kapat
28.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Özerkleşmede ölçüyü kaçırdık

Forum İstanbul Konferansı'na katılan Başbakan Bülent Ecevit'ten bir itiraf bir de müjde: Özerkleştirmede itiraf ederim ki ölçüyü kaçırdık. Bu konuda bir yasa tasarısı hazırlıyoruz

Ekonomi düzlüğe çıkmaya başlamış gibi görünüyor. Nihayet ufukta kara göründü. Başbakan Bülent Ecevit, özerkleştirme alanında ölçüyü kaçırdıklarını belirterek "Birçok kamu kurumu, devletin ve hükümetin etki alanı dışında, denetim alanı dışında başı buyruk kuruluşlar haline geldi" dedi.

"Yarının Kurulması-Hedef 2023" sloganlı Forum İstanbul Yüzyıl Konferansı'na katılan Ecevit, Türkiye'de uzun yıllar yüksek enflasyonla, yüksek borçla ve yüksek spekülasyonla yaşandığını ifade ederek, "Bu şekilde boşlukta dönen bir ekonomik süreç ortaya çıkmıştı. Bu sürecin artık sonuna, uçurumun kenarına gelmiş durumdaydık" diye konuştu. Hükümetin bu durumda, bu aşamada görevi devraldığını ve üçlü koalisyon hükümetinin hiçbir şekilde klasik anlamda politikacılık tavrı içinde olmadığını dile getiren Ecevit, "Çok objektif biçimde, her eleştiriyi göze alarak bir tutum izledi ve nihayet ekonomi düzlüğe çıkmaya başlamış gibi görünüyor. Geçen bir köşe yazarının söylediği gibi (Nihayet ufukta kara göründü)" dedi.

YATIRIMCIYA KOLAYLIK
Kamu İhalesi Yasası çıkarıldığını ve Endüstri Bölgesi Yasası'yla yerli ve yabancı yatırımların özendirilecek duruma geldiğini vurgulayan Ecevit, "Bu arada benim büyük bir şikayetim vardı" diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O da Türkiye'de yatırım yapmak isteyenler ister Türk ister yabancı olsun büyük bürokratik engellerle karşılaşıyorlardı. Yani bir işveren girişimci aşağı yukarı 40 kapı çalmak zorunda kalıyordu ve başvurusuna yıllarca yanıt alamıyordu. Şimdi Türkiye'de yatırım yapmak isteyen bir girişimci 40 kapı çalmayacak, tek bir kapıyı çalacak ve yıllarca da yanıt beklemeyecek. 3 ay içinde olumlu veya olumsuz yanıtını alacak. Bunun tüzük ve yönetmelikleri hazırlanıyor. Eğer gecikirse hemen müdahale edilecek. Çünkü buna çok önem veriyorum. Bu şekilde yabancı sermaye akımının artacağını umuyorum. Yeter ki bölgemizde dış sermayeyi caydırıcı, olumsuz etkenler olmasın."

BAŞINA BUYRUK KURUMLAR
Ecevit sözlerini söyle sürdürdü: "Özelleştirme konusunda maalesef yeterli hız ve uygulama şimdiye kadar sağlanamadı. Fakat şu anda yeni bir atılım hazırlığına başlamış bulunuyoruz. Özelleştirmenin yanında bir de özerkleştirme sorunu var. Özerkleştirme alanında ise itiraf ederim ki ölçüyü kaçırdık. 'Pazar ekonomisinin, demokrasinin gereğidir, IMF'nin isteğidir' dendi. Birçok kamu kurumu, devletin ve hükümetin etki alanı dışında, denetim alanı dışında başı buyruk kuruluşlar haline geldiler. İşadamlarımız Ankara'ya geldikleri vakit sorunlarıyla ilgileneceğimizi biliyorlar ama yetkilerin de büyük ölçüde elimizden kaçıp gittiğini de biliyorlar ama karşılarında hükümeti görmek istiyorlar, devleti görmek istiyorlar. Bu özerklik konusunu elden geçirmemiz ve bir dengeli hale, sağlıklı işler hale getirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bunun için ilgili arkadaşlarıma bir yasa değişikliği hazırlığı için görev vermiş bulunuyorum. Tabii bundan en büyük zararı bazı toplum kesimleri ile üreten sektör görüyor ama bankacılık alanında gerek başka bazı duyarlı konularda devlet tümüyle devre dışı bırakılmış oluyor. Buna biz tahammül edebiliriz ama halk tahammül edemiyor. Onun için özellikle siyasetin işlevleri arasında sağlıklı bir denge kurulması gerektiğine inanıyorum ve bunu yapmaya çalışacağız. Bu arada finans sektörü ile üreten sektör arasında uyum sağlanması gerekiyor. Bu uyum hala yeterince sağlanmış değildir ama mutlaka yeterince sağlanması gerekiyor."

SEFERBERLİK BAŞLATACAĞIZ
Ecevit, sözlerini şöyle tamamladı: "Hızlı büyüme ve hızlı gelişme için olağanüstü olanaklarımız var. Türk toplumu kabına sığamayan dinamik bir toplum. Bu yıl bu toplumun dinamizmini değerlendirmek için bir seferberlik açmamız gerekli. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Amacımız hakça bir düzen içinde hızla büyüyen bir Türkiye."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır