kapat
26.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Hepsi birer 'Nilüfer' bekliyor

Hülya dergisi kimsesiz çocuk yuvalarında yaşanan çelişkiyi yazdı. Çocukların çoğu aileleri kendilerine bakamadığı için yuvada kalıyor. Yasal olarak evlat edinilemiyor ve sevgisiz yaşamaya mahkum oluyorlar

Kimi girişken oluyor, boynunuza atlayıp sarılmanızı, öpüp koklamanızı bekliyor. Kimi daha çekingen, bu küçük yaşında hayata, büyüklere, onların dünyasına küsmüş, bir köşeye büzülmüş, göz ucundan acaba kendisiyle de ilgilenen olur mu diye kırgın bakışlar atıyor... Onlar, kimsesiz çocuklar... Sadece İstanbul'da 8 kimsesiz çocuklar yuvası, 2 yetiştirme yurdunda yaklaşık 1500 kadarı yaşıyor ve ihtiyaç sahibi çocuk sayısına bakılırsa daha en azından 10 tane böyle yuva kurulması gerekiyor. Üstelik sanılanın aksine, çok azı gerçek anlamda terk edilmiş, büyük çoğunluğunu, "bakacak durumu olmadığı için" ana babası getirip kendi eliyle Çocuk Esirgeme Kurumu'na teslim ediyor.

En talihsiz çocuklar
Yuvalarda yaşayanların belki de en talihsizleri işte bu çocuklar. Anne babaları var ama yine de sevgi-ilgiden mahrum yaşıyorlar. Üstelik ana babası olmayan, gerçek anlamda terk edilmiş çocukların tıpkı Nilüfer'in Ayşe Nazlı'sı gibi "evlat" edinilerek gerçek bir ana kucağına kavuşma şansı varken, onların böyle bir şansı yok. Bakımlarını üstlenemeyip, onları yuvaya teslim eden ebeveyn ya da akrabaları iş onların evlat edinilmesine gelince izinlerini esirgiyorlar.

Tek çare 'Koruyucu Aile' kurumu
Çoçuk Esirgeme Kurumu yetkilileri, evlatlık verilmesi uygun olmayan ama esirgeme kurumlarında devletin korumasında yaşayan çocukların geçici veya uzun süreli olarak bir aileye kavuşturulması konusunda durumu uygun olan tüm ailelerden destek bekliyor. "Koruyucu Aile" olarak adlandırılan bu uygulamada, aileler çocukları evlatlık olarak nüfusuna geçiremiyor ama 18 yaşına kadar onların bir aile ortamında büyümesini sağlıyor. Ancak Türkiye'de koruyucu aile sayısı yok denecek kadar az.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır