kapat
24.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

Çarmıhın bedeli: 26 bin euro

AİHM, 14 yıl önce gözaltında iki kolu kırılan Kutay Meriç davasında, Türkiye'nin 26 bin euro tazminat ödemesine karar verdi

Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yasadışı örgüt üyesi olduğu gerekçesiyle 14 yıl önce gözaltına alınan ve işkencede iki kolu da kırılan Kutay Meriç'in Türkiye aleyhine AİHM'e yaptığı başvuru, 18 Haziran 2003 tarihinde sonuçlandı. AİHM, İnsan Hakları Sözleşmesi'nin işkence yasağını düzenleyen 3. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'nin Meriç'e 26 bin euro tazminat ödemesine karar verdi.

Kutay Meriç, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün 1989 yılında düzenlediği bir operasyonda, yasadışı Devrimci Yol örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. 22 gün boyunca sorguda kalan Meriç, mahkemeye sevk edildiğinde işkenceye maruz kaldığını ve kollarının kırıldığını söyledi. Ancak, Adli tabip tarafından muayene edilen Meriç'e, acılar içinde kıvranmasına rağmen sağlam raporu verildi. 13 arkadaşıyla birlikte tutuklanarak Ankara Ulucanlar Cezaevi'ne gönderildiğin de ise kollarının kırık olduğu ortaya çıktı ve hastanede iki kolu da alçıya alındı. Alçılı haldeki fotoğrafı Ulus gazetesinde yayınlanınca da savcı Tekin Koçtekin tarafından, polis memurları Mehmet Akçelik ve Lütfi Çetin hakkında soruşturma başlatıldı. Meriç, ifadesinde kollarının 'Çarmıha germe' denilen ve ayak ile el bileklerimden bağlayıp asılarak uygulanan işkence sırasında kırıldığını söyledi. Ancak yıllar süren dava sonuçlanmayınca Meriç hakkını AİHM'de aradı. Cezaevinden çıktıktan sonra özel bir bankada 'hükümlü' kadrosuyla işe giren 40 yaşındaki Kutay, 5 yıl çalıştıktan sonra istifa edip ticarete atıldı. Şimdi ise işsiz.

Zülfikar Ali AYDIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır