kapat
28.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ucuz işçi Türkiye'de gelin yatırım yapın!

Dünya üzerinde mevcut tüm bor maden rezervlerinin yüzde 63'ünün Bursa, Kütahya, Eskişehir, Balıkesir yörelerinde olduğunu, artık tüm halkımızın çok iyi bilmesi gerekiyor! Bilen bilmeyene öğretmeye mecbur hissetsin kendisini. Bu bir seferberlik halinde gündemimize otursun.

Çünkü: Bu cevherin 4000 değişik kullanım alanı bulunuyormuş. Bir kere toprak üstü bitkilerin gelişmesinde ve toprak altında köklü bitkilerin büyümesinde çok önemli bir rolü varmış. Uzay araçlarında yakıt olarak kullanılıyormuş. Fayberglas, deterjan, antiseptik, demirçelik gibi binlerce mamülde bor madeni olmadan imalat yapılamıyormuş. Çok ileri teknoloji gerektiren işlemlermiş bunlar. ABD'deki NACC ve Boraks firmaları tüm Araştırma Geliştirme bölümleriyle 'elektrolisis' sistemlerini geliştirip, her gün yepyeni kullanım sahaları yaratıyorlarmış. Geliştirdikleri bu teknolojiyi de hiç kimseyle paylaşmıyorlarmış!

Bir globalleşmedir tutturmuşsunuz hepiniz... Ama bana birisi şunu izah eder mi: Para dünyada serbestçe dolaşıyor, teknoloji, formüller, imalat kolaylıkları aynı özgürlükte dolaşmadığı gibi, bakıyorum kotalar, kısıtlamalar, devam ediyor. Ben buna globalleşme, evrensellik falan diyemiyorum. Aynı şartlarda olmamanın şiddetle devamı ve aradaki vadinin daha da derinleşmesi diyorum.

Aklıma ne geliyor biliyor musunuz? 70'li yıllarda Arapların, varil başına petrol fiyatlarını bir gecede tüm dünyaya meydan okuyarak, "Kabul edin yoksa tüm kuyuları ateşe veririz!" diye tehdit ederek, yükseltmek istediklerini ilk duyduğumda, "Nasıl olur böyle bir tehdit? Ayıp ve etik-dışı değil mi? Tüm dünya insanlarını zor durumda bırakmak, ne kadar edepsizce bir yaklaşım!" diye değerlendirdiğimi hatırlıyorum.

Ama, zaman bana gösterdi ki, YANILMIŞIM! Bugün, bir petrol fiyatlarını yükselten ülkelere bir de kendime bakıyorum. Hatamı kabul ediyorum. Ben hala aynı sorunlarla, dertlerle aynı çayırlarda otlarken, onlar fiziksel alanda bile olsa benim fersah fersah üzerimdeler...

Ve, bu beni üzüyor, ve bu benim gururuma dokunuyor. Ve, bu beni utandırıyor, ve bu beni kızdırıyor.

ABD'de USC diye özel bir üniversite var. Spielberg buradan mezun. Bir de öğrendim ki sahibi Araplarmış. Ayırdıklara geniş kontenjanlara kendi ülke öğrencilerini bedava, vatan borcu gibi yolluyorlar mı?! Tabii, bu kadar hayallere kapılmanın bir alemi olmadığını biliyorum. Ne yani? Oxford'un bir şubesini Urfa'ya mı dikecez?? Hahh...Ha!!

Olacak şey mi?

Ben böyle bir hayal istiyorum. Evet, Urfa'ya Oxford'un bir şubesi dikilmeli. Ama, Oxford, hiç böyle başka yere bir şey dikmemiş ki! Olabilir efendim, bize dikecek. Dikecek, ve o fakültesinde öğrenciler "tarih" okuyacaklar. Show-and-tell (Göster-öğret)... Bunu gören Harvard kıskanacak, tabii o da Harran'a dikecek bir arkeoloji fakültesi! Gelsin Princeton ve Antropoloji Fakültesi!!! İzahat istemeyin, bence biz yapabiliriz. Bilir misiniz, Arap dostlarımız petrol gelirleriyle, hep yabancıları kullanarak şehirlerini ve tesislerini imar ettiler, oysa biz kendimiz de yapabiliriz. Hiç şüphem yok!

Şimdi, ben demiyorum ki bor cevherlerimizi 1.5 milyar dolara alıp, mamullendirip 50 milyar dolara satan müşterilerimize tehditde bulunalım. Türkün asil kanında böyle duygular yoktur. Ama, diyorum ki...

"EY ÇALIŞKAN, ARAŞTIRMACI, SABIRLI, DÜRÜST BORAX VE NACC ŞİRKET YETKİLİLERİ! GLOBALLEŞEN DÜNYA GERÇEKTEN GLOBALLEŞİYOR İSE, GEL BURSA, KÜTAHYA, ESKİŞEHİR'E YATIRIMINI YAP... MADEN KAYNAĞININ YAKININDA OLUP HEM DE DÜŞÜK İŞÇİLİKTEN FAYDALANIRSAN, KARINA KAR KATILIR. BUNUN KARŞILIĞINDA KARINI BİZİMLE DÜRÜSTÇE PAYLAŞ. AMA DÜRÜSTÇE, BU DÜNYA HEPİMİZİN. BİLİYOR MUSUN, İKİMİZİN DE KAZANDIĞI PARADAN PARA ARTARSA, İHTİYACI OLAN DAHA FUKARALARA VERELİM. SUDAN'DA, YÜZÜ SİNEKLİ, BİR DERİ BİR KEMİK ÇOCUKLAR GÖRMEYELİM.

YAGUDİN AŞKI
* İstanbul'dan Gülüm Dağlı

Televizyonda Yagudin'i ilk gördüğümde hayret verici bir ürperti hissettim. Böyle bir duyguyu ilk kez yaşıyordum ve oldukça şaşkındım. Arkadaşlarım önce anlamadılar beni ama sonra bendeki değişikliğin farkına vardılar. Şimdi Rusça öğreniyorum. Okulumu bitirip Rusya'ya gideceğim ve onunla karşılaşacağım. Köşenizin hatırı sayılır bir bölümünü ona ayırdığınız için çok ama çok teşekkür ederim. Dualarınız onunla olsun.

* Sevgili Gülüm, Yagudin yazım üzerine sayısız e-mail ve fax aldım. Hayranı bizim ülkede de çokmuş. Gülüm'cüm, senin mektubunu buraya alış sebebim, duygularının yoğunluğunun herkesten biraz fazla görünmesinden ileri geliyor. Bu güzel duyguları yaşamanda hiçbir sakınca yok. Sana bir şey söyleyeyim mi, ben de senin yaşlarındayken Rock Hudson diye bir Amerikan aktörüne bayılırdım. Şimdi seni dinleyince onu hatırladım. Aile ve eğitim işlerini aksatmadan sen Yagudin ilgini devam ettir... İnşallah karşılaşır konuşursun. Rusça öğrenmek için nefis bir fırsat, iyi şanslar.

Bir hanımın mutfak dertleri
* Şişli'den Süheyla Derman

Son bir yıldır çeşitli türlerden oluşmuş salata harmanları şeffaf plastik kutularda tüketiciye sunuldu. Çok da iyi oldu. Ancak dün aldığım kutuyu açınca orta kısımda bulunan yaprakların çürümüş ve diğer sağlam yaprakları da pisletmiş olduğunu görünce hiç de ucuz olmayan bu mala verdiğim paraya acıdım. Hava deliği açılması gibi bir formül geliştirilemez mi? Bir de ton balığı tenekelerini daha kolay açılabilinir tenekeden imal edemezler mi? O kulağı geriye çekinceye kadar çok zorlanıyorum!

* Bu tür salatalar, sanırım pahalı olduğu için, her manavda bulunmuyor. Bebek'teki manavla yaptığım konuşmada bu kutuların Antalya'dan haftada 2 kez geldiğini, derhal tüketilmediği için böyle aksaklıklar olabileceğini belirtti. Hava deliği açılması konusunu plastik konteyneri imal eden teknik elemanlar düşünmelidir. Ton balığı tenekelerinin açma zorluğunu da imalatçılarının dikkate alacağını ümid ediyorum.

Ayşe ÖZGÜN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır