kapat
26.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Bırakın bu saçma öykülerin peşini!

İnternette "kapı kapı dolaşan" öyküler var. "Özlü" öyküler, kıssadan hisseler, anekdotlar...

Kimisi öyle beğeniliyor ki, her mektuplaşma listesine giriyor, herkes "derin" anlamlar çıkarıyor.

Ama eminim ki, basit benzeştirmeler üzerine kurulu zekâ pırıltılarına ve duyarlılık sömürüsüne kapılmadan yirmi saniye durup düşünülse, bu şöhretli öykülerin ömrü pek kısa sürecek...

Çünkü bu öykülerin ilk anda insanı yakalayan zekâ gösterilerinin altında saçmalığın bini bir para!

Bunlar arasında internetteki dolaşım ömrü çok uzun olan birini, baktım bir gazeteci arkadaşımız pazar köşesine almış; üstelik nasıl oluyorsa, sevgi üzerine "anlamlı" sonuçlar çıkarmayı da başarmış!!!

Okuyunca donup kaldım.

Öykümüz şöyle...

Tanınmış bir konferansçı, konuşmasına 20 dolarlık bir banknotu göstererek başlamış. Salondaki iki yüz kişiye dönüp sormuş, "bu parayı kim ister?"

Eller kalkmış elbette.

Sonra konuşmacı şaşkın bakışlar altında elinde buruşturmuş, buruşturmuş ve "hâlâ bu parayı isteyen var mı?" diye sormuş.

Yine eller havaya kalkmış; herkes istiyormuş parayı.

Konuşmacı bu kez 20 doları alıp yere atmış, toz içindeki zeminde ezmiş, üstünde tepinmiş. Para paraya pek benzemiyormuş artık, ama kimsenin eli aşağı inmemiş.

Gördüğü tablo karşısında konuşmacı şöyle demiş: Belki farkında değilsiniz ama, bugün burada çok önemli bir şey öğrendiniz! Burada paraya yaptığım hiçbir şeye aldırmadınız. Gerçek şu ki, onu her durumda istiyorsunuz. Çünkü benim yaptığım şeyler onun değerini düşürmedi, o hâlâ 20 dolar.

Bir gün herkes 20 doların başına gelenlerle karşılaşabilir. Ezilip, yıpratılır, buruşturulup bir kenara atılabilir. Ama dışardan gelen hiçbir darbe, var olan değerleri değiştirmeye yetmez...

***
Hemen havaya girmeden düşünmek bile, paranın değeriyle insanın değerini benzeştirmekteki hatayı ve "ayıbı" gösterirdi aslında.

Elmalarla armutları toplamaktan beter yani...

Öznelerle (tek tek birer hayatları olan insanlarla) nesneleri aynı kapta değerlendirmenin tehlikeli yanlışlığını da bir kenara bırakıyorum şimdi.

Fakat arkadaşlar!.. Parayı para yapan, onun "değişim değeri"dir, bunun insanın değeriyle ne ilgisi var? ("İnsanın değeri" denilen şey, temelde varlık özelliklerine bağlı olarak manevi, ahlaki ve toplumsal hukuka ait bir nitelik... Yoksa dünyada bazı insanların bazı insanlara bozuk para kadar bile değer verdiği söylenemez, değil mi?)

Yok, bunlar moral vermek için söylenmiş laflarsa... Ki öyle görünüyor. İnsanı parayla benzeştirerek verilen moral hangi kültürün morali ve nasıl oluyor da, bizim de hoşumuza gidiyor? Doğrusu çok merak ediyorum.

Ve şunu da sormak isterim: Hiç duydunuz mu, "en zalimler bir zamanların en mazlumlarından çıkar" lafını? Bu söz, bayıldığınız öyküden çok daha anlamlı ve doğrudur. Ezilmiş, buruşturulmuş insanların neden bir gün ezen, buruşturan insanlar haline geldiğini hiç düşündünüz mü?

***
Ne demiştim başta?

Basit zekâ pırıltıları ve duyarlılık sömürüsü...

Oysa bir parça bilgi, biraz düşünce ve görgü bize çok daha iyi öyküler kazandırabilir.

Bırakın bu saçmalıkları! Marifetmiş gibi birbirinize göndermeyin (forward'lamayın) ne olur!

AYNA
Arzu hayatın yarısıdır; kayıtsızlıksa ölümün yarısı... HALİL CİBRAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır