kapat
17.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


ÖMER ÜRÜNDÜL


Komplo teorileri...

Makedonya'yla iki sene içinde dört maç yaptık. Son karşılaşma da diğer üçü gibi bizim için çok zor geçti.

Milli Takımımızı genelde en fazla takım savunmasındaki arızalar yüzünden eleştiriyorum. Sık sık vurguladığım gibi bu rahatsızlığın odak noktası orta sahadan kaynaklanıyor. Günümüz futbolunda savunma güvencesi oluşturmak bilhassa ofansif anlayıştan zordur. İleride kaybedilen toplardan sonra etkili pres uygulayacaksın. Eğer bu uygulamada başarılı olamazsan karşı atakların olgunlaşma döneminde, geriye çabuk dönüp orta saha-defans bütünleşmesiyle akılcı yerleşimli alan daraltacaksın. İşte biz bu temel ilkeleri yerine getiremiyoruz. Makedonya karşısında rakibi baskı altına alarak oyuna başladık ancak hücum girişimlerimiz tıkandı.

Orta sahada Emre ve Tayfun, ileriye katkı sağlayamadıkları gibi defansif görevlerini de yerine getiremediler. Ergün, İbrahim'e yakın oynayınca, Tugay hiç yapısına uymayan bir ortamla karşılaştı. Makedonya ise organize çıkışlarla orta alanı rahat geçip defans bloğumuzu geniş alanda yakaladı.

İkinci yarıda Şenol Güneş, Hakan Şükür'ün yanına Okan'ı monte etti. Nihat da iki forvetin arkasına geçip, alışılmış Yıldıray görevini üstlendi. Milli takımımız bu yarıda ofansif zenginlik sağladı. En önemlisi, savunma güvencesini oluşturdu. Makedonya'nın geriden oyuna çıkma girişimlerini Gökdeniz müthiş bir dinamizmle bütün bölgelere ulaşarak şok presle engellemeye başladı. Ergün ofansif katkısını arttırırken, defansif görevine de özen gösterdi. İlk yarının aksine Tugay'a yakın oynadı. Rahatlayan Tugay da zekasıyla hem toplar çaldı hem de oyunu istediği gibi yönlendirdi. İşte günümüz futbolunun istediği oyun anlayışı sahaya yansıyınca, orta saha savunma yapınca defans bloğu da gerekenleri yerine getirdi.

Bu maçta dikkatimizi çeken bir başka nokta da İbrahim'in hırsına, çok koşmasına ve devamlılığına rağmen kritik kademe hataları yapmasıydı. Bunun da sebebi 4'lü defans uygulamasına yabancı oluşundandı.

Yarın Fransa'da Konfederasyon Kupası başlıyor. Bizim için ileriye dönük iyi bir hazırlık olacak. Şenol Güneş çeşitli alternatifleri deneyebilecek. Ümit Takım'dan gelen futbolcular için de kendileri gösterme ve deneyim fırsatı olacak.

Bir önemli nokta da statlarımızdaki sevimsiz anonslarla ilgili. Bu anonslar sağduyulu herkes gibi benim de sinir sistemimi bozuyor. Son örnek Makedonya maçı. Gol atınca büyük sevinç gösterileri yaptılar, en doğal hakları. Tribünden yabancı maddeler yağıyor. Anons ise çok ilginç "İngiltere adına bizi provake ediyorlar. Aman oyuna gelmeyelim"

Böyle çağdışı bir anons olur mu? Zirve iddiası yok diye, Makedonya çıkıp mücadele etmeyecek mi? Dünya üçüncüsünden puan alıp sevinmek istemeyecek mi? Aynı sevinç gösterilerini bize Üsküp'te attıkları golden sonra da yaptılar.

Biz İngiltere'ye karşı evimizde alacağımız her türlü galibiyette grup birincisi olacağız. Bunun bir nedeni de Makedonya'nın Ada'da aldığı beraberlik. Komplo teorisi üretirken geçmişe bakmayı da ihmal etmeyelim!

Sociedad'a yazık oldu
Kısıtlı kadrosuyla sezon başından bu yana gösterdiği istikrarlı performansla ve takım ruhuyla ligin son iki haftasına lider giren Real Sociedad için Celta deplasmanı çok dramatik oldu. Takımına inanan 10 bini aşkın San Sebastianlı taraftarlar Vigo'ya adeta çıkarma yapmışlardı.

O kadar iştahlıydılar ki Real Sociedad böyle coşkulu bir desteği bugüne kadar kendi evinde dahi görmedi. Ancak 10. dakikada yenen şanssız gol ve aynı dakikalarda Real Madrid'in deplasman derbisinde üst üste 2 gol atması işleri çıkmaza soktu. Moraller bozulmuştu. Artık kazanmak mecburiyetinde olduğumuz bir maçta zorlu ve güçlü bir rakip karşısında skor dezavantajına düşmüştünüz. Alınan riskler savunma güvencesini olumsuz etkiliyor. İkinci yarıdaki büyük baskı ve hırs, kontrataklardan yenen iki gol yüzünden skoru döndürmeye yetmedi.

Nihat ikinci yarıda mükemmeldi. Rakip defansı sürekli rahatsız etti. İki gol attı, bir gollük şutunu ve de frikiğini Celta kalecisi kurtardı. Aslında bir deplasman için beklenenden fazla frikik kazanıldı. Ama takımın ağır toplarından De Pedro bu atışları Nihat'a bırakmamak için savaş verdi!

Celta karşısında alınan yenilgiyle Real Socieadad'ın bir senelik emeğine yazık oldu. Şampiyon belki son hafta belli olacak ama güçlü kadro ve güçlü lobisiyle Real Madrid'in eline geçen büyük avantajı Bernabeu'da kaybetmesi çok çok uzak bir ihtimal.

Vigo'da maçın da önüne geçen güzellikler vardı. 10 bin Sociedadlı taraftar, hiçbir koruma altında olmadan şarkılar söyleyerek stada geldiler, Celtalı taraftarlarla içiçe oturdular. Karşılıklı takımlarını desteklediler. Tribünde tek polis dahi yoktu. Maçtan sonra üzgün Real Sociedadlılar stadı terketmeyerek futbolcuları beklediler. Onlar da 10 dakika sonra bu isteğe karşılık verip sahaya çıktılar. Kaybedilen maçtan ve de büyük ihtimalle şampiyonluktan sonra adeta şampiyonmuş gibi tur attılar. Takdir etmemek mümkün değil. Böyle güzelliklerin ülkemizde yaşanmasının sadece hayal olduğunu düşünerek otelimin yolunu tuttum...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır