|
 |
|

Iki iskence suclamasi
Filistinliler, Israil'deki gizli hapisanelerde kalmislar
Israil ordusu tarafindan gozaltina alinan Filistinliler'in, uluslararasi kurallara aykiri gizli bir hapishanede haftalarca tutuldugu ortaya cikti. Ic istihbarat orgutu Sin Bet tarafindan burada tutulan Filistinliler, duvarlari siyah hucrelere konulduklarini ve gozlerinin baglandigini soyledi. Haberi ortaya cikartan Associated Press ajansi nerede olduklarini soran Filistinliler'in "Aydasiniz" cevabini aldiklarini belirtti. Israil yasalari geregi ordu sansurune tabi tutuldugu icin bir bolumu kesilen haberde yetkililerin hapishanenin yerini ve mahkumlarin kimler oldugunu soylemedigi vurgulandi. Hapishanenin varligi HaMoked adli insan haklari kurulusunun 2 kayip mahkum hakkindaki basvurusu uzerine ortaya cikti.
BARGUTI DE BURADA TUTULDU
Yuksek Mahkeme'nin emri uzerine 1391 sayili tesis olarak adlandirilan hapishanenin varligini Israil Genel Savcisi da kabul etti. Genel Savci, emre verdigi yanitta, gizli hapishanenin Israil'in gecen yilki Bati Seria baskini sirasinda kisa bir donem icin kullanildigini ifade etti. Kimin yonettigi belirlenemeyen hapishanede, Israil isgali altindaki topraklarda yasamayan kisilerin ozel durumlar disinda tutulmadigi belirtildi. Sin Bet'ten sorumlu olan ordu ve Basbakanlik burada tutulanlarin milliyetleri konusunda bilgi vermeyi reddetti. El Fetih orgutunun ust duzey liderlerinden Mervan Barguti, Israil'in kacirdigi Hizbullah liderlerinden Seyh Abdulkerim Ubeyid ve Mustafa Dirani'nin de bu gizli hapishanede bir sure tutulduklari idda edildi.
Irakli esirlerin tuvalet ve su ihtiyaclari reddedildi
Uluslararasi Af Orgutu, ABD'nin Irakli tutuklulara acimasiz ve insanlik disi davranarak uluslararasi yasalari ihlal ettigine yonelik kanitlar bulundugunu acikladi. BM'nin Bagdat'ta duzenledigi insan haklari konferansina sunulan raporda, yuzlerce Irakli'nin Amerika'nin cadir kamplarinda tutuldugu ve devrik rejimdeki yoneticilerin aileleri ve avukatlariyla gorusturulmedigi vurgulandi.
Orgutun raporunda, Saddam doneminin ust duzey yetkililerinin yani sira yagmacilar ve diger adi suclara katilanlarin siyasi suclular sinifina sokuldugu yazildi. Tutuklularin ellerinin plastik kelepcelerle baglandigi, su ve tuvalet ihtiyaclarini giderme isteklerinin reddedildigi hapistekilerin ifadelerine dayandirilarak belirtildi. Raporda, bazi kisilerin tutuklanmalarinin uzerinden bir ay gecmesine ragmen kelepcelerinin cozulmedigi ifade edildi. Orgut, Bremer yonetiminin tutukluluk kosullarinin iyilestirilmesi ve ilk 72 saat icinde tutuklularin avukatlariyla gorusturulmesi konularinda guvence verdigini belirtti.
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|