kapat
17.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


Meclis'te uyum sancısı

KÜRTÇE'YE RÖTUŞ
Dışişleri Bakanı Gül, Kürtçe yayının özel kanallarda ve Türkçe altyazıyla yapılacağını açıkladı

"YETKÄ°" KAVGASI
Paket için asıl komisyon olarak Adalet Komisyonu yetkili kılındı, Anayasa Komisyonu Başkanı da tepki gösterip komisyonu toplamama kararı aldı

Hükümet'in Meclis'e sevk ettiği 6'ncı AB Uyum Paketi'nin görüşme maratonu yarın başlıyor. Hükümet'in, yarın Adalet Komisyonu'nda ele alınacak tasarıda bazı rötuşlar yapması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kürtçe yayın sorununun Yunanistan modeli ile aşılacağını, bu kapsamda Kürtçe yayınların Türkçe altyazı ile yapılmasına ilişkin düzenlemenin 7'nci Uyum Paketi'nde yer alacağını açıkladı. Hükümet bu arada, TRT'nin yerel dilde yayın yapmasından da vazgeçmiş görünüyor. NTV'nin haberine göre, Gül, yeni pakette bu işin özel kanallara bırakılacağını belirterek, "Devletin televizyonu ikinci bir dille yayın yaparsa, o dilin ikinci resmi dil gibi algılanması tehlikesi var. Biz bu işin özel kanallarla yapılmasını uygun gördük. Belirli kurallara bağlarsanız, denetimini yaparsanız sorun çıkmaz" dedi. Ancak, dün ilginç bir gelişme oldu. Hükümet'in, 7'nci uyum paketini beklemeden, düzenlemeyi yapmak için harekete geçtiği bildirildi. Bu kapsamda, 6'ncı Uyum Paketi de Adalet Komisyonu veya Genel Kurul'da görüşülürken, Kürtçe yayın düzenlemesinin bir önerge ile pakete eklenebileceği öğrenildi. Hükümet'in bu yönde bir önergeyi hazırlayıp gündeme getirme olasılığı Adalet Komisyonu'na iletildi.

TMY VE 312 SORUNU ÇÖZÜLMEDİ
Terörle Mücadele Yasası'nın propagandayı düzenleyen 8'inci Maddesi'nin kaldırılması halinde TCK'nin 312'nci Maddesi'nin yeterli olup olmayacağı tartışmaları ise sona ermedi. 312'nci maddeye bazı eklemelerin yapılmasının Adalet Komisyonu toplantısı sırasında önerge ile gündeme gelebileceği belirtildi.

BAÅžKAN KUZU'DAN PROTESTO
TBMM Başkanlığının, 6'ncı Uyum Paketi'ni esas komisyon olarak Adalet Komisyonu'na göndermesi ve Anayasa Komisyonu'nu "tali komisyon" olarak seçmesi ise beklenmeyen bir kavgaya neden oldu. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, "Tasarı esas komisyon olarak bize gönderilmeliydi. Paket, bir uyum paketidir. Esas yetkili biz olmalıyız" diyerek, durumu protesto ettiği öğrenildi. Anayasa Komisyonu'nun bugün yapılacak toplantısını iptal eden Kuzu'nun, paketi komisyon gündemine almayacağını TBMM Başkanlığına ilettiği de öğrenildi.

ULUSAL PROGRAM HAZIR
AB Genel Sekreterliği (ABGS) koordinasyonunda çalışmaları yürütülen Ulusal Program'ın (UP) taslağının da tamamlandığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre, yaklaşık 500 sayfalık programın taslağı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'e İstanbul dönüşü sunulacak. Kaynaklar, UP'ye ilişkin ''Eksik bıraktığımız hiçbir yer kalmadı. Olabileceğinin en iyisini çıkardık'' değerlendirmesinde bulundular. Program taslağının Bakanlar Kurulu'nda kabulünün ardından, UP'nin Temmuz ayı içinde de AB'nin yetkili makamlarına sunulması planlanıyor. Çevirisi Sekreterlik tarafından yapılan UP, AB tarafından sunulan Katılım Ortaklığı Belgesi'nin (KOB) yanı sıra AB'den ilk UP'ye gelen eleştiriler, sivil toplum örgütleri ile bürokrasinin görüşleri ve diğer aday ülkelerin UP'leri göz önünde bulundurularak hazırlandı. UP'deki yapısal değişikliğin dikkat çekici olduğunu ifade eden kaynaklar, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki kararlılığını teyit etmek amacıyla, somut tedbirlerin kesin takvime bağlandığını kaydettiler. UP'de kısa vadeli tedbirler için 2003-2004, orta vadeli tedbirler için de 2005 yılı sonu son tarih olarak gösterildi.

Zübeyde YALÇIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır