kapat
17.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°


TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL


2 kente sıçradı

Gösterilerin 6'ncı gününde Tahran sokaklarında silah sesleri duyuldu. Öğrenci birlikleri, başkentin dışında İsfahan ve Şiraz'da da ayaklanma başlattıklarını öne sürdü

İran'da öğrencilerin başlattığı protesto gösterileri tüm hızıyla sürüyor. Olayların beşinci gecesinin sakin geçmesinin ardından, çatışmalar yavaşlayacak hatta sona erecek sanıldı. Ancak geçtiğimiz gece, yani gösterilerin altıncı gecesi yine binlerce kişi başkent Tahran sokaklarında toplandı. Öğrenciler önce arabalarla geldikleri Tahran Üniversitesi'nin kampüsünde buluştu. Ardından da kampüsten şehir merkezine doğru yürüyerek hükümetlerini eleştirme haklarına ve demokrasiye kavuşmak istediklerine dair slogan atmaya başladı.

YARALI SAYISI BÄ°LÄ°NMÄ°YOR
Protestoların yaşandığı diğer günlerin aksine, daha fazla silah sesi duyuldu. Amerikan ve Ortadoğu haber kaynaklarına göre durmak bilmeyen silah seslerine rağmen ölü ya da yaralı sayısı hakkında bilgi verilmedi. Bunun yanı sıra öğrenci birlikleri gösterilerin başkent dışında, İsfahan ve Şiraz kentlerine de sıçradığı öne sürdü. Başkentteki çatışma sırasında olay yerinde olan bir Reuters muhabiri yaşadıklarını "3 el silah sesi duydum. Ardından da birkaç kişi motorsikletlere atlayarak silah seslerinin geldiği yöne doğru gitti" dedi. Öğrencilerin kampüste oluşturduğu kalabalığın yanı sıra, kurşun geçirmez yelek giyen ve tüfekli güvenlik görevlilerin de kampüste konuşlandığı ifade edildi.

ZÄ°NCÄ°RLERLE SALDIRDILAR
Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in adamlarının, önceki gecelerde göstericilerin bulunduğu yerlere silah ve zincirle saldırı düzenlediğine de dikkat çekildi. Olaylar, 10 Haziran'da, öğrencilerin üniversetelerin özelleşirilmesi planını protesto etmek için bir araya gelmesiyle başladı. Sadece Pazar gecesi, yaklaşık 30 öğrencinin gözaltına alındığı belirtildi.

"Gelişmeler çok olumlu" dedi ve İran'ı kızdırdı
İran'ın başkenti Tahran'dan başlayarak dalga dalga diğer kentlere yayılan gösterileri ABD adım adım takip ediyor. 2001 yılında İran'ı şer eksenindeki ülkeler arasında sayan Başkan George W.Bush, iktidardaki İslam rejimine karşı yapılan protesto gösterilerine değindi. Demokrasi yanlısı gösterileri olumlu bulduğunu söyleyen Bush, protestoların, özgürlük yolunda olumlu bir adım olduğunu vurguladı. Bush "6 gündür süren olaylar özgür İran yolunda, insanların kendilerini ifade etme sürecinin başlangıcını oluşturuyor" dedi. Buradaki gösterileri kendilerinin düzenlediği eleştirilerini değinmeyen Bush "bir gün özgürlüğün her yerde hüküm süreceğine inandığını" söyledi. Bush'un bu sözlerine İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamit Riza Asefi'den sert bir yanıt geldi. Bush'u kınarken bu açıklamanın iç işlerine müdahale anlamına geldiğini belirten Asefi, "Amerikalılar, İran'a olan düşmanlıklarını açıkça ortaya koydular" diye konuştu.

"Tahran, nükleer anlaşmaları ihlal etti" iddası
Nükleer silah ürettiği gerekçesiyle şimşekleri üzerine çeken İran dün 2 üst düzey kurumdan eleştiri yağmuruna tutuldu. İlk uyarı Viyana'dan geldi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Genel Direktörü Muhammed El Baradei, İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı ihlal ettiğini söyledi. Baradei'ye göre bu ülkede 5 ay boyunca inceleme yapan müfettişlerin nükleer tesislerde, anlaşmaya aykırı faaliyetlerde bulunduğunu tespit etti. Baradei, İran'ın önemli nükleer faaliyetlerini bildirmediğini fakat doğru adımlar atmaya başladığını söyledi. Aynı saatlerde Lüksemburg'da toplanan AB Dışişleri Bakanları ise İran'ın nükleer tesislerde denetim yapılmasını öngören anlaşma protokolünü hemen ve şartsız olarak imzalaması çağrısında bulundu. . İran'dan, şüpheli yerlerde ani denetimler yapabilmesine imkan verecek anlaşmayı imzalaması isteniyor. İran ise önceden bildirilen yerlerde denetimlere izin veriyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır