kapat
26.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bu da Takasbank piyangosu!

Kurulduğu 1996 yılından bu yana kârının yüzde 6'sını çalışanlarına ve müdürlerine prim olarak aktaran Takasbank, yöneticilerini ihya etti. Bu piyango Yönetim Kurulu Başkanı Birsen'e 4, Genel Müdür Çatana'ya 6 yıldır vuruyor. Çatana sadece prim olarak 1 trilyon liraya yakın pay aldı

Dolar milyoneri olmak ya da Amerikan rüyasını gerçekleştirmek için mutlaka Loto'dan büyük ikramiye çıkması veya işlerinizin bir anda patlaması gerekmiyor. Takasbank'ta yönetici olarak çalışarak da dolar milyoneri olmak mümkün! Çünkü kurulduğu günden beri kârının yaklaşık yüzde 6'sını çalışanlarına ve yöneticilerine prim olarak aktaran Takasbank'taki genel müdür ve yönetim kurulu başkanları ihya olmuş durumda...

1996 yılından bu yana bankada genel müdür olarak görev yapan Emin Çatana, yaptığımız hesapla bugüne kadar brüt 718 bin dolara yakın prim alırken, 4 yıldır Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Osman Birsen'e düşen "büyük ikramiye" ise yaklaşık 600 bin doları buldu.

Takasbank yönetimi, kamuoyu baskısı sonucu 2001 yılı kârından yöneticilere aktarılacak prim miktarını 100'er milyar lira aşağıya çekti. Son duruma göre Takasbank Yönetim Kurulu Başkanı Osman Birsen ve Genel Müdür Emin Çatana'ya 233'er milyar lira düştü. Bu, her birinin 173'er bin dolar alması anlamına geliyor.

PRİM DURDUK YERDE ARTIYOR
Kamuoyu ilk kez bu yıl Takasbank'ın yöneticilerine aktardığı primden haberdar oldu. Ancak Takasbank kurulduğundan bu yana bankanın net kârının yaklaşık yüzde 4 ile 6'sı yönetici ve çalışanlara prim olarak ayrılıp dağıtılıyor. Bu ayrılan miktarın yüzde 14'ü ise başkan ve genel müdüre veriliyor. Yani bu piyango Çatana'ya tam 6 yıldır, Birsen'e de dört yıldır vuruyor.

1996 yılında kurulan Takasbank'tan, bugüne kadar yöneticilere düşen prim nedir, hesapladık. Saklama hizmetinde tekel olduğu için her yıl kârını katlayarak artıran Takasbank'ta yöneticilerin primi de durduk yerde artıyor.

1996 yılında 825 milyar lira kâr elde eden Takasbank'ın altı yılda net kârı 40.7 trilyona ulaştı. Her yıl kârın yüzde 6'sının personele dağıtıldığından hareket ederek yaptığımız hesaplamada, dolar bazında Emin Çatana'ya toplam 717 bin 802 dolar düştüğü ortaya çıkıyor. Yani tam 966 milyar 161 milyon lira ediyor ki nereden bakılsa Çatana'ya altı yıllık hizmeti sırasında sadece prim olarak 1 trilyona yakın pay düştüğü görünüyor. Aynı şekilde 4 yıldır görev yapan Birsen'in de yaklaşık 600 bin dolar prim aldığı ortaya çıkıyor.

ALAN RAZI VEREN RAZI!
Kuşkusuz bankanın kârından yöneticilere aktarılan bu para "usulsüz değil". Takasbank'ın kuruluşu ile ilgili düzenleme buna olanak veriyor. 104 üyesi bulunan Takasbank'ta sadece İMKB'nin payı yüzde 22.6. Diğer ortakların payı yüzde 5'i geçemiyor. Sermayenin yüzde 47.1'i 27 adet bankaya, yüzde 30.3'ü ise 77 adet aracı kuruma bağlı.

Takasbank'ın ortakları arasında yer alan Marbaş'ın sahibi Bedii Ensari, Çatana ve yönetim kurulunun aldığı primlerin gündeme taşınmasından oldukça rahatsız. "Biz yönetim kurulundaki diğer üyeler 18'er milyar almaya rıza gösterip, bizi kâra taşıyanların bu rakamları almasını kabul ediyoruz. Alan razı veren razı kime ne" yorumunu yapıyor. Ancak bankanın tekel konumu ve faiz gelirleriyle artan oranlarda kâr elde etmesinde yöneticilerin nasıl bir payı olduğuna ise tatmin edici bir yanıt vermiyor.

SPK VE BDDK RAHATSIZ
Takasbank'a hisse senedi saklama imtiyazını veren ve kamu adına denetleyen SPK ise jetsiyon adıyla yöneticilere dağıtılan bu primden rahatsız. Nitekim, bunu resmi bir yazıyla dile getirerek, yönetim kurulunda bulunan kendi üyelerinin bu güne kadar aldıkları tüm primleri SPK'ya gelir kaydedilmek üzere geri vermesini istedi. Bir diğer rahatsız olan kurum ise BDDK.

Takasbank'ın geçtiğimiz günlerde yapılan genel kuruluna Fon bankalarını temsilen katılan bir BDDK temsilcisinin, "Söz konusu rakamlar çok yüksek. Daha da düşürülmesi gerekiyor" sözleri bunun bir işareti olarak algılandı. BDDK'yı temsil eden Semih Önal'a yönelttiğimiz "Sözleriniz BDDK'nın mı yoksa sizin mi görüşünüz" sorusuna verdiği yanıt dikkat çekti: Bizim için önemli olan bunun tutanaklara geçmesi...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır