kapat
24.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

Hedef mobil ordu

TSK 2020 yılında tam profesyonel orduya geçmeye hazırlanıyor. Ateş gücü ve teknolojisi yüksek bir ordu planlanıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri, önceki gün aldığı kararla asker indirimine giderken, tam profesyonel orduya geçmek için de planlarını hazırladı. Buna göre, eğer iç ve dış tehdit ve ekonomik durumda bir aksama meydana gelmezse TSK batıda da örnekleri görüldüğü gibi 17 yıl sonra tam profesyonel orduya geçmiş olacak. İç ve dış tehditte azalma olması ve hükümetlerin de TSK'ya daha fazla ekonomik destek vermesi halinde bu sürenin daha aşağı inebileceği vurgulandı.

HEDEF YÃœKSEK TEKNOLOJÄ°
Askeri bir kaynak hedef planlamasının bugünkü duruma göre yapıldığını belirterek şöyle dedi "Bu hedef planı, bölgesel gelişmeler ve ekonomik değerlerle değişebilir. Örneğin Irak savaşı bu anlamda yapılan planları değiştirmişti. Dünyadaki gelişmeler güvenlik tehdidi oluşturmazsa 2020 yılında insan sayısı az, ancak ateş gücü ve teknolojisi yüksek bir ordunun sahibi olmayı planlıyoruz."

Askeri kaynağa göre, bu anlamda siyasi otoritenin alacağı karar da önemli. Bütçede ayrılacak pay da ordunun küçülmesiyle doğrudan ilgili. Hükümetin bütçeden daha fazla pay ayırması durumunda profesyonel orduya geçiş de o denli hızlı olacak.

BÄ°RLEÅžTÄ°RÄ°LÄ°YOR
Aynı çalışma kapsamında kuvvet yapısında da değişiklik yapılıyor. Tugay kapsamındaki tüm askeri bandolar lağvediliyor. Bunun yerine kolordu bazında bölgesel bandolar oluşturulacak.

Sağlık birimleri ise tek çatı altında toplanıyor. Kuvvet farklılığı içeren durumların söz konusu olmadığı daireler de bir araya getiriliyor. Örneğin her kuvvette ayrı ayrı bölümler halinde bulunan Plan Prensipler, Harekat ve Personel Başkanlıkları tek çatı altında toplanıyor.

Bununla birlikte eğitici subay sayısında azalmaya gidilecek. Ayrıca sosyal tesislerle ilgili de yeni düzenlemeler de yapılacak.

Dünyadaki güvenlik gelişmeleri sonucu yapılan planlar çerçevesinde uygulanabilmesi mümkün olacak küçülme çalışmaları, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde teknik ve ateş gücü yüksek unsurların oluşturulmasını da beraberinde getirebilecek.

Her an her duruma hazır unsurlarla sorunlu bölgede küçük unsurlar görevlendirilecek. Örneğin şu anda güvenlik tehdidi nedeniyle hudut boyunda hazır birlik tutuluyor. Eğer Türkiye'nin güvenlik kaygılarını giderecek bir konsept oluşursa hudut boylarında sadece ikaz edici, sınırı kollayan, geçiş kontrollerini denetleyen, ateş ve teknik gücü yüksek sayısı az unsurlar görev yapabilecek.

Ä°KÄ° YILDA BÄ°R PLAN
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ordunun yapılanmasıyla ilgili planlar rutin olarak iki yılda bir gözden geçiriliyor. Ancak Irak'ta başlayan savaş gibi güvenlik değişiklikleri karşısında hemen yeni değerlendirme yapılıyor. Askeri kaynaklar, tehdit şartları değiştiğinde planların da doğal olarak değişeceğini, belki de asker sayısında duruma göre arttırma gereğinin de ortaya çıkabileceğini belirtiyorlar.

Işıl ABİŞGİL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır