense, hukukçularımızı bu yönde bilgilendirip, hukukakararlar vermelerini sağlayabilseydik, ne kanun değişikliğine ihtiyacımız kalırdı, ne de çekle iş yapan dürüst tacirlere at hırsızı gözüyle bakardık. Saygılarımla..."

Temizleyici
Ergun Göknel ile yaşadığı aşk ile İSKİ skandalını ve belediye yolsuzluklarını ortaya çıkartan Feray Karvar, bu defa Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Halim Kızılırmak ile sahneye çıkıyor.

Belediyecinin boşanma davası açtığı nikahlı eşinin iddiasına göre, belediyeden trilyoner olan Halim Bey, Feray hanım ile yasak aşk yaşıyormuş...

Bizim matbuat, yasak aşkıyla yine sahnede göründüğü için Feray Karvar'a sitem ediyor.

Bence tam tersi hanımefendi tebrik edilmeli...

Yaşadığı aşklarla teker teker belediyeleri temizlediği için...

Türkiye'nin belediyelerindeki yolsuzlukları ortaya çıkartabilmek için yüzlerce Feray hanım lazım...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır