kapat
28.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Nazım'ın Uşaklı aşkı

Şiirleri ve mücadeleyle dolu yaşamı kadar aşklarıyla da gündeme gelen ünlü şair Nazım Hikmet'in Uşak'ta da Havva isimli kadınla aşk yaşadığı öne sürüldü

Ünlü şair Nazım Hikmet, Uşak'ın Banaz ilçesinde büyük aşk yaşamış. Nazım Hikmet'in 1930'da gittiği Uşak'ın Banaz İlçesi Büyükoturak Beldesi Hallaçlar Köyünde yaklaşık 1.5 yıl öğretmenlik yaptığı, köyde kaldığı süre içinde de Havva isimli bir bayana aşık olduğu öne sürüldü. Nazım Hikmet'in bugün hayatta olan iki öğrencisi Mehmet Ali Karahisar (92) ile Ahmet Emirdağ (94), kendilerine okuma yazmayı ünlü şairin öğrettiğini söyledi.

KÖYÜN "ESMER GÜZELİ"YDİ
Nazım Hikmet hakkındaki iddiaları bizzat araştırdığını söyleyen emekli öğretmen Emin Altındağ şunları söyledi: "Öğretmenlik yaptığım Hallaçlar köyünde Nazım'ın aşık olduğu söylenen Havva Kara ile ölmeden önce konuştum. O dönemde Havva Hanım 'esmer güzeli' olarak anılırmış. Kendisi bana 'Nazım benimle evlenecek oldu. Babam söylentiler çıkınca beni vermedi. O da bir gün sessiz sedasız köyü terk etti' dedi."

Nazım Hikmet'in öğrencisi Mehmet Ali Karahisar ise yaşadıklarını şöyle anlattı: "12 yaşındaydım. Köye bir yabancı geldi. Muhtar Musa Koca'ydı. Yabancıya misafirperverlik örneği gösterdi. Daha sonra muhtar, Hikmet'in bilgili bir kişi olduğunu görerek öğretmenlik teklif etti. Nazım Hikmet bunu kabul edince, yaklaşık 34 öğrenci 1.5 yıl boyunca ondan ders aldık. Bize okuma yazmayı o öğretti. Okuma yazmanın yanısıra bize Kur'an-ı Kerim okumayı ve namaz kılmasını da gösterdi. Bizi alır camiye götürür, ama kendisi namaz kılmazdı. Daha sonra köyün ileri gelenlerinden Halil Ağa, Nazım Hikmet'in arandığını duyunca 'Sen nereden geldin, kimsin' diye sıkıştırdı. Nazım Hikmet de bir gün sessiz sedasız köyü terk etti. 1957'de Rusya'da yaptığı bir konuşmayı radyodan dinlerken 'Canım Hallaçlar köyü' dediğini duydum."

Ertan GÜRCANER



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır