|
|
ERGUN BABAHAN
Adalet reformu hemen, simdi
Sik sik uzerinde durdugumuz bir konu ancak Turkiye'nin geleceginin guvence altina alinmasi acisindan gundeme gelmeyi ve gundemde kalmayi hak ediyor.
Konu Adalet reformu.
Bu konu sadece hukumete birakilamayacak kadar onemli. Hukumetin baslatacagi boyle bir girisime toplumun tum kesimlerinin katilimini saglamak sart.
Ise hukuk egitiminden baslayalim. Turkiye'de hukuk fakulteleri bugun acikta kalan ogrenci sayisini azaltma islevini ustlenmis durumda.
Siyasi hesaplarla ulkenin dort bir yaninda ard arda hukuk fakulteleri acildi. Buralara yuzlerce ogrenci dolduruldu. Ne hukuk egitimi acisindan cok onem tasiyan kutuphaneler saglandi ne de kaliteli bir ogrenim kadrosu.
Meslek yuksek okulu duzeyindeki bu okullarin ulkede adaleti saglayacak yargic, savci kadrolarini yetistirmeleri beklendi.
Turkiye'nin koklu hukuk fakulteleri Istanbul ve Ankara'da da durum cok farkli olmadi. Bir yandan ogrenci sayisi sisirilirken bir yandan da universite yonetimlerinin hatali tutumlari nedeniyle, kaliteli hocalar ozel universitelere kaptirildi.
Ogrenci sayisinin hesapsiz artmasi sonucu, bu okullar dar ve orta gelirli kesimlerin en gozde okullari haline geldi. Yeterli temel egitim alamamis gencler, kaliteli bir hukuk egitimi de goremeden adalet dagitma islevi ustlendi.
Oysa dunyanin bir numarali ulkesi olan Amerika Birlesik Devletleri'nde hukuka buyuk bir deger verildigi icin hukuk egitimi de cok onemlidir.
Hukuk fakultelerine universite mezunlari alinir ve bu ogrenciler okuluna gore, master veya ozel bir doktora derecesiyle mezun olur.
Turkiye bugun icin belki bunu gerceklestiremeyebilir, ancak yargic ve savci adaylari icin ozel bir Adalet Akademisi kurup ozenli bir egitim saglayabilir.
Bu yolla yargic ve savcilara hem dort dortluk hukuk egitimi verilir hem de meslek hayatlari acisindan buyuk onem tasiyan bir yabanci dili ogrenmeleri saglanir. Turkiye, AB'ye girecekse yabanci dil bilen hukuk adami sayisini zaten hizla artirmak zorundadir.
Bunlar herhangi bir adalet reformunun en onemli sartidir. Cunku iyi yetismis kadrolari olmadan hicbir sistemin basariya ulasmasi mumkun degildir.
Boyle bir sistem yargic ve savcilara hak ettikleri toplumsal sayginligi yeniden kazandiracak, ayrica onlara yine hak ettikleri gelir duzeyini saglayacaktir.
Turkiye adalet reformunu gerceklestirmeden ulkenin buyumesini ve gelismesini gerceklestiremez; cunku boyle bir adalet sisteminin hukum surdugu bir ulkeye kimse yuz milyonlarca dolarlik yatirim yapmaya cesaret edemez.
Avrupa Birligi'ne girmenin, yabanci sermayeyi ulkeye cekmenin onkosulu adalet reformu, onun da ilk sarti hukuk egitimi reformudur.
80 yilin sorunlari, yakin siyasi tarihin mudahaleleriyle yipranan adalet sistemini bir cirpida duzeltmek elbette mumkun degil. Basta da belirttigimiz gibi, bu konu Turkiye'nin gelecegi acisindan buyuk onem tasiyor, bu nedenle uzerinde durmayi surdurecegiz.
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|