kapat
26.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bu kurdu, bu korudu, bu batırdı

Birinci nesil şirketi kurar. İkinci nesil korur. Üçüncü nesil har vurur harman savurur.

Bu sözler gelişmekte olan ekonomilerin bel kemiği olan aile şirketleri ile ilgili olarak söylendi.

İstatistikler bu değerlendirmenin doğruluğunu kanıtlıyor: Üçüncü nesilden sonra aile şirketlerinin yüzde 15'ten az bir oranı aile kontrolünde kalıyor.

Türkiye'de, devlet sektörü dışında, neredeyse bütün şirketler aile şirketidir. Türkiye'de batılı anlamda halka açık şirket yok denecek kadar azdır. Şirketlerin borsada kote olmalarıf hisselerinin yüzde 20 kadarının borsada alınıp satıldığı anlamına gelir, o kadar. Uygulamada borsadaki şirketler, halka hiç açılmamış şirketler kadar, onlara sahip olan ailelerin kontrolü altındadır.

Halka açık şirketlerin toplam sermayesi ülkenin Gayri Safi Milli Hasılasına (GSMH) oranı yüzde 30 civarındadır. Bu oran 1999'da Avrupa'da yüzde 115 ve ADB'de yüzde 164 idi.

Başka ülkelerin deneyimleri bizimkine benzeyen ekonomik krizler yaşadıktan sonra enflasyonu indiren, ekonomiyi dış rekabete açan ve yabancıların şirket almasını kolaylaştıran ülkelerde aile şirketlerinin büyük bir aşınma yaşadığını gösteriyor.

Sermayenin kıt olduğu, sermaye piyasasının güdük olduğu, finansman enstrümanları gelişmemiş, profesyonel yöneticiliğin köklü olmadığı ülkelerde aile şirketleri zamanla kendilerini bir çıkmaz sokağın içinde buluyor.

Bu şirketleri bekleyen tehlike, iş hayatından çekilmek veya yabancı alıcı avı haline gelmektir.

Aile şirketlerinin toplam cirodaki payı Meksika'da 1994'te yüzde 71'den 1999'da yüzde 57'ye indi. Venezuela'da aynı yıllar aile şirketlerinin cirosu yüzde 52'den yüzde 34'e düştü.

Yabancı alımlarının en yoğun yaşandığı sahalardan biri bankacılıktır. Güney Amerika'da geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yabancı bankaların sektördeki payı yüzde 8'den yüzde 27'ye çıktı. Meksika'da sıfırdan yüzde 54'e yükseldi.

Çok uluslu şirketler genellikle bir ürüne yoğundurlar, güçlü yönetim tekniklerine sahiptirler, bol sermayeleri ve ucuz krediye ulaşabilme olanakları var. Bu gerçek Türkiye için olduğu kadar Güneydoğu Asya ve Güney Amerika şirketleri için de geçerli.

Genellikle ekonominin en zayıf olduğu noktada açılan kapılardan içeri giren çok uluslu şirketlerin rekabetine aile şirketlerinin dayanabilmesi zordur.

Türkiye bu gelişmenin içerisine girmiş durumdadır. Fruko'nun Pepsi (PBG), Kent Gıda'nın Cadbury Schweppes tarafından satın alınması, sayınları artmaya başlayan yabancı satın almalarının sadece son iki örneğidir. Ekonomi dengeye otururken bu sayıların baş döndürücü bir oranda arttığını göreceğiz.

Tabii, aile şirketleri korumasız değildir. Çabuk karar alabilme yetenekleri, mahalli koşulları çok iyi bilmeleri, siyasilerle olan ilişkileri büyük bir avantajdır. Ancak dış rekabet arttıkça bunların değeri azalmaktadır.

Gene uluslararası deneyimlerden, kendini yeni duruma en iyi adapte eden aile şirketlerinin canlı ve güçlü olarak yola devam ettiklerini öğreniyoruz. Ne yapılacağı konusunda denenmiş ve başarılı olmuş yöntemler vardır.

Avrupa'da ve Amerika'da dört, beş ve hatta altı nesil aynı ailenin elinde olan şirketler vardır.

İrade nerede ise çözüm oradadır.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır