|
 |
|

Sanayici ve müteahhit açlık sınırında yaşıyor!
2003 Gelir Vergisi beyanlarına göre, ihracatçı, avukat ve doktorlar, yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Sanayici, müteahhit ve kuyumcular ise gelirleriyle açlık sınırına bile gelemedi
Gelirler Genel Müdürlüğü'nün 2003 yılı Gelir Vergisi beyanname sonuçları, Türkiye'de vergi kayıp ve kaçağının had safhaya ulaştığını ortaya koydu. Mart ayında serbest meslek erbabının oluşturduğu 793 bin 311 kişi 2002 yılı gelirleri için bildirimde bulundu. Bu mükelleflerin toplam gelirleri 3 katrilyon 508 trilyon 761 milyar lira, vergisi ise 1 katrilyon 58 trilyon 617 milyar olarak belirlendi.
GELİRLERİ % 34 DÜŞTÜ
Yıllık Gelir Vergisi'nin seçilmiş meslek gruplarına göre dağılımında da 46 meslek grubundan 34'ünün yıllık gelirini bir önceki yıla oranla düşürdüğü ortaya çıktı. Gelirini yükselten 12 meslek grubundan da sadece sanatçılar, eczacılar, ecza ve ilaç depoları, noterler ve toprak sanayicilerinin ciddi bir kazanç artışına gittiği dikkat çekti. 2003 yılı gelir vergisi beyanları, açlık sınırının 460 milyon, yoksulluk sınırının ise 1 milyar 398 milyon lira olarak hesaplandığı Türkiye'de işadamı, müteahhitlerin, lokantacıların ne kadar düşük gelirle yaşamak zorunda kaldıklarını da gözler önüne serdi. Beyanlarına göre
ASGARİ ÜCRETTEN AZ
* 1.150 sanatçı, 37.4 trilyon lira gelir bildiriminde bulundu. Toplam vergileri de 15 trilyon 153 milyar lira olarak hesaplandı. Böylece ayda ortalama 2.7 milyar kazandığını bildiren sanatçılar, bu haliyle bile en çok kazanan 4. meslek grubu oldu.
* Aylık gelirini 1.9 milyar lira olarak bildiren ihracat ve ithalatçılar, 1 milyar 47 milyon olarak beyan eden yeminli mali müşavirler, kazancını 885 milyon olarak bildiren demir-çelik tüccarları, 837 milyon olarak beyan eden avukatlar, 701 milyon olarak bildiren baraj ve yol müteahhitleri ile 476 milyon olarak beyan eden doktorlar, yoksulluk sınırının altında.
* Diğer sanayici, kuyumcu, otel ve motel sahibi, mobilyacı, lüks bina inşa eden müteahhit, süpermarketçi, kürk imalatçısı ve lokantacıların geliri ise açlık sınırının da altında kalıyor.
* Lokantalar, deterjan ürün ticareti yapanlar ve mobilyacıların beyanlarına göre, gelirleri çalıştırdıkları işçilerin bile altında.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|