kapat
28.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Lakırdıyı bırakın işe bakın

İşadamı Sakıp Sabancı, Türkiye'nin lakırdı ile zaman kaybetmemesini istedi. Sabancı, "Büyüme treninden bizi attılar. Evin içine çekildik. Ana sorunlarımız dururken, danalarıyla uğraşmaya başladık" dedi

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı "lakırdı değil iş üretelim" dedi. "Türkiye'nin 3 temel sorunu var ve bunlar çözülmeden, işleri yoluna koymak mümkün değil" diyen Sabancı bu sorunları şöyle özetledi:

* "Devleti küçültmek için adım atmak zorundayız. Tasarruf ve verimlilik ancak bu sayede gerçekleşir.

* Mali sektör dipsiz kuyu olmaktan çıkarılmalı. Devlet bankalarının yapılandırılması tamamlanmalı.

* En önemli sorun siyasi kaygılar içinde yaşıyor olmamız. Türkiye'nin krizi siyasetten geliyor. Diyalog eksikliği ve el ele verememe, güvensizlik ile istikrarsızlık getiriyor. Bu nedenle yabancı sermaye gelmiyor. Bu nedenle benim müteşebbisim Romanya ve Bulgaristan'a gidiyor.

Bakın Türkiye 2 üç yıl önce kalkınma trenindeydi. Ekonomi büyüyordu. Şimdi ise bizi o trenden attılar. Evimizin içine çekildik. Türkiye güçlü iktidarlarla büyüdü. Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal dönemlerinde büyüdük.

Görüyorum ki birtakım geçici önlemler üretiliyor. Mali sektördeki bozukluk, devletin büyüklüğü, siyaset alanındaki temel sorunlar çözülmeden, problemimiz bitmez."

Sabancı, TBMM'nin geceli gündüzlü çalışmasını takdir ettiğinin altını çiziyor. Ama hemen ekliyor: "İyi güzel de bunların iyi uygulanması ve hayata geçirilmesi esastır."

Ekonomi yönetiminde de eşgüdüm eksikliği olduğunu hatırlatan Sabancı'ya göre "Hazine, Planlama, Merkez Bankası gibi temel birimlerin başında bulunan bakanların birbiriyle eşgüdümü yok ve basının önünde farklı farklı konuşuyorlar."

Türk sanayicilerinden ihracat yapmasını isteyen Sabancı Ankara'ya da şöyle sesleniyor:

"Rakamlar, gerçekler benim enerjiyi rakiplerime göre 2 kat daha pahalı kullandığımı gösteriyor. Adamla nasıl rekabet edeyim? Bir yıl enerji fazlamız, bir yıl enerji açığımız oluşuyor. Bir yıl Bulgaristan'dan enerji satın alıyoruz, diğer yıl satıyoruz. Bu nasıl iş. Sihirli kelime istikrar, istikrar, istikrar..."

Sabancı, isim vermeden Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan'a da şöyle dokunduruyor: "Ağam, işsizlik çığ gibi. Sokaklarda işsiz insan kaynıyor. Sen kalkıp iş güvencesi getireceğim diye olayın anasını bırakıp, danasıyla uğraşıyorsun. Nasıl işyeri açarız diye bakacağına, zayıflamak zorunda kalan firmaların önüne güvence adıyla bir yasa getiriyorsun. İş güvencesi olmasın demiyorum ama önce gereğini yapalım."

AFFA KARŞIYIM
Sabancı son günlerin güncel konusu olan vergi indirimi, mali af gibi konulara bakışını da şöyle anlattı: "Ben affın her türlüsüne karşıyım. Adam katil. Affediyorsunuz, çıkıp yeniden adam öldürüyor. Gecekondu affı her seçim döneminde gündeme geliyor. Adam da gecekondu yapmaya devam ediyor. Bu bakımından mali af lafını ağzımıza bile almamalıyız. Önce sözlerimizi yerine getirmeliyiz. Daha çok vergi değil, daha yaygın vergi nasıl alırız diye bakmalıyız. IMF ile 18 tane anlaşma yapmışız. Söz vermişiz. Sözlerimizi yerine getirmemişiz. Yani gerekenleri yapmama şampiyonuyuz. Reçeteleri hep rafa kaldırmışız.

Yahu enflasyon konusunda neler vaad ettik. Bir bakanımız vardı Güneş Taner, enflasyon şöyle olacak, böyle olacak diye konuşurdu. Ne oldu? Ortaklarım bile artık Türkiye'ye ve bize başka türlü bakıyor. Enflasyonu indiremiyorsunuz diye bizi eleştiriyor."

Sabancı, kriz nedeniyle işleri kötü giden işletmelerin varlığına dikkat çekerek "Ama vergisini ödeyemeyen insanlara kolaylık sağlanmalı. Ana para ve pişmiş faizlere taksit kolaylığı getirilmeli" dedi.

İtalya bu işi nasıl başardı?
Sabancı'ya 1 Ocak 2003 yılında, 1998 yılında ertelenen Nereden Buldun Yasası'nın otomatik olarak devreye gireceğini hatırlatıp soruyoruz: Sizce yeni bir tedirginlik kaynağı yaşanır mı?

"Aklın yolu bir. Temiz bir sayfa başlatılması hemen hemen tüm ülkelerde bir defaya mahsus yapılıyor. Önemli olan, tedirginlik yaratmadan, vatandaşı ve Hazine'yi zarara sokmadan, işlemi tamamlamak. İşte son örnek İtalya. Adamlar vatandaşına seslenerek, 'Nereden getirirsen getir. Parayı kayıt altına sok. Getirdiğin paranın kaynağını, vergisinin ödenip ödenmediğini sormayacağım. Sadece getirdiğin paradan yüzde 2 vergi alacağım' dedi. Bu numune dikkate alınmalı."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır