|
 |
|

ABDURRAHMAN YILDIRIM
IMF ile isi geciktirmenin faturasi ic borca biniyor
Bugunlerde ic borclanma faiz oranlari yeniden yukselmeye basladi. Yuzde 46-47'lere kadar inen bono bilesik faizleri yuzde 50'nin uzerine tirmandi. Bunun ana nedeni kuskusuz haziran sonu gibi IMF ile tamamlanmasi beklenen 5. Gozden Gecirme'nin temmuz ayina sarkacaginin kesinlesmesi.
Eger mayis sonunda gozden gecirme tamamlanabilseydi belki de bugunlerde yuzde 40 civarinda bir faizi gorecektik. IMF ile temmuz ortasi gibi anlasmaya gidilir ve gozden gecirmenin kredi dilimi serbest birakilirsa, buna bagli ABD'nin 8.5 milyar dolarlik kredisi de devreye girerse ne olur? Diger kosullarin degismedigini varsayarsak, faiz oranlari dusmeye baslar. Ilk hedef de yuzde 40'lar olur. Bugunlerde yuzde 50'nin uzerinde faizle Hazine kagidi alanlar, yuzde 50'den yuzde 40'a dusmenin rantini yemis olurlar. O zaman "Faiz farkindan dolayi devleti soyuyorlar" demenin anlami yok.
* Kaynak nereden?- Sorun aradaki bu farkin kârini alanlarda degil, buna yol acan hukumette. Mayis sonunda tamamlanmasi gereken gozden gecirmeye gerekli onemi vermedigi ve bir de harcamalarda gerekli disiplini saglayamadigi icin.
Ben en azindan birkac sehirde gordum, her taraf kaziliyor. Kaldirim, alt gecit, ust gecit gibi secim yatirimlari. Insan sormadan edemiyor Hani yerel yonetimlerin kaynagi yoktu? Yerel secime hazirlik icin yapilan ve cogu eminim ki gerekli olmayan yatirimlar. Nereden finanse ediliyor? Bu yatirimlari yapan belediyeler vergi, SSK, elektrik, telefon borclarini oduyor mu? Milyar dolarlara varan Hazine garantili borclarini oduyor mu? Raporlar ve veriler pek odenmedigini gosteriyor.
* Devlet borclaniyor- Hukumetin gecmise yonelik yolsuzluklari sorusturmasina kimsenin bir diyecegi yok. Ancak simdi bu kadar kaldirim yatirimi, secim yatirimi nereden yapiliyor? Devlete olan borclarini odemiyor ama obur taraftan secim yatirimi yapiyorlar. Gecmisi sorusturan hukumetin bugunu de gozden kacirmamasi gerekir.
Cunku devlet butun bunlari finanse etmek icin borclaniyor. Iste bitisikteki tablo bunun sonucunu yansitiyor. Son uc ayda ic borc stoku 27.5 milyar dolar artti. Urkutucu bir gelisme. Ancak bunun karsisinda hemen panige kapilmak gereksiz. Cunku onemli bolumu TL'nin degerlenmesinden kaynaklaniyor. Gecmis donemlerde bunun ornegi tabloda var. Ancak son aylarda ic borclar reel olarak da artiyor. Hem de kamuya filan degil, dogrudan piyasaya. 2001 krizi sonrasi ilk kez ic borclarin yaridan fazlasi artik piyasaya ait oldu. Yilbasindan bu yana piyasanin sirtindaki ic borc 20 milyar dolar artti, 43 milyar dolardan 62 milyar dolara cikti. Bes ayda yuzde 50'lik artis. Iste faizin neden dusmediginin resmi.
* Hukumetin umudu- Bu borclanmanin bir baska gerekcesi, gecen yilki 10 milyar dolarlik IMF kredisini karsilayacak dis kaynak girisinin yoklugu. Gecen yil IMF parasi ile Basbakan'in hastalanmasina kadar faizlerde dramatik dususler yasamistik. Bu yil IMF parasini karsilayacak herhangi bir kaynagimiz yok. Ancak hukumet, Arap ulkelerinden ve orman arazilerinin satisdan gelecek paralara bel baglamis olabilir. IMF ile iliskilerin bu kadar agirdan alinmasinin arkasinda bu neden yatabilir. Bunun dogru cikmasini herkes can-i gonulden istemeli. Cunku bu paralar gelmezse maliyeti agir olabilir.
* Sonuc- "Hayat dardir, dogru, ama umut da genis" Goethe
Mesajlariniz icin:
ayildirim@sabah.com.tr
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|