kapat
28.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Malatya'daki organ naklinde skandal

İlk kez yapılan operasyonda kanserli bir hastanın organlarının nakledildiği ortaya çıkınca nakil yapılan hastalar arasında panik başladı... İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu ise, "Beyninde kanser olan bir hastanın her organı sağlıklı bir şekilde nakledilir ve bunun tıbben bir sakıncası yoktur" açıklamasını yaptı

Sevinç Elmas, yoğun baş ağrıları nedeniyle yakınları tarafından Malatya İnönü Üniversitesi'ne bağlı Turgut Özal Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne yatırıldı. Elmas'a birtakım testler yapıldı. Ancak yapılan testlerin sonuçları alınamadan Sevinç Elmas'ın beyin ölümü gerçekleşti. Bunun üzerine yakınları organları bağışlama kararı aldı. Elmas'ın dokularının uyumlu olduğu 3 hasta belirlendi. Aynı gün yapılan bir operasyonla, Sevinç Elmas'tan alınan karaciğer 42 yaşındaki Ali Yılmaz'a böbrekler de 2 ayrı hastaya nakledildi.

BİYOPSİ KORKUTTU
İnönü Üniversitesi'nde ilk kez düzenlenen organ nakli operasyonu son derece başarılı geçti. Herşey iyi gitmişti ama Sevinç Elmas'ın ölümünden birkaç gün sonra gelen biyopsi raporlarında talihsiz kadının beynindeki kötü huylu ur nedeniyle öldüğü tespit edilmişti. Nakil yapılan hastalar şok olmuşlardı. Dahası sağlıklarına yeniden kavuşma sevinci bile yarım kalmıştı. Hastalar, bazı yetkililerin kanserli bir hastadan alınan organların da kanser riski taşıdığı ve nakil yapıldığında o hastaların da kanserin pençesine düşeceğini öne sürmesi ile büyük panik yaşadı.

"YİNE YAPARIM"
Konuyla ilgili açıklama yapan Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi'nden Prof.Dr. Alper Demirtaş ise hastaların paniğe kapılmaması gerektiğini savunuyor. Türkiye'de 1988 yılında Başkent Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ilk karaciğer naklinin de beyin tümörü nedeniyle ölen bir hastadan yapıldığını hatırlatan Demirtaş, "Organların kullanılması açısından engel teşkil eden organlar içerisinde beyin tümörü yoktur. Dünyada bunun binlerce örneği vardır. Malatya'da gerçekleştirilen bu karaciğer nakli Ankara'nın doğusunda gerçekleştirilmiş ilk ameliyat. Onları kutluyorum ve takdir ediyorum. Bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında 100'den fazla karaciğer nakli gerçekleştirmiş biri olarak ben de bugün olsa yaparım" diye konuştu.

Sırrıberk ARSLAN - Derya ERDOĞAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır