|
 |
|

Belli limitin uzerindeki finans hareketleri surekli gozlenecek
Mali Suclari Arastirma Kurulu ile ilgili duzenlemeler degistiriliyor. Kurul mali istihbarat birimine donusturulecek. Islemler tek elde toplanacak
Maliye Bakanligi, Karapara Aklamanin Onlenmesine Dair Kanun'u silbastan degistiriyor. Yeni duzenlemede, finans sektorunden bilgi akisini saglayacak yeni yontemler tekrar devreye sokulacak.
Maliye Bakanligi yetkililerinden alinan bilgiye gore, Mali Suclari Arastirma Kurulu (MASAK), 4208 sayili Karapara Aklamanin Onlenmesine Dair Kanun'da yapilacak degisiklikler icin calismalara basladi. Mevcut duzenlemenin islemeyen yonlerinin tek tek ortaya kondugu calismada, karaparayla daha etkin mucadele icin ne tur tedbirler alinmasi gerektigi uzerinde duruluyor.
ISLEM LIMITI GELIYOR
''Finans sektorunde yapilacak her turlu islem icin kimlik tespitinde bulunulmasi, supheli islemlerin bildirimi ve belli limitin uzerindeki finans hareketleri icin devamli bilgi verme'' zorunlulugunun yeni donemde karaparayla mucadelenin 3 temel ilkesi olacagi belirtiliyor. Bu cercevede, ozellikle bankalar ve diger finans kuruluslarinin karaparayla mucadele icin daha etkili sekilde devreye sokulacagi ve buradan bilgi akisinin saglanacagi ifade ediliyor.
MALI ISTIHBARAT BIRIMI
Yurutulen calismalara gore, Karaparayla Mucadele Kanunu'nda yapilacak degisiklikle birlikte MASAK'in yapisinda da buyuk degisiklige gidilecek. Yeni duzenlemelerle MASAK, faaliyetleri bakimindan ''Mali Istihbarat Birimi''ne donusturulecek. Her turlu mali bilgi, burada toplanacak, analiz edilecek ve degerlendirilerek sonuca ulastirilacak.
Yine MASAK, duzenleyici bir kurulus niteligine kavusturulacak. Yasal duzenlemeler ve uygulamalar sirasinda ilgili birimlerle koordineli hareket edilecek. Maliye yetkilileri, yeni donemde dozenleyici kurulus niteliginde calisacak MASAK icin koordinasyonun on planda olacagini ve faaliyetlerin yurutulmesi sirasinda diger birimlerle siki bir isbirligi icinde hareket edilecegini bildirdiler.
Yeni duzenleme cercevesinde MASAK, arastirma ve inceleme birimi haline de gelecek. Halen kendi denetim birimine sahip olmayan ve diger denetim birimleri kanaliyla incelemelerde bulunan MASAK, uzman arastirma ve inceleme elemanlari istihdam edecek. Diger denetim birimleri de yine karaparayla mucadelede gorev yapacak. Mevcut kanunda bu yetkileri olmayan gumruk mufettisleri ile sigorta murakiplari da karapara incelemelerinde yeralacak.
MALIYE'NIN TAVRI
Ak Parti Iktidari basta Maliye Bakani Kemal Unakitan olmak uzere, kayitdisi ekonomi ve karapara konusunda daha once de aciklamalarda bulunmustu. Unakitan yapilan alisverislerin kredi kartindan gecmesi ve kredi karti ekstrelerinin fis olarak kullanilmasi yonunde calismalar baslatildigini belirtmisti.
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|