kapat
16.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


Bedava arsa, ucuz kredi Tunus'u cennet yaptı

Tunus, Akdeniz çanağının devlet bütçesinden turizme en fazla pay ayıran ülkesi. Bedava altyapı, 20 yıl vadeli kredi ve 5 yıllık vergi muafiyeti ülkeyi turizm devlerinin yatırım üssü yaptı

Tunus, Akdeniz çanağındaki en küçük ülkelerden biri. Nüfusu 10 milyon, Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) 21 milyar dolar. Tunus'ta asgari ücret 200 dolar civarında. Yani Türkiye'deki asgari ücretle hemen hemen aynı. Ancak enflasyon yüzde 4. Bu da insanların yaşam standardına önemli katkı sağlıyor. Tunus'un en büyük gelir kaynaklarından biri turizm. 10 milyonluk Tunus, yılda 5 milyon turist çekiyor. Yani iki kişiye bir turist düşüyor. Ancak hükümet bunu bile yeterli görmüyor ki, ülkelerin turizm heyetlerini ağırlayıp ülkenin her taşını pazarlıyor. Biz de Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nden (TÜRSAB) bir heyetle birlikte Tunus Turizm Bakanlığı'nın davetlisi olarak gittiğimiz ülkeyi yakından tanıma fırsatı bulduk.

TURİZM, GÖZBEBEĞİ
Akdeniz'in Fransız kültürü ile yıkanmış ülkesinin turizmdeki başarısının ardında planlı bir devlet politikası var. Akdeniz çanağında turizm yatırımlarına yüzde 9 ile bütçeden en fazla payı ayıran ülke Tunus. Bu, İtalya'da yüzde 6, İspanya'da yüzde 8 civarında. Türkiye'de ise bu oran sadece binde 6 civarında. Ayrıca hükümet ülkede yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcıya her türlü desteği sağlıyor. Neler mi yapıyor? Her şeyden önce altyapıyı ve arsayı kendisi sağlıyor. Bunun üzerine yatırımcıya yüzde 6.5-8.5 arasında faizle 20 yıl geri ödemeli kredi temin ediyor. Bununla da kalmıyor yatırımcıdan 5 yıl vergi almıyor. Yabancıların mülk edinmesinde hiçbir sorun yok. Böyle olunca da Robinson Club, Club Med, Magic Life, Mövenpick, Golden Tulip gibi bütün büyük gruplar Tunus'a yatırım yapmış. Ayrıca hükümetin desteklediği alanlardan biri de golf turizmi. Ülke, Avrupa zenginlerini çekmek için inanılmaz büyüklükte golf sahaları yapmış. Avrupa'nın burnunun dibinde olduğu için de özellikle Fransız ve İtalyanlar'ın en çok tercih ettiği ülkelerden biri olmuş.

TÜRSAB heyetinin temaslarında vurgulanan tek şey Tunus'un daha fazla turist çekmesi gerektiği oldu. Her yıl Türkiye'ye 50-55 bin civarında Tunuslu geliyor. Bunun bir kısmı bavul ticareti, bir kısmı da turizm için... Türkiye'den Tunus'a gidenlerin sayısı ise 8-9 bin civarında. İşte Tunuslu'lar bu oranın eşitlenmesi için Türkiye'den ağabeylik bekliyor.

Türkiye'yi Türk Cumhuriyetleri'ne açılan kapı olarak gören Tunus, İstanbul'a bir turizm temsilciliği açıyor. Böylece Türkiye'ye gelen turistlerin ikinci durağının Tunus olması hedefleniyor. Aynı şekilde Tunus'u ziyaret edenlerin ikinci durağının da Türkiye olması fırsatı doğacak. Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesinin bulunduğu Tunus'ta toplam turizm yatak kapasitesi 214 bin. 50 bin yataklık tesisler de bitmek üzere. Türkiye'nin toplam yatak kapasitesi ise 600 bin civarında. Ancak iki ülkenin büyüklüğünü göz önüne aldığımızda Tunus'un aynı zamanda ciddi bir rakip olduğunu da görüyoruz.

5 milyon turistin iki milyonu komşudan
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Tunus'un komşularının nüfusu 35 milyon. Ama komşudan gelen turist sayısı 2 milyon. Türkiye'nin 300 milyon nüfusa sahip komşusu var. Dönüp baktığımızda 1 milyon insanını ağırladığımız bir komşumuz yok" diyor. Ulusoy, işte bu noktada Tunus'un örnek alınması gerektiğini söylüyor. Nüfusunun yarısı kadar turist çekmeyi başaran Tunus'un yanında Türkiye'nin 10-12 milyon turisti bir türlü aşamadığına değinen Ulusoy, şöyle devam ediyor "Bu hesaba göre bizim 70 milyona yakın nüfusa karşılık 30-35 milyon turist çekmemiz gerekirdi."

450 milyon dolarlık ürün satıyoruz
Tunus ve Türkiye arasındaki ticaret Türkiye lehine önemli bir açık veriyor. Tunus'un Türkiye'den resmi ithalatı 210 milyon dolar. Ama bir o kadar da bavul ticareti var. Devlet, 400 dinara kadar olan yolcu beraberindeki eşyadan gümrük almıyor. Böylece Tunus'un en ücra köylerinde bile Duru sabunlarını, Arçelik buzdolaplarını, Korkmaz tencerelerini ve Polisan'ın boyalarını görmek mümkün. Tunus'taki en büyük Türk yatırımcıların başında Arçelik geliyor. 100 bin adetlik buzdolabı fabrikasıyla ülkenin yüzde 25'lik pazar payını elinde bulunduruyor. Türkiye'nin ülkeden ithalatı ise 85 milyon dolar. İşte bu açık onları rahatsız ediyor.

Leyla ŞEN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır